Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Zehir gemisinin’ yola çıktığı gün İzmir’den tek mesaj: Geldikleri gibi giderler

‘Zehir gemisinin’ yola çıktığı gün İzmir’den tek mesaj: Geldikleri gibi giderler

Yaklaşık 21 yıl Brezilya donanmasında hizmet veren NAe Sao Paulo isimli uçak gemisinin Brezilya’dan Aliağa’ya gelmek için yola çıktığı gün İzmir Büyükşehir Belediyesi tehlikeye dikkat çekmek adına Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in dünyanın çöplüğü yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti ve “Geldikleri gibi giderler” dedi. Mitinge katılan CHP Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise sandıkta hesap sorulacağını belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi ve “Murat Kurum ve Erdoğan’a açık çağrı: Ey Tayyip Erdoğan elini İzmir’den çek. Çünkü İzmirli dik durmayı bilir. Sandıkta nasıl yapıyorsa o gemi geldiğinde gereğini yapmayı bilir” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 04.08.2022 - 21:51

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yaklaşık 21 yıl Brezilya donanmasında hizmet veren NAe Sao Paulo isimli uçak gemisine karşı kamuoyunun tepkisi artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda uzmanların bünyesinde 600-900 ton asbest barındırdığını iddia ettiği geminin Aliağa’da sökülecek olması önce kent ardından ülke gündemine oturmuştu.

Asbest iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geminin herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtirken asbest miktarının da 9 ton olduğunu söylemişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyu uluslararası boyuta taşıyacaklarını belirtirken söküm işleminin yargıya taşınması için çağrıda bulunmuştu.

Öte yandan; geminin Aliağa’ya getirilmek üzere yola çıktığı bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi tehlikeye dikkat çekmek adına Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi. Alanı dolduran yurttaşlar, üzerinde “Toksik gemi geldiği gibi gidecek”, “İzmir dünyanın çöplüğü değil” yazılı pankartlar taşıdı.

Moğollar grubunun da sahne aldığı mitinge, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), KESK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve DİSK’in yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri katıldı.

Moğollar sevilen parçalarını bu kez insan ve çevre sağlığını korumak için seslendirdi.

Öte yandan mitingde yapılan konuşmalarda geminin İzmir’e gelmesine izin verilmeyeceği vurgulanırken Kurtuluş Savaşı’na gönderme yapılarak “geldikleri gibi giderler” denildi.

SOYER: GELECEK OLAN O GEMİYE BİR SÖZÜMÜZ VAR

Zehir gemisine karşı mücadelenin katlanarak devam edeceğini ifade eden Başkan Soyer, geminin İzmir sınırlarına sokulmasına izin vermeyeceklerini belirtti ve “İyi ki varsınız. Öncelikle Gencerlik termik santralinde, Bergama siyanürü altın madeninde ne zaman bu güzel coğrafyanın taşına toprağına saldırı olsa dimdik ayakta duran Moğollar’a teşekkür ediyoruz. İzmir dünyanın çöpçülüğü olmayacak dedik .Bu yolculukta beraber yürüdüğümüz İzmir demokrasi ve Emek Platformunun çok değerli temsilcileri de bizimle beraber. CHP Genel Başkan Yardımcımız Ali Öztunç da bizimle. Gemi, Brezilya’dan yola çıktı. Bugün Ankara’da Brezilya Büyükelçiliğinin nünde pankartlarımızı açtık Uyardık. Bu gemi İzmir’ gelmeyecek dedik. Gemi yolda 30-40 gün içinde İzmir’e varması bekleniyor. Bu gemiyi İzmir’ sokmamak için elimizden ne geliyorsa yamaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. Bu 30-40 gün boyunca birçok eylem gerçekleştireceğiz bir şey yapmalı. Yapacağız. Canımız kadar sevdiğimiz İzmir’e hep beraber sahip çıkacağız. Buraya gelecek o gemilere buradan bir sözümüz var. Geldikleri gibi gidecekler” dedi.

ÖZTUNÇ: ERDOĞAN’A AÇIK ÇAĞRI

CHP Genle Başkan Yardımcısı Öztunç ise; kurtuluş savaşına gönderme yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi ve “Gönül isterdi ki bugün burada Moğollar’ı keyifle dinleyelim Ama maalesef birileri yine para için düğmeye bastı.biz bugün burada isyanımızı dile getiriyoruz. AK Parti ne varsa bitirdi, ormanları yağmaladılar, bütün kuşlar bitti sıra eyle geldi Şimdi de İzmir’i duyanın çöplüğü ve hurdalığı yapmak istiyorlar. İzmir, dünyanın hurdalığı olmayacak. Ama yakında en geç 10 ay sonra AK Parti hurdalık olacak, hurdaya çıkacak. Moğollar bir şey yapmalı diyor. Evet bir şey yapmalı. Ne yapmalı? O gemi, Türk kara sularına girmemeli. O gemiyi İzmir’e Aliağa’ya sokmamalıyız. Bu bir başlangıç. Gün gelir eğer o gemi gelmeye devam ederse bu meydan dolar. İzmirli nasıl ki birlerini geldiği gibi göndendiyse o gemiyi de o gemiyi besleyenleri de geldiği gibi göndermeyi bilirler Biz sonuna kadar bu mücadelede hep beraber birlikteyiz. Nasıl ki madenler üzerinden ormanlarımızı kesmek istiyorlarsa, siyanürlü havuzlarla topraklarımız zehirlemeye çalışıyorlarsa bu gemi İzmir’e sokulmayacak. Murat Kurum ve Erdoğan’a açık çağrı: Ey Tayyip Erdoğan elini İzmir’den .ek. Çünkü İzmirli dik durmayı bilir. Sandıkta nasıl yapıyorsa o gemi geldiğinde gereğini yapmayı bilir. Başkanım 30-40 gün dedi. Bugünden itibaren mücadeleyi büyüterek devam ettireceğiz. Emin olun, inanın… Türkiye’de de her şey çok güzel olacak. O gemi geldiği gibi gidecek. Onlar kaybedecekler” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.