Dolar 32,3155
%0.2
Euro 35,0947
%-0.08
Altın 2.293,450
%0.7
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeşilova Höyüğü’nde 200 yeni buluntu

Yeşilova Höyüğü’nde 200 yeni buluntu

İzmir’de yerleşik yaşamın 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koyan Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda 2020-2021 dönemi, buluntunun sergilendiği toplantıyla tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi desteğiyle 2005'ten bu yana devam eden kazılarda, dönem 8000 ve 5000 yıl arasında kullanılan 200’e yakın buluntu çıkarıldı. Rastlanan buluntular arasında aslan kemiği ve panter dişi en dikkat çekenler oldu.

  • Ege Postası
  • 22.10.2021 - 16:48

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Zafer Derin’in bu 2020-2021 kazı döneminde çıkarılan buluntuları tanıttığı toplantıya, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, İzmir Müze Müdürü Hünkar Keser, CHP İlçe Başkanı Ertürk Çapın, Bornova Belediyesi Meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.  

8 bin yıllık Aslan ve 5 bin yıllık Panter izleri

Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar farklı tarih aralıklarında buluntuların gün yüzüne çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü kazılarında bu dönem ilk kez aslan kemiği ve panter dişleri bulundu. Hayvan buluntularının 8 bin yıl öncesine ait olduğunu belirten Kazı Başkanı Zafer Derin, “Bu daha önce Ege Bölgesi’nde hatta Batı Anadolu’da rastlanmayan bir olay. Bir aslana ait olduğu saptamam 8 bin yıllık bir ayak kemiği ve 5 bin yıllık panter dişleri, artık farklı türde hayvanların da burada yaşadığını kanıtlıyor” dedi.

8000 yıllık balık bıçağı

Kazılarda, ayrıca balıkların pullarını temizlemek için yapıldığı düşünülen balık şeklinde kemikten yaklaşık 15 cm boyutlarında olan bir alette bulundu. Aletin üzerine, balığın pulları ve kuyruğu gibi detaylar işlendiğini ifade eden Derin, “

Üzerinde yoğun kullanımdan dolayı çizikler oluşmuş. Balığın pullarına ve kuyruğuna kadar çeşitli detayların işlendiği ilginç bir alet. Batı Anadolu’da, Ege Bölgesi’nde buna benzer bir örneği görmedik. 8 bin yıl önce yaşamış ilk Egelilere ve İzmirlilere ait günlük bir alet. Burada yaşayan ilk yerleşik toplulukların deniz ve deniz ürünleriyle yakın bir ilişki içinde oldukları biliniyor. Kazılarda bulunan çipura, denizkestanesi, istiridye ve midye gibi yiyecek kalıntıları da bu görüşü destekliyor” diyerek bilgi verdi. 

İzmir’açık hava müzesi

İzmir’in sahip olduğu ören yerleri ve antik kentlerle bir açık hava müzesi olduğu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, “İzmir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Efes ve Bergama ile kalıcı listede yer alan tek il.  Ayrıca geçici listede ise Birgi, Kemeraltı ve Ceneviz Kaleleri ile bulunuyor. Buraları da kalıcı listeye geçirebilmek için çalışmalar yapıyoruz. İzmir’de 22 ören yeri ve müzemiz, 6 adet müze müdürlüğümüz var. Buralarda 217 bin eser bulunuyor. İlimizde 20 adette özel müze bulunuyor. Buralarda da 10 bin 781 eser sergileniyor. Kültür ve tarih açısından zengin bir iliz” dedi.  

Medeniyetin Başlangıcı Anadolu

Açılışta yaptığı konuşmada medeniyetin başlangıcının Mezopotamya ve Anadolu’ya dayandığını hatırlatan Bornova Kaymakamı Fatih Genel, “Yerleşik yaşamın, tarımın, hayvancılığın ve hatta kentleşmenin başladığı yer buralar. İzmir’in 8500 yıl öncesini yansıtan Yeşilova Höyüğü kazısı da çok değerli. Dünyanın en güzel şehri ve burada yapılan kazı çalışması da herkesin dikkatini çekebilecek bir alan. İnşallah burasıda en yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Burada emek veren herkese gün yüzüne çıkardıkları tarih için teşekkür ederiz” diye konuştu. 

16 yıllık kazı alanı

Yeşilova Höyüğü kazılarının 16 yılı doldurduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer ise, “Burada 8500 yıl öncesine gidiyoruz. Kültürümüzü ve Ege’nin tarihini öğreniyoruz. Bu kazılarda elde edilen buluntular ve bilgiler insanlığın yaşadığı evreleri görmemizi sağlıyor. Burada emek veren herkese çok teşekkür ederiz” dedi.   

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.