Dolar 32,4885
%0.24
Euro 34,5803
%0.25
Altın 2.478,340
%-0.2
Bist-100 9.561,00
%-1.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yargı ‘Ensar’ planlarına ‘Dur’ dedi

Yargı ‘Ensar’ planlarına ‘Dur’ dedi

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin 2019 yılında Ensar Vakfı’na 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilen Urla Zeytineli Mahallesi’nde 40 bin metrekarelik Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait sosyal tesisler ve kıyı alanı planlarına ilişkin açıkları davada flaş bir gelişme yaşandı. İzmir 5. İdare Mahkemesi planlarla ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Ensar Vakfı'nın "eğitim merkezi ve öğrenci yurdu" olarak kullanacağı belirtilen arazi, daha önce 3'üncü derecede doğal SİT alanıydı. Mahkeme, bakanlığın yaptığı plan değişikliklerinin "telafisi güç zararlar doğurabileceğine" işaret etti.

  • Ege Postası
  • 13.12.2022 - 12:17

EGEPOSTASI- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile imara açılan Urla Zeytineli Mahallesi’nde 40 bin metrekarelik Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait sosyal tesisler ve kıyı alanı 2019 yılında 49 yıllığına Ensar Vakfı’na bedelsiz tahsis edilmişti.

Tahsisin ardından odalar ve kent bileşenlerinden karara tepki gösterilirken TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi planları yargıya taşımıştı.

Öte yandan; davaya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı ve İzmir 5.İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Kararın ardından iki oda konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kararın gerekçeleri hakkında bilgi verilen açıklamada, planların bir an önce iptal edilmesi çağrısında bulunuldu ve şu ifadelere yer verildi;
 
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi`nin 109. maddesi uyarınca 08.10.2021 tarihinde onaylanan İzmir İli, Urla İlçesi, Zeytineli Mahallesi, 236 ada 1 nolu parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından dava açılmıştır.
Dava konusu işlemde esas olarak kamuya ait mülkün Ensar Vakfına devir/tahsis işleminin gerçekleştirilmesinin kamu yararına aykırı olduğu, mülkiyetin tahsis edilmesine ilişkin sürenin bitmesine rağmen planların onanmasının mevzuata aykırı olduğu, koruma planlarının ilgili mevzuata uygun hazırlanmadığı gerekçeleriyle dava açılmıştır.

Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu ve alınan mahkeme kararında;

• Dava konusu parselin de içerisinde yer aldığı alanın, bölgenin Nitelikli Doğal Koruma Alanı sınırları içerisinde kalan coğrafi vadi bütünlüğü ve kuzey yönündeki Zeytineli Köyü yerleşimi ile ilişkili bir alt bölge özelliği sergilediği,
• Hazırlanan koruma amaçlı planların planlama alanı sınırlarının belirli coğrafi eşiklere oturtulmadan sadece belirli bir parsel baz alınarak yapıldığı,
• Yapılan planlama etaplamasının içinde bulunduğu yerleşme ile ilişki kurularak yapılması gerekirken bunlara uyulmadan ve dava konusu koruma amaçlı plan sınırlarının koruma altına alınan coğrafi/fiziksel ve ekolojik alt bölge bütünlüğü dikkate alınmaksızın belirlendiği,
• Yapılan müdahalenin parçacıl olduğu ve bütüncül olmadığı gerekçeleriyle dava konusu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının belirtilen açılardan şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ilgili mevzuata ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleri tespit edilmiştir.

Söz konusu gerekçeler dikkate alınarak dava konusu işlemin İzmir 5. İdare Mahkemesinin 2022/535 Esas, 31.10.2021 tarihli kararı ile söz konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Meslek odaları olarak kamuya ait mülklerin tarikat ve cemaatlere devir/tahsis edilmemesi, yapılan tahsislerin ivedilikle iptal edilmesi gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.