Dolar 32,5880
%0.35
Euro 34,8018
%0.2
Altın 2.507,560
%0.93
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Köşger’den ‘vaka düşüş’ açıklaması: 3 büyükşehir arasında İzmir...

Vali Köşger’den ‘vaka düşüş’ açıklaması: 3 büyükşehir arasında İzmir...

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, tam kapanmayla birlikle İzmir’de yaşanan vaka düşüşüne ilişkin bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı ve daha sonradan hatalı olduğunu söylediği vaka düşüş grafiğini de hatırlatan Vali Köşger, “Şu an 1. sırada değiliz ancak çok iyi durumdayız. Üç büyükşehir arasında da, 30 büyükşehir arasında da en iyi durumda olan illerden birisiyiz” dedi. Köşger, "Sosyal hareketlilik azaldı, bulaş miktarı da azaldı. Tam kapanma sürecine başlamadan önceki rakamlara göre şu anda yarının da altına inmiş durumdayız. Ramazan Bayramı sonuna kadar, geçtiğimiz yıl haziran ayı mertebesine indirmek hedefindeyiz" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 07.05.2021 - 15:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Trafik Haftası kapsamında Gazi Bulvarı’nda oluşturulan uygulama noktasında denetime katıldı.

Uygulama noktasından araçlarıyla geçen vatandaşlarla sohbet edip muafiyet gerekçelerini soran Vali Köşger, Trafik Haftası kapsamında emniyet kemerinin önemini anlatan broşürlerin olduğu hediye paketlerini vatandaşlara verdi.

Kontrolün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Köşger, İzmir’de koronavirüs vaka düşüşü ve yoğun bakım doluluk oranları hakkında da bilgi verdi.

ÖLÜMLÜ KAZALARIN AZALMASINDA İZMİR İLK SIRADA

Kontrolün ardından basın mensuplarına konuşan Vali Köşger, emniyet kemeri kullanımı sayende İzmir’de ölümlü kazaların önemli ölçüde azaldığını belirtti ve “Bugün özellikle şehir içi taşımalarda emniyet kemerinin takılması konusunda farkındalığı artırmak amacıyla bir uygulama yaptık. Bugün İzmir’in 30 ilçesinde belirli noktalarda şehir içi ve şehirler arası seyahatte kemer takılıp takılmadığıyla ilgili hem kontrol yapılıyor hem de özellikle hanımların ve çocukların farkındalığı yükseltmek için ‘Annem yanımda kemerim aklım’ mottomuz var. Biliyorsunuz ölümlü trafik kazalarını azaltan unsurlardan biri emniyet kemeri. Maalesef ülkemizde özellikle şehir içi seyahatlerde emniyet kemeri takma konusunda eksikliğimiz var. Bu oranın yükseltilmesi ve tüm vatandaşlarımızın bu bilince erişmesi lazım. Kısa mesafe de olsa ne zaman neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Bunun farkındalığını yükseltmek için uğraşıyoruz. Ülkemizde trafikle ilgili çok mesafe katedildi. Vatandaşımızın bilinçlenmesi ile de İzmir, Türkiye’de ölümlü trafik kazalarının en çok azaldığı il oldu. Kentimizde ölümlü trafik kazaları yüzde 24 oranında azaldı. Bilinç arttıkça bu oran da artacaktır” dedi.

VAKA SAYILARINDA HEDEF 2020 HAZİRAN AYI

Tam kapanma dönemine girilmesine rağmen trafikteki yoğunluk dikkat çekerken dışarıdaki nüfusun çokluğu sıkça eleştiri de alıyor. Yaşanan trafik yoğunluğunun yüzde 30’lara gerilediğini ifade etti. Vali Köşger, “3-4 aracı sondaj usulü durdurduk ve her birinin  bir gerekçesi var. 3-4 tanesi doktordu, hastanelere  gidip geliyorlar, polis memuru arkadaşımız vardı, bir vatandaşımız babasının tıbbı malzemesinin  tamiri için bir yere gidiyordu, aşı randevusuna giden vatandaşlarımız oldu… Yani hepsi muaf kapsamında. Üretim sürecinde olan vatandaşlarımızın ekonomiyi durdurmadığımız için muafiyet kapsamında. Trafik Emniyet Müdürümüz de belirtti İzmir'de akan trafikteki oran yüzde 30'larda. Normal günde burada daha kalabalık trafik olurdu. Pandemi birebir sosyal ilişkilerin artması ile dikey şekilde artan bir durum. Sosyal hareketliliği ne kadar azaltırsak vakalarda paralel olarak düşüyor. Sosyal hareketlilik azaldı bulaş da azaldı. Tam kapanma süreci öncesi ile şimdiki rakamlarada yarıya inmiş durumdayız. Ramazan Bayramı sonuna kadar geçtiğimiz yıl Haziran ayı seviyesine indirme hedefindeyiz” diye konuştu.

VALİ KÖŞGER’DE İZMİRLİLERE KURALLARA RİAYET ÇAĞRISI

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarının en çok azaldığı illerin tablosunu paylaşmıştı. Tabloda İzmir, ilk sırada yer alırken Bakan Koca tabloda hata olduğunu söyleyerek yeni bir tablo paylaşmıştı ve paylaşıla yeni tabloda İzmir, vaka sayısının en çok azaldığı 10 il arasına girememişti. İzmir’deki vaka düşüşü hakkında bilgi veren Vali Köşger, İzmir’in ilk sırada olmasa da vaka düşüşünde iyi bir durumda olduğunu belirtti ve “Sırasını tam bilmiyorum ancak Sağlık Bakanlığı’nın paylaşımı sonrası bende paylaşmıştım. Şu an 1. sırada değiliz ancak çok iyi durumdayız. Üç büyükşehir arasında da, 30 büyükşehir arasında da en iyi durumda olan illerden birisiyiz. İzmirli hemşehrilerimiz kurallara uyduğu sürece daha iyiye gideceğimiz düşünüyoruz” dedi.

“YOĞUN BAKIMLARDA BİR SIKINTI YOK”

Vali Köşger ayrıca, İzmir’deki yoğun bakım doluluk oranlarına ilişkin de bilgi verdi. Yoğun bakımların doluluk oranının fazla olmadığını belirten Vali Köşger, “Bizim zirve noktamız kasım ve aralıktı. O dönemde günlük 5 bin vakayı gördüğümüz oldu. Günlük 80-90 arası vefatın olduğu zamanlarda o dönemler. O zamanda bile İzmir’de yoğun bakımlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Biz İzmir’de normal tıbbi tedavileri devam ettiriyoruz. Pandemi dolayısıyla yoğun bakımlarımızda, diğer hastalıklar dolayısıyla bir kısıtlamaya gitmedik. Normal ameliyatlar ve tedaviler oluyor, onlar da gerektiğinde yoğun bakımda tedavi görüyorlar. Dolayısıyla bazen bazı vilayetlerde buna benzer uygulamalar yapılıyor. Pandemi çok artınca onların yoğun bakım talebini karşılamak için ötelenebilecek ameliyatları öteliyorlar. Ama bizde öyle bir şey söz konusu değil. Yoğun bakımlarda bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’DEKİ ÖLÜM ORANLARI KONTROLLÜ NORMALLEŞMEDE ORTAYA ÇIKAN VAKALARIN ARTÇILARI”

Tam kapanmayla birlikte Türkiye genelinde vaka sayılarında azalma olsa da ölüm oranlarında herhangi bir azalma meydana gelmedi. Ölüm oranlarının azalmamasının nedeninin kontrollü normalleşmede artan vakaların artçıları olduğunu söyleyen Vali Köşger, “İzmir’de şöyle bir durum var: Malum kontrollü normalleşme sürecinde tekrar rakamlar arttı. Bulaş oranı artınca bunların içinden hastanede tedavi görmesi ve yoğun bakıma gitmesi gereken oranlar da birkaç hafta sonra ortaya çıkıyor. Önce bulaşıyor, sonra evinde tedaviye başlanıyor. Evinde tedavi olmazsa hastaneye ve ardından yoğun bakıma alınıyor. Bu 1-2 aylık süreç oluyor. Şu anki Türkiye’deki ölüm oranları da İzmir’deki ölüm oranları da kontrollü normalleşme dönemi dediğimiz dönemde ortaya çıkan vakaların artçıları. Yani onları tedavi etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu rakamlar düşecekti” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.