Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TİS’te uzlaşı yok: Greve son 72 saat!

TİS’te uzlaşı yok: Greve son 72 saat!

İzmir Metro A.Ş. ve ona bağlı çalışan Tramvay İzmir işçilerine kapsayan toplu sözleşme krizi hala çözülemedi. Demiryol-İş Sendikası’nın açıkladığı grev tarihine 72 saat kalırken TİS görüşmelerine ilişkin Egepostası’na konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, tek taleplerinin eşit işe eşit ücret olduğunu belirtti ve son ana kadar görüşmelere açık olduklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 19.10.2021 - 12:14

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Demiryol-İş Sendikası’nın, İzmir’in ulaşımın can damarlarından olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan Metro A.Ş ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki kriz hala devam ediyor.

İzmir'de metro ve tramvayda görevli 627 çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ve arabulucu görüşmelerinde 69 maddelik toplu iş sözleşmesinin 60 maddesinde uzlaşı sağlanırken 9 madde üzerinde fikir birliği sağlanamamış ve sendika, taleplerinin karşılanmaması durumunda 22 Ekim Cuma tarihinde greve gideceklerini duyurmuştu.

Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttüğü SODEM-SEN’i Demiyol-İş’i ikna için Ankara’dan çağırdı. Dün gerçekleşen 11 saatlik görüşmeden de bir sonuç çıkmamıştı. 

Öte yandan; greve 3 gün kala Egepostası’na konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, taleplerinin eşit işe eşit ücret olduğunu belirtti ve son ana kadar görüşmelere açık olduklarını söyledi. 

“METRO EMEKÇİSİNİN DURUMU VAHİM, GEÇİNEMİYOR”

Uzlaşı sağlanamayan maddelere ilişkin bilgi veren Giral, “Görüşmelerimiz devam ediyor. Bu arada grev uygulama tarihimize de çok kısa bir süre kaldı. Biz arkadaşlarımızın talepleriyle ilgili olarak makul seviyelere geldik. 69 maddelik toplu iş sözleşmemizin 60 maddesinde zaten anlaşmıştık. Metro A.Ş. uzlaşmacı olmadığımızı söyleyerek bizi suçlamışlardı. Ben de, ‘Eğer uzlaşmacı değilsek 60 maddeyi tek başınıza mı geçirdiniz diye sorar kamuoyu’ demiştim. Kalan 9 maddemizin 7 maddesi ücretsel maddeler. 2 maddemiz de idari madde. Ücretsiz maddeler dediğimiz Tunç Başkanımızın da söylediği ‘eşit işe eşit ücret’ talebi. Biz onu da geçtik artık. ‘Metro emekçisinin durumu vahim, geçinemiyor’ dedik. ‘21 yıllık bir şirkette hala asgari ücretler görüşülüp konuşuluyor’ dedik. Buradaki önemli maddelerimizden biri de 4 aylık denkleştirme süresi. Bunun tamamen kaldırılmasını istiyoruz. ‘Bu bir emek sömürüsüdür, başka hiçbir şirkette yok’ dedik. Biz dün Tunç Başkan’ın görevlendirdiği belediye yetkilileriyle görüştük. Kendileri gidip Tunç Başkan’a bir kez daha anlatacaklar. İkinci ücretsel maddemiz de sorumluluk ve iş riski tazminatları. Bizim istediğimiz ücretlerimizin 2 yılda kademeli olarak diğer belediye şirketleriyle eşitlenmesi” dedi.

“DERDİMİZ KİMSEYLE KAVGA ETMEK DEĞİL”

Son ana kadar görüşmeye ve uzlaşı sağlamaya açık olduklarının altını çizen Giral, “Biz görüşmeye açık olduğumuzu söyledik. Son güne son saatlere kadar da görüşmelere açık olduğumuzu söylüyoruz. Yeter ki emekçinin yüzünü güldürecek bir toplu sözleşme imzalayalım. Bizim derdimiz kimseyle kavga etmek değil. Metro emekçisinin başında 21 yıldır bir yönetim var. Belediye başkanımız seçildiğinde ben başkanımıza ‘Bu işin sorumlularından hesabını sor’ demiştim. Biz hiçbir zaman anında diğer şirketlerle ücretlerimiz eşitlensin demedik. Kademeli olarak yapılsın dedik. ‘Görev sürem içerisinde ben ücretleri eşitleyeceğim’ dedi başkan. Biz de ona uyumlu bir şekilde kademeli olarak yaptık ama son maddelerde anlaşamadık. Biz sadece eşit işe eşit ücret diyoruz” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.