Dolar 32,5598
%0.14
Euro 34,8967
%0.67
Altın 2.433,330
%0.02
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tatil Cenneti’nde ‘Antik Mezar’ keşfedildi

Tatil Cenneti’nde ‘Antik Mezar’ keşfedildi

İzmir’in gözde tatil beldelerinden Seferihisar Sığacık’ta mülkiyette yer alan 3 parselde ‘mermer bloklar’ın tespit edilmesinin ardından başlatılan çalışmalarda, söz konusu alanda antik mezar olduğu keşfedildi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2021 - 10:19

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu, İzmir’in gözde tatil beldelerinden Seferihisar Sığacık’ta mülkiyette yer alan 3 parselde ‘mermer bloklar’ tespit etti.

Tespitin ardından harekete geçen İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma  Bölge Kurulu,  18m çapında dairesel bir hat oluşturan tek sıra halinde mermer blokların tarihi bir yapıya ait olduğunu belirledi.

Yapılan araştırmalar sonucunda, hazırlanan raporda, Teos Kazı Başkanı tarafından söz konusu yapının dairesel peribolos (çevre) duvarına sahip bir Tümülüs (antik mezar) olduğuna işaret ettiği yer aldı.

Bölge, “1 . grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” statüsüne alındı.

İlgili kararda, şu ifadelere yer verildi; “ Karagöl-II Tümülüsü olarak adlandırılan bu yapının 2863 sayılı yasanın 6. maddesi kapsamında "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı " olarak tescillenmesine, 2863 sayılı yasanın 18. ve 57. Maddeleri gereğince koruma grubunun "1 grup" olarak belirlenmesine, alanın Tümülüsü koruma alanı olarak belirlenmesine, ayrıca söz konusu taşınmazın tapu kütüğü heyanlar hanesine Tapu Müdürlüğünce "1 grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" ve "Koruma alanında kalmaktadır" şerhlerinin konulmasına karar verildiği belirtildi.

Kararda, alanın bir bölümünde 10 metre genişliğinde taşıt yolu kaldığı ifade edilirken   ilçe belediyesi ile temas kurulması sonrası  alanın korunmasına yönelik yol düzenlemesinin yapılmasına karar verildiğini belirtildi.

TÜMÜLÜS NEDİR?

Tümülüs, Latince bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan (Orta Asya'da) da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.