Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tabip Odası ve Baro ‘Çeşme Projesi’ davasından çıkarıldı: Başkan Kaynak’tan ilk yorum

Tabip Odası ve Baro ‘Çeşme Projesi’ davasından çıkarıldı: Başkan Kaynak’tan ilk yorum

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6. İdaresi’nin Çeşme Projesi’ne ilişkin TMMOB, EGEÇEP, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası gibi sivil toplum kuruluşlarının açtığı davada verdiği “yürütmeyi durdurma talebinin reddi” kararını bozarak projede “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Verilen kararda ayrıca, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun davanın tarafı olmaktan çıkarılırken İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, kararı değerlendirdi.

  • Ege Postası
  • 29.11.2022 - 15:08

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen ve Ege Turizm Merkezi projesi içinde kalan İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsayan Çeşme Projesi’ne ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Merkezi iktidarla CHP’yi bir kez daha karşı karşıya getiren projeyle ilgili 

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak anılan projeyle ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TMMOB, EGEÇEP, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası gibi sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşların başvurularıyla açılan davada Danıştay 6. İdaresi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma talebinin reddi” kararını bozdu ve projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Açıklanan kararda dikkat çeken bir diğer husu ise davanın taraflarından olan ve bugüne kadar projenin durdurulması için birçok etkinlikte yer alan İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun davanın tarafı olmaktan çıkarılması oldu.

Danıştay'ın kararını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı süleyman Kaynak, kararı doğru bulmadıklarını belirtirken süreci takip etmeyi bırakmayacaklarının altını çizdi.

“YOL HARİTASI DAHA SONRA ORTAYA ÇIKACAK”

Süreçle ilgili bilgi veren Kaynak, “Cumhurbaşkanlığı kararıyla Çeşme’de çevre düzenlemesi ve turizm bölgesi olarak belirlenmesine ilişkin bir düzenleme olmuştu. Biz de İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, TMMOB ve birçok vatandaşla birlikte “yürütmenin durudurlması” için mahkemeye müracaat etmiştik. Danıştay 6. Daire bizim talebimiz reddetmişti. Bu karar itiraz edildi ve konu Danıştay Dava Daireleri’ne taşınmıştı. Kurul, bizim yürütmeyi durdurma talebinizle ilgili Danıştay 6. Dairesinin verdiği kararı “yürürtmeyi sdurdurma” talebimizin reddine ait kararı ortadan kaldırdı ve yürütme durdurma talebimiz kabul etti. Bunun gerekçeleri ve detayı daha sonra ortaya çıkacak ama bu olumlu bir gelişme. Asıl kararın gerekçeleri yayınlandıktan sonra nasıl bri yol haritası ortaya çıkacak bunu göreceğiz“ dedi.

“DOĞRU BİR YORUM DEĞİL”

Danıştay'ın İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nu dava tarafı olmaktan çıkarmasını da değerlendiren Kaynak, kuruluş amaçları kapsamında davada taraf olma haklarının olduğuna dikkat çeken Kaynak, “Kararda dikkat çeken bir nokta var. İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’na projeyle ilgili davada taraf olamazsınız deniliyor. Çünkü ‘sizin burada herhangi bri menfaat ilişkiniz yok’ deniliyor. Dolayısıyla bundan sonraki hukuki süreçlerde İzmir Tabip Odası ve Baro bulunmayacak. Ama biz yine de bu konunun takipçisi olacağız. Verilen karar bizde doğru değil. Çünkü İzmir Tabip Odası, tabip odaları ve TTB’nin kuruluşunda toplumun sağlığını ilgilendiren her konuya müdahil olma gibi bir görev tanımı var. Bu tanım kapsamında Çeşme Projesi bölgesine ilişkin kararlara da bizim hukuken müdahil olmamıza gerekiyordu ve olduk da. Ancak Danıştay farklı bir yorum yapmış. Bu yorum bizim tarafımızdan bakılınca doğru bir yorum değil ama hukuk bunu söylüyorsa biz de uymak durumundayız. Tabi bu demek değildir ki İzmir Tabip Odası olarak orada çevreyi olumsuz etkileyecek süreçleri engelleme gayretinde olacağız her zaman. Bugünden sonra davayı TMMOB takip edecek. Biz de bu konuda onların yanında olacağız” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.