Dolar 32,3764
%0.18
Euro 34,9968
%-0.19
Altın 2.333,930
%0.58
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ŞPO’dan yerel yönetimlere ‘Halkapınar’ çağrısı

ŞPO’dan yerel yönetimlere ‘Halkapınar’ çağrısı

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Halkapınar Kaynağı Ve Kuyuları Koruma altına alındı. Şehir Plancıları Odası Halkapınar kaynağı ve kuyularının imar planları ve plan notlarında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. ŞPO’dan yapılan açıklamada, Halkapınar kaynağı ve kuyuları koruma alanları ivedilikle planlara aktarılması gerektiği vurgulandı.

  • Ege Postası
  • 07.10.2022 - 12:23

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Konak İlçesi Halkapınar Kaynağı Ve Kuyuları Koruma altına alındı.  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası koruma kararına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. 

İlan kapsamında belirlenen sınırlar ve uyulması gereken kararların birden çok ilçe sınırını ve imar planını etkilediğinden yürürlükte bulunan plan kararlarının yeniden değerlendirilmesi zorunluluğuna dikkat çeken ŞPO, ‘’ Konak İlçesi Halkapınar Kaynağı Ve Kuyuları Koruma Alanı olarak belirlenen alanın ve kullanım koşullarının, alanının birden çok ilçe sınırını etkilediği ve İzmir merkezinin su ihtiyacını karşıladığı dikkate alınarak, öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri tarafından bir an önce imar planları ve plan notlarında gerekli değişikliklerin yapılarak, bu kararlara hassasiyetle uyulması ve geç kalmadan koruma önlemlerinin alınması gerekli görülmektedir’’ ifadelerini kullandı.

ŞPO tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

‘’06.10.2022 tarihli ve 31975 sayılı Resmi Gazete’de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığı tarafından Konak İlçesi Halkapınar Kaynağı Ve Kuyuları Koruma Alanı İlanı yayımlandı. 

Söz konusu ilanın detayları incelendiğinde; Mutlak Koruma Alanı, Birinci Derece Koruma Alanı ve İkinci Derece Koruma Alanı olarak belirlenen bölgelere ilişkin bilgiler ve koruma alanında uyulması gereken şartların belirlendiği, söz konusu alanda mevcut durumda kentin içme, kullanma ve endüstri suyu teminin yapıldığı ve gelecekte de Halkapınar kaynağı ve kuyularından İzmir Kenti su ihtiyacının karşılanacağı ifade edilmektedir.
 
Bilindiği üzere sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin planlanmasında şehir planlama mesleği, birçok farklı uzmanlık dalı ile birlikte çalışarak mekânsal planların üretilmesinde rol almaktadır. Bu çalışmalarda jeolojik-jeoteknik etütler, koruma alanları, toprak özellikleri, toplumun sosyal ve kültürel yapısı, ekonomik kalkınma ihtiyaçları gibi birçok farklı kriter şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı dikkate alınarak plan kararlarına yansıtılmak zorundadır. Söz konusu ilan kapsamında belirlenen sınırlar ve uyulması gereken kararlar birden çok ilçe sınırını ve imar planını etkilediğinden yürürlükte bulunan plan kararlarının yeniden değerlendirilmesi zorunluluğu doğmuştur. 

Bu kapsamda, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığı tarafından Konak İlçesi Halkapınar Kaynağı Ve Kuyuları Koruma Alanı olarak belirlenen alanın ve kullanım koşullarının, alanının birden çok ilçe sınırını etkilediği ve İzmir merkezinin su ihtiyacını karşıladığı dikkate alınarak, öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri tarafından bir an önce imar planları ve plan notlarında gerekli değişikliklerin yapılarak, bu kararlara hassasiyetle uyulması ve geç kalmadan koruma önlemlerinin alınması gerekli görülmektedir.’’ 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.