Dolar 32,3425
%0.28
Euro 35,1172
%-0.01
Altın 2.309,400
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ŞPO’dan bakanlığa ‘Ayayorgi’ itirazı çağrısı

ŞPO’dan bakanlığa ‘Ayayorgi’ itirazı çağrısı

TMMOB’ya bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararıyla, İzmir’in Çeşme ilçesinde Dalyan ve Sakarya mahallelerini kapsayan Ayayorgi Mevkii'ne yönelik plan değişikliğiyle bölgenin çevresinin imara açılmasına tepki gösterdi. Oda, askı süresinde planlara itiraz edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

  • Ege Postası
  • 29.03.2022 - 11:43

EGEPOSTASI- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz hafta alınan bir kararla, İzmir’in Çeşme ilçesinde Dalyan ve Sakarya mahallelerini kapsayan Ayayorgi Mevkii'ne yönelik 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planında değişikliğe gitmiş ve yeni planlar askıya çıkarılmıştı.

Karar kapsamında; 3. derece SİT alanında yer alan ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" kapsamındaki tarım arazisi ve zeytinlik vasfındaki alanların imara açılmasınıın önündeki engel kaldırılmıştı.

Karara, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başta olmak üzere birçok isim ve kurumdan tepki gelmiş ve konunun yargıya taşınacağı söylenmişti.

ŞPO’DAN PLANLARA İTİRAZ

Öte yandan; TMMOB’ya bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, planlara askı süresinde itiraz edilmesi çağrısında bulundu.

ŞPO tarafından yapılan açıklamada SİT değişikliği kararının bilimsel dayanaktan yoksun olduğuna dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi;

“İzmir , Çeşme ilçesi, Dalyan ve Sakarya Mahalleri, Ayayorgi Mevkine İlişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliğinin, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi`nin 109. maddesi doğrultusunda Bakanlık Makamının 07.03.2022  tarih ve 3123141 sayılı Olur`u ile onaylanarak 24.03.2022 – 22.04.2022 tarihleri arasında askıya çıkarıldığı öğrenilmiştir. 

Bakanlık tarafından süreç içerisinde üst ölçekli plan kararlarında ve sit statülerinde bilimsel dayanaktan yoksun şekilde gerçekleştirilen değişikler askı süreci devam eden plan değişikliklerinin altlığını oluşturmuştur. Bütün bu kararlar ile alanın koruma statüsü ve alandaki mülkiyetlerin niteliği (zeytin deliceleri olan tarla, bağ ve zeytinlik, tarla ve delicelik vb.) göz ardı edilerek ve mülkiyetlerin büyük bir kısmı kamuya ait olmasına rağmen, sosyal ve teknik altyapı alanları azaltılarak yeni getirilen kullanım kararları ile alan, kamunun kullanımından çıkarılmış, sadece belli bir kesimin hizmetine sunulmuştur.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, 3573 sayılı Zeytinliklerin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili kanunlar uyarınca çıkarılmış yönetmelikler ve ilgili diğer tüm mevzuata aykırı olan bu değişiklikliklerin geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olmaması için itirazlarınızı 22.04.2022 tarihine kadar İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü`ne iletebilirsiniz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.