Dolar 32,5329
%0.14
Euro 34,9198
%-0.15
Altın 2.437,800
%0.06
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’in ‘Yıkılacak’ çıkışına Mimarlar Odası’ndan ‘kurul’ yanıtı: Üst Kurul’un gündeminde bile yok

Soyer’in ‘Yıkılacak’ çıkışına Mimarlar Odası’ndan ‘kurul’ yanıtı: Üst Kurul’un gündeminde bile yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Ana Hizmet Binasıyla ilgili ‘Üst Kurul’dan da karar çıktı. Bina yıkılacak” sözlerine Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman’dan tepki geldi. Başkan Kahraman, “Yüksek Kurul’dan sonuç çıkması söylemi yanlış. Konu, Yüksek Kurul’un toplantı gündemine dahi girmemiş” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.12.2021 - 16:19

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020 depreminde binin üzerinde bina ağır, orta ve hafif dereceli hasar alırken, depremde hasar gören yapılardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası olmuştu.

Depremin ardından bina tahliye edilirken simge yapının akıbetinin ne olacağı merak konusu olmuştu. Binanın yıkılmasının gündeme gelmesiyle birlikte kamuoyunda tepkiler oluşmuştu. 

Bir yandan odalar, binanın tarihi değerleri de gözetilerek yıkılmaması güçlendirilmesi önerisinde bulunurken binanın deprem güvenliğinin ve güçlendirilmeye uygunluğunun ve depremi sonrası yapılan gözlemler ışığında değerlendirilmesi için bir inceleme yapılmıştı. İncelemenin ardından binanın güçlendirmeye uygun olmadığı söylenmiş ve yıkılması kararı alınmıştı.

SOYER “YIKILACAK” DEMİŞTİ

Karara karşı çıkan TMMOB’ye bağlı odalar yıkıma karşı çıkarak Anıtlar Kurulu’na başvurda bulunmuştu. Kurul’dan  olumlu sonuç çıkmamasının ardından karar Üst Kurul’a taşınmıştı.

Öte yandan; bugün Büyükşehir Binasının akıbetine ilişkin konuşan başkan Soyer, Üst Kurul’un da başvuruyu reddettiğini ifade etmiş ve “2022 yılının başında binayı yıkacağız” demişti. 

“KURUL’UN GÜNDEMİNE DAHİ GİRMEMİŞ”

Soyer’in “yıkım” sözlerine ilk tepki ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman’dan geldi. Kahraman, konunun kurulun gündemine bile gelmediğini söyledi.

Büyükşehir’in akıbetine ilişkin kararın henüz verilmediğini belirten Başkan Kahraman, “Yüksek Kurul’dan sonuç çıkması söylemi yanlış. Bugün yanılıyor muyum diye kurulu aradım. Konu, Yüksek Kurul’un toplantı gündemine dahi girmemiş. Bildiğim kadarıyla Danışma Kurulu da mutsuz. Üst Kurul kararı daha çıkmadı. Gündemlerinde bile değil. Ocak ayında yapılacak ilk toplantının gündeminde yok. Eğer Ocak ayında ikinci bir toplantı yapılırsa konu orada görüşülür. Şubat ortası gibi bu konuda yanıt alabiliriz diye düşünüyorum. Biz kuruldan olumlu görüş alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Öte yandan konuya ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yazılı bir açıklama yayınlandı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de Modern Mimarlık Mirası açısından çok önemli bir yapıdır. Kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanında yerel yönetimin temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile
ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından başvuruda bulunulmuştur.

Koruma Bölge Kurulunun yapıya ilişkin 19.10.2021 tarih ve 12908 sayılı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olmadığı” yönündeki talihsiz kararı ile ilgili, Koruma Yüksek Kuruluna itirazda bulunulmuştur.
Yüksek kurul itirazı değerlendirmeden önce yapıyı yerinde incelemek üzere görevlendirdiği iki uzman 6 Aralık 2021 tarihinde yapı ve çevresini yerinde incelemişlerdir.

Yüksek Kurul tarafından Ocak ayı içerisinde gündeme alınacak olan konu, değerlendirildikten sonra alınacak kararın iletilmesinin Şubat ayı içinde olacağı tahmin edilmektedir. Yüksek kurulun yapı hakkında vereceği karar her şekilde beklenmelidir.

Mimarlar Odası İzmir Şubesinin yapının korunması yönündeki açıklamaları üzerine, Mimarlar Odası İzmir Şubesini temsilen hiç kimsenin davet edilmediği 16 kişilik Danışma Kuruluna bina hakkındaki görüşleri sorulmuştur.

Danışma Kurulu ikinci toplantısında Belediye Hizmet Binasını; Konak Meydanını oluşturan tüm yapılar çevre elemanları ile birlikte kent kimliğini ve hafızasının sürekliliğine olan katkısı, mekânsal kurgusu ile Meydan ve Kemeraltı Çarşısı tarihi dokusu ile bütünleşen modern mimarlık yapısının yerel yönetim temsil işlevinin devam etmesi açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Kurulun bir sonraki toplantısını 8 Ocak 2022 tarihinde yapacağı bilinmektedir.

Konak Meydanın İzmir Körfezine açılan kıyı kesiminde inşa edilen yapının mimari projesi çağının Modern Mimari örneğidir. Yapı Konak Meydanı üzerindeki konumu ile kamusal alanın “Asli” öğesidir. Özgün ve tarihsel kimliği ile kentin merkezinde inşa edilerek simgesel
değerde Konak Meydanında ki “yeri” ile İzmir kentinin kimliğini temsil etmektedir.

Kente dair kararlar alınırken Büyükşehir Belediyesinin yerel unsurları dinlememesi anlaşılır değilken, kendi oluşturduğu Danışma Kurulunun kararını dahi beklemeden yaptığı açıklamaları anlamakta zorlanıyoruz.

Yüksek Kurula yaptığımız itirazın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini önemle hatırlatıyor, Büyükşehir Belediye Başkanımızı, tarafından kurulmuş olan ve pek çok mimar meslektaşımızın da bulunduğu Danışma Kurulunun kararına saygı göstermeye davet ediyoruz.'' 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.