Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sit alanında ‘zehir tesisine’ bakanlıktan vize

Sit alanında ‘zehir tesisine’ bakanlıktan vize

HABAŞ Demir-Çelik, Sınaî ve Tıbbi Gazlar Endüstri A.Ş’nin zehirli atıklarla sık sık gündeme gelen Aliağa’da kurmak istediği soğuk haddehane tesisi için bakanlıktan karar çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tesis için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED gerekli değil’ kararı verirken dikkat çeken husus ise planlama bölgesinin sit alanında kalması oldu.

  • Ege Postası
  • 01.12.2022 - 16:22

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Ağır sanayi ve zehirli atıklarla sık sık gündeme gelen Aliağa’ya hem çevre hem insan sağlığı için tehdit oluşturacak bir yatırım için daha adım atıldı.

25 yıldır demir-çelik üretimi yapan ve bölgede başka haddehane tesisleri de olan HABAŞ Demir-Çelik, Sınaî ve Tıbbi Gazlar Endüstri A.Ş, soğuk haddehane tesisi için başlattığı ÇED sürecinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi.

Aliağa’nın Bozköy Mahallesi’nde kurulması planlanan tesis için bakanlık, ‘ÇED gerekli değil’ kararı verdi.

İNŞAAT YAPILMASINA KURUL ENGELİ

Tesisin, 79-80-1392-1478-1532-1534 olmak üzere toplamda 6 parselde 2 bin 450 metrekare alanda kurulması planlanırken hazırlanan raporda dikkat çeken bir sdetay ver aldı.

Raporda yer alan bilgilerde; 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı kapsamında, planlama bölgesinin bir bölümünün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit sınırları içerisinde kaldığı belirtildi.

Maliye Hazinesi mülkiyetinde kayıtlı 1390 ve tüzel kişi mülkiyetinde kayıtlı 1532 numaralı parsellerde kayıtlı taşınmazların 1. Derece Arkeolojik Sit alanında kalan bölümlerinde Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı çerçevesinde kesinlikle hiçbir yapılaşma yapılamayacağı ve bilimsel kazı çalışmaları dışında herhangi bir uygulama yapılamayacağı hususu dikkat çekti.

Hazırlanan raporda ayrıca 1. Derece Arkeolojik Sit alanında kalan bölümlerinde hiçbir fiziki ve inşai müdahalede bulunmayacağı taahhüt edildiği ifade edildi.

Hazırlanan dosyada ayrıca, “Projenin gerçekleştirileceği parsellerin bulunduğu alan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Sanayi Alanı” ve “2. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak işaretlenmiş alanda kalmaktadır” denildi.

İŞLEMLER HAZİNE ARAZİSİNDE YAPILACAK

Proje dosyasında ayrıca; işlemlerin proje alanında kalan ve  hazine arazisi olan 1390 ve 1394 parsellerde yapılacağı belirtildi.

SICAK HADDEHANE TESİSİNE HALK KATŞI ÇIKMIŞTI

Firma geçtiğimiz yıl, haddehane ünitesinde depolama alanı ve kapasite artırımı projesi için başvuruda bulunmuştu. Bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediği ve kanser riskini artırdığı gerekçesiyle mahalle sakinlerinin tepkisine neden olan projenin planları ise iptal edilmişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.