Dolar 32,4644
%0.16
Euro 34,5059
%0.03
Altın 2.473,610
%-0.39
Bist-100 9.569,00
%-1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sığacık’ta RES için ağaç talanı

Sığacık’ta RES için ağaç talanı

Ayen Enerji A.Ş., İzmir’in Seferhisar ilçesi Sığacık mevkiinde faaliyet gösteren Rüzgar Enerji Santrali (RES)’nin kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı. Kapasite artışı için hazırlanan raporda dikkat çeken ayrıntı ise Hazine mülkiyetinde bulunan ormanlık arazide yeni türbin için 400 metrekare alan ayrılacak olması ve rüzgar gülünün spürme mesafesi de hesaba katılarak bölgedeki ağaçların kesilecek olması oldu. 

  • Ege Postası
  • 21.09.2022 - 10:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’de sürdürülebilir enerji adına yapılan çalışmalar sıklıkla orman ya da tarım arazilerinin talan edilmesiyle gündeme gelmeye devam ediyor.

Son olarak 2010 yılından bu yana İzmir’in Seferhisar ilçesi Sığacık mevkiinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile faaliyet gösteren Ayen Enerji A.Ş., ormanlık alanada yapmak kapasite artışı için ormanlık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı.

12 TİRBÜNE EK YAPILACAK

Firma, başvurusunun kabul edilmesi durumunda hali hazırda her biri 2 MW olan ve toplamda 24 MW kurulu güce sahip 12 adet türbinine ek olarak 1 rüzgar turbine daha kuracak. Kurulması planlanan ek türbin ise 6 MWm / 6 MWe kurulu güce sahip olacak. 

Kapasite artışının yapılması durumunda santralin toplam kurulu gücünün ise 25,2 MWm / 24 MWe’den 31,2 MWm / 30 MWe kurulu güce çıkarılması planlanıyor.

ORMAN ALANINA KURULACAK

Kapasite artışıyla kurulması planan türbinin yüksekliğinin 119 metre, rotor çapının ise 20.61 metrekare olduğu bilgisi verildi.

Hazırlanan proje dosyasında dikkat çeken nokta ise; ek türbinin kurulacağı alanın ormanlık alan vasfında olması oldu.

Raporda verilen bilgilere göre; Hazine mülkiyetinde bulunan ormanlık arazide yeni türbin için 400 metrekare alan ayrılacak.

Konuya ilişkin raporda, “Proje kapsamında planlanan türbin alanı orman arazisinde kalmaktadır. Projeye başlanmadan önce gerekli tüm izinler alınacaktır. Proje kapsamında yaklaşık 400 m2 ’lik alanı kapsayan 1 adet Rüzgar Türbini yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. 

Projeye konu 1 adet kurulacak olan türbin alanına en yakın hane kuş uçumu yaklaşık 715 m mesafede yer aldığı belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.