Dolar 32,5437
%-0.01
Euro 34,8875
%0.06
Altın 2.435,110
%0.21
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sendika temsilcileri görevden alındı: İşçilerden belediye önünde protesto

Sendika temsilcileri görevden alındı: İşçilerden belediye önünde protesto

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Pazar günü İzmir mesaisi kapsamında Bayraklı'da katıldığı temel atma programında maaşların protesto edilmesiyle başlayıp arbedeyle sonuçlanan olayın ardından ilgili sendika şubesinin 3 temsilci görevden alındı. Öte yandan DİSK Genel İş'in görevden alma kararına tepki gösteren işçiler, Çiğli Belediyesi kararı protesto etti. DİSK Genel İş ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ''Yapılan eylemin ne usul ne de esas bakımından Genel-İş Sendikasının usullerine de esaslarına da uymadığının da altını çizmek isteriz. Bu eylem ne işçi sınıfı eylemidir ne de DİSK/Genel-İş’i temsil eden bir eylemdir'' ifadeleri yer aldı.

  • Ege Postası
  • 19.01.2023 - 11:10

EGEPOSTASI- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Pazar günü İzmir mesaisi kapsamında Bayraklı'da katıldığı temel atma programına, Çiğli Belediyesi'ne bağlı ÇİBEL A.Ş. çalışanı işçilerin maaşları için yaptıkları protestosu damga vurmuştu. 

İşçilerin ve işçi temsilcilerinin program sonunda Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemesi üzerine ise alanda arbede yaşanmıştı.

Protestoda yer alan parti üyeleri için  disiplin soruşturması başlatılacağı ifade edilirken flaş bir gelişme daha yaşandı.

ÇİBEL A.Ş. işçilerini temsil eden DİSK 8 Nolu Şubesi  temsil heyeti, protesto nedeniyle görevden alındı.

ENFLASYONA EZİLMEYECEK MAAŞ TALEBİ

İşçilerin ve sendika temsilcilerinin, geçtiğimiz yıl imzalanan TİS’te verilen yüzde 36’lık zammın yıl sonunda yüzde 85’leri bulan enflasyon karşısında eridiği ve personelin yoksullukla mücadele ettiğini gerekçe göstererek bir süredir belediye yetkilileriyle zam için görüşmeye çalıştıkları ifade edildi.

Zam arayışları karşılık görmeyen işçi ve sendika temsilcilerinin ise program sonrasında Kılıçdaroğlu’na zam taleplerini iletmek için protesto yaptığı belirtildi.

BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM YAPILDI 

Şubenin 3 temsilcinin görevden alınmasının ardından o gün alanda bulunmayan ve görevden alınmayan temsilcinin de istifa ettiği öğrenildi.

Öte yandan; 3 temsilcinin görevden alınması nedeniyle bugün 12.30’da işçiler belediye binası önünde eylem yaptı. 

İşçilerin açıklaması şu şekilde; 

''İzmir’de sadece Çiğli Belediye işçileri eylem yapmak zorunda bırakılıyor. Tüm belediyelerde müzakere ve anlaşma yapılırken sadece Çiğli’de eylemler oluyor. Bunun nedeni açık: Utku Gümrükçü. Belediye başkanı seçildiği günden bugüne işçilere her zaman üsten baktı. Küçümsedi. Çiğli halkıyla işçiyi karşı karşıya getirmek istedi. İşçisine kucak açacakken, düşman olarak gördü. Yetmedi sendikamız Genel İş’in yetkisi düşsün diye başka sendikalara göz yumdu onlara yol açtı. 

İşçi arkadaşlarımızla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na derdimizi aktarmak istedik. Çünkü biliyoruz ki, Kemal Kılıçdaroğlu derdimizle dertlenecektir. Günler öncesinden Kılıçdaroğlu’na dertlerimizi sorunlarımızı anlatmak istediğimizi belediye yönetimine ve bağlı bulunduğumuz Genel İş 8 nolu şubeye belirttik. Her şey kayıt altında. Utku Gümrükçü bu olayı bildiği için o gün alana ve daha sonra etkinliğe gelmedi. Bizi CHP’yle karşı karşıya bırakmak istedi.

CHP'Yİ PROTESTO ETMEDİK 

Bizler CHP’yi protesto etmedik. Bizlerin önemli bir çoğunluğu CHP üyesi. Biz CHP’nin, Genel İş sendikasına “demokratik biçimde gösteri yapan işçinin temsilcisini nasıl görevden alırsınız?” diye sormasını isteriz. CHP üyesi çoğumuz, partiye yakışan budur.

Utku Gümrükçü dört aydır sözleşmeyi yenilememek için ısrar ediyor, işçiyi tanımıyor durum böyle olmasına rağmen Utku Gümrükçü görevden alınsındemeyiz. Sonuçta seçilmiş. Dişe diş mücadele ederiz. Ancak görevden almak meydandan kaçmaktır, meydanı boş bırakmaya çalışmaktır. Çiğli işçisi meydanı kimseye bırakmaz''

DİSK: EYLEM SENDİKAYI TEMSİL ETMİYOR 

DİSK Genel İş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, eylemin usul ve esas bakımından senikaya uymadığını belirterek, eylemin sendikayı temsil etmediğine dikkat çekti. 

DİSK Genel İş tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde; 

''İçinde bulunduğumuz sosyal, ekonomik ve siyasal kriz koşullarında üyelerimizin ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını savunuyor, bu haklar için kararlılıkla mücadele etmeye devam ediyoruz. Çiğli Belediyesinde çalışan üyelerimiz de yüksek enflasyon altında geçim mücadelesi veriyor ve haklı olarak ücretlerinde iyileştirme yapılmasını istiyor. Bu son derece haklı bir taleptir.

Ancak Çiğli Belediyesi Şirketinde çalışan çok az sayıdaki Genel-İş temsilcisi ve üyesi işçilerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu temel atma töreninde gerçekleştirdikleri eylemi kabul etmediğimizi; yapılan eylemin ne usul ne de esas bakımından Genel-İş Sendikasının usullerine de esaslarına da uymadığının da altını çizmek isteriz. Bu eylem ne işçi sınıfı eylemidir ne de DİSK/Genel-İş’i temsil eden bir eylemdir.

Yaşadığımız dönemin zorlu siyasal koşullarında gerçekleştirilen tutarsız ve sendikal disiplinden, işçi sınıfı bilincinden uzak bir eylemdir. Sendikamızın demokratik ve kurumsal işleyişinde yeri olmayan bu eylemi gerçekleştiren temsilciler, tüzüğümüz ve kurumsal işleyişimiz gereği görevden alınmıştır. Ayrıca bu konunun tüm boyutlarıyla araştırılması, soruşturulması hususunda da tüm çalışmaları, eksiksiz bir şekilde yerine getireceğiz. Aynı zamanda Çiğli Belediyesinde çalışan üyelerimizin ücretlerde iyileştirme yapılmasına yönelik talepleri bizim de talebimiz olup bu konudaki haklı talebin savunuculuğunu da sürdüreceğiz.

Öte yandan bu olayın Çankaya Belediyesi başta olmak üzere birçok yerde önemli ve değerli TİS süreçlerini gerçekleştirdikten, üyelerimizin haklarında birçok iyileştirme ve “eşit işe eşit ücret” gibi kazanımlarını sağladıktan hemen sonra ve örgütlenme faaliyetlerimizin hızla ve başarılı bir şekilde sürdüğü bir dönemde gerçekleşmesi son derece manidardır. “Demokrasi işçinin ekmediğidir!” ilkesini benimsemiş olan Sendikamızın, böyle çirkin bir olayla gündeme gelmesi, Sendikamızı temsil eden bir durum değildir. Dolayısıyla herkes şunu bilmelidir ki; sendikamız, eşit, adalet içinde ve demokratik bir ülke ile aydınlık yarınlarımız için tüm demokrasi güçleriyle bu demokrasi mücadelesini vermeye devam edecektir.''

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.