Dolar 32,5038
%-0.11
Euro 34,9556
%0.36
Altın 2.430,750
%0.31
Bist-100 9.803,00
%0.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selçuk’ta ‘kaçak villa’ ısrarı: Bakanlıktan ‘yık’ talimatı belediyeden ‘devam’ kararı

Selçuk’ta ‘kaçak villa’ ısrarı: Bakanlıktan ‘yık’ talimatı belediyeden ‘devam’ kararı

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Selçuk’taki ‘kaçak villalara’ ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Daha önce Selçuk Belediyesi tarafından mühürlenen ancak kısa süre sonra inşaat çalışmalarının yeniden başladığı villalar için İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün belediyeye yazı gönderdiği öğrenildi. Müdürlüğün yazısında, alanda farklı faaliyetler için kullanılması durumunda müdürlükten onay alması gerektiği ancak belediyenin müdürlükten izin almadığı belirtildi ve “düzenlediğiniz ruhsatlar çerçevesinde parsel üzerinden gerçekleştirilmiş olan iş ve işlemlere ilişkin 3194 sayılı İmar kanununun ilgili maddelerince işlem tesis edilmesi ve alanın eski haline getirilerek yapılan iş ve işlemlerin ivedilikle tarafımıza bildirilmesi” ifadelerine yer verildi.

  • Ege Postası
  • 06.10.2022 - 13:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz aylarda tarım arazisine inşa edilen 7 adet kaçak villa skandalıyla gündeme gelen Selçuk Belediyesi’nin İzmir İl Tarım ve Orman Mürlüğü’nün kaçak yapılara ilişkin talimatına uymadığı ortaya çıktı.

Belediyenin Çamlık Mahallesi’nde bulunan 5 bin 400 metrekarelik tarım arazisi vasıflı alana 8 adet villa yapıldığı görülmüştü. 

Belediye yetkilileri alanda yapılaşma izninin alanın “kuru marjinal tarım arazisi” vasfında olduğu gerekçesiyle İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alındığı söylenmişti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise; 1 konut ruhsatı kesebileceği alanda 7 ruhsat kestiğini ve bu ruhsatların da ‘konut ruhsatı’ değil ‘tarım ve hayvancılık ruhsatı’ olduğunu belitmişlerdi.

MÜHÜR VURULDU ÇALIŞMALAR DURMADI

İlçedeki kaçak villalar, yargıya taşınırken belediye , belediye, yapı ruhsatlarının depo vasıflı olduğu, bu nedenle verilen ruhsatta tek bir elektrik ve su tesisatına izin verdiği ifade edilirken birden fazla alanda elektrik ve su tesisatı çekilmesi nedeniyle yapıları mühürlenmişti.

Belediyenin çalışmaları mühürlenmesinin ardından villalarda çalışmalar durması gerekirken devam ettiği görülmüştü.

MÜDÜRLÜK ‘ESKİ HALİNE GETİRİN’ TALİMATI VERDİ

Öte yandan; villa inşaatına gelen tüm tepkilerin ardından dikkat çeken bir talimat ortaya çıktı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün belediyeye kaçak yapılara ilişkin ‘araziyi eski haline getirin’ talimatı içeren yazı gönderdiği öğrenildi.

Müdürlük tarafından gönderilen yazıda, “…. Marjinal Tarım Arazilerinde 150 m2’yi aşmayan, çiftçinin barınması amaçlı tek yapı ve müştemilatı yapılabilir, müştemilat binaları belirlenmiş olan inşaat alanına dahildir” ifadesi yer alırken belediyenin 7 adet yapı için ruhsat düzenlediği belirtildi ve “Selçuk İlçesi, Çamlık Mahallesi 232 ada 10 parsel numaralı taşınmazda Belediye Başkanlığınızca toplam yüzölçümü 130m2 olan 1 adet Mesken ruhsatı 7 adet Tarım ve  Hayvancılık  ruhsatı  düzenlediği,  ayrıca  mezkûr  parsel  için  Selçuk  Belediye  Başkanlığı  İmar  ve Şehircilik  Müdürlüğünce  düzenlenen” ifadeleri kullanıldı.

ALAN FARKLI AMAÇLARLA KULLANILMIŞ

Müdürlük tarafından belediyeye gönderilen yazıda ayrıca 5403 sayılı kanuna dikkat çekildi ve “… alanın farklı amaçla kullanılmak istenmesi durumunda, 5403 sayılı Kanun kapsamında yeniden Müdürlüğümüz görüşünün alınması gerektiği” belirtildi.

Belirtilen gerekçelerle Müdürlüğün, belediyeye gönderdiği söz konusu yazısında villaları yıkarak araziyi eski haline getirmesi talimatının verildiği belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı; “İşbu nedenle yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde tarım dışı arazi kullanımı başvurusu olan Konut talebiyle Müdürlüğümüzce verilen tarım dışı amaçlı arazi kullanımına ilişkin Konut izni dışında alanın farklı bir amaçla kullanılmasına olanak sağlayan Belediye Başkanlığınızca düzenlenmiş Tarım ve Hayvancılık Ruhsatları 5403 sayılı kanun kapsamında Müdürlüğümüz görüşü alınmadan düzenlendiğinden geçersiz kabul edileceği sebebiyle iptal edilmesi; düzenlediğiniz ruhsatlar çerçevesinde parsel üzerinden gerçekleştirilmiş olan iş ve işlemlere ilişkin 3194 sayılı İmar kanununun ilgili maddelerince işlem tesis edilmesi ve alanın eski haline getirilerek yapılan iş ve işlemlerin ivedilikle tarafımıza bildirilmesi…”

BELEDİYE İNŞAATA DEVAM EDİYOR

Öte yandan; müdürlüğün belediyeye alanın eski haline getirilmesine ilişkin yazıyı Temmuz ayında gönderdiği öğrenilirken belediyenin ise halen alandaki inşaat çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği görüldü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.