Dolar 32,5208
%-0.08
Euro 34,7793
%-0.25
Altın 2.423,750
%-0.26
Bist-100 9.733,00
%0.92

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sarı'dan 'asgari ücret' değerlendirmesi: Sefalet ücreti

Sarı'dan 'asgari ücret' değerlendirmesi: Sefalet ücreti

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 2022 yılı asgari ücretin 4 bin 250 lira olarak belirlenmesine ilişkin Ege Postası'na açıklamalarda bulundu. Sarı, ''2021’in Ocak ayındaki asgari ücret 385 dolar gibiydi. Bugün açıklanan asgari ücret her ne kadar yüksek gözükse de 285 dolara ya da 280 dolara tekabül ediyor. Türk lirasının artık değerini tamamen yitirdiği bu dönemde asgari ücret sefalet sınırıdır'' yorumunu yaptı.

  • Ege Postası
  • 16.12.2021 - 17:33

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı basın toplantısında asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapıldığını duyurarak, asgari ücretin yeni yılda 4 bin 250 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Açıklanan bu rakam kamuoyunda farklı görüşler ortaya çıktı. Yeni asgari ücreti bir kesim memnuniyetle karşıladı. Bazı kesimler ise dolar kurunda yaşanan sert yükseliş karşısında asgari ücretin değer kaybetmesi ve açlık sınırının altında kaldığı gerekçesiyle memnun olmadı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, açıklanan rakamı Ege Postası'na değerlendirdi.

''SUYUN ÜZERİNE YAZILAN YAZIDAN İBARET''

19 Kasım’da o zamanki alım gücü, enflasyon, temel tüketim maddelerin fiyatlarına göre asgari ücret taleplerini 5 bin 250 lira olarak açıkladıklarını hatırlatan Sarı, ''Ama bizim açıklamamızdan bugüne kadar rakamlar değişti. Artık asgari ücretin 4 bin 250 lira olması kapitalist sistemin, ucuz emek gücünün, kelepir iş gücünün ve daha çok sömürünün olduğunun resmi belgesidir. Çünkü 2021’in Ocak ayındaki asgari ücret 385 dolar gibiydi. Bugün açıklanan asgari ücret her ne kadar yüksek gözükse de 285 dolara ya da 280 dolara tekabül ediyor. Daha 1 Ocak-31 Ocak zammı yapılmadan, Aralık ayının bitmesine 16 gün kala işçiler belki ilk asgari ücretini alırken alım gücü 3 bin liraya inecek. Çünkü bu ülkede gıda enflasyonu olduğu süreece, ekonomiye, adalete güven olmadığı sürece asgari ücreti istediğiniz rakam olarak açıklayın, bize büyük bir zam gibi yansımayacak. Suyun üzerine yazılan yazıdan ibaret olacak'' dedi.

''GELECEĞİMİZİ SİZİN ÜCRETLERİNİZE KÖLE ETMEYECEĞİZ''

Sarı ayrıca, ''Dolar üzerinden mi maaş alıyorsunuz diyecekler. Doğru, biz dolar üzerinden almıyoruz ama tükettiğimiz girdiler, gıdadan tutun giyim kuşamına kadar herşey dolar üzerinden yapılyıor. Madem öyle dolar üzerinden niçin ihale yaptırıyorlar? Dolarla neden yap-işlet-devlet yönetmiyle hastane, köprü yapıyorlar? Türk lirasının artık değerini tamamen yitirdiği bu dönemde asgari ücret sefalet sınırıdır. Çocuklarımızın geleceğini ipotek altına almaya kalkanlara karşı biz geleceğimizi, emeğimizi sizin ücretlerinize köle etmeyeceğiz. Sokaklarda meydanlarda bize reva gördüğünüz bu sefalet ücrete karşı eylemlerimize devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.