Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rıza Bey yine gündemde: Alanda rant ödüllendiriliyor

Rıza Bey yine gündemde: Alanda rant ödüllendiriliyor

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 30 Ekim İzmir depreminin sembollerinden biri olan ve en çok can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alana çocuk parkı yapılması talebini bir kez daha dile getirdi. Açıklamayı yapan ve alanın park olarak değerlendirilmesi talebini ilk olarak dile getiren Emine Yücel, kaybedilen canların rant hırsından ve mülkiyet hakkından önemli oluğunu savundu ve “Binayı tekrar yaparak önündeki kaldırıma anıt yapmak,  çocukların hayatlarını kaybettiği bu alanda rantın, ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesidir” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.03.2021 - 18:47

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir, 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde sarsılmıştı. Depremin en yıkıcı etkiyi yarattığı Bayraklı’da 5 bina tamamen çökmüştü. 28’i çocuk olmak üzere 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin sembollerinden biri de 37 kişinin hayatını kaybettiği kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı olmuştu.

Depremin ardından, depremde Rıza Bey Apartmanı’nda olan iki kızını ve kayınvalidesini kaybeden Emine Yücel, apartmanın olduğu alana bir çocuk parkı yapılması ve alanın deprem anıtı olması çağrısında bulunmuştu. Yücel’in çağrısı kısa sürede bir kampanyaya dönüşmüş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise alanda çocuk parkı yapılacağını söylemişti.

Öte yandan, alanın park yapılacağının duyurulması ardından apartman sakinleri bir araya gelerek apartmanın yerine park yapılması kararını protesto etmişlerdi. Protestonun ardından hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, park kararından vazgeçtiğini duyurdu.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alanın çocuk parkı olarak değerlendirilmesi için basın açıklaması düzenledi. 

“BETON KALİTESİNİN ÇOK DÜŞÜK OLDUĞU”

İzmir’de gerçekleşmeyen bir depremin neden 5 binayı yıktığının sorgulanması gerektiği belirtilirken bu depremin uyarı niteliğinde olduğunun altı çizildi. Açıklamayı yapan Emine Yücel, uyarının bedelinin çocukların canlarıyla ödendiği hatırlatılırken Rıza Bey Apartmanı’nın yapımındaki ihmalkarlıklara dikkat çekti ve “Rızabey apartmanında 2005 yılında deprem sonrası epoksi işlemi yapıldığı, binanın kolon ve kirişlerine epoksi denilen bir madde ile sözde güçlendirme işlemi yapıldığı söyleniyor, bunun için alınmış bir ruhsat var mı bilmiyoruz, epoksi işleminin ehil ellerce yapılmamasının Rızabey apartmanında olduğu gibi ani çökmelere neden olduğu uzmanlarca belirtiliyor. 2012 yılında tekrar deprem sonrası bina yönetimi Bayraklı Belediyesine başvuruyor, bir rapor tanzim ediliyor. Bu raporda binanın kolon kiriş bağlantılarında ayrılmalar olduğu, düz demir kullanıldığı, beton kalitesinin çok düşük olduğu, binanın 3. derece riskli olduğu belirtilerek zemin etüdünün hemen yapılması için, binadaki kat maliklerinin ortak karar alması tavsiye ediliyor. Ancak bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu rapor hakkında ne kiracılara, ne binaya sonradan gelen, bizim gibi insanlara, sormamıza rağmen, gizlenerek bilgi verilmiyor” dedi. 

Alanda yeniden bina inşa edilmesi için yapılan protestoya da cevap veren Yücel, “Bu alanın hak sahiplerin hakları korunarak, deprem farkındalık alanı olarak düzenleneceği, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanmasına rağmen;  daha sonra ortaya çıkan bazı haberler üzerine Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı sayın Fatma Varank ile görüştük, kendisi buraya binanın yapılacağını, önündeki alana anıt yapılacağını söyledi, neden böyle bir değişiklik yapıldığını sorduğumuzda; 31 kat maliki evini yerinde istiyor, sadece siz burada park istiyorsunuz denildi. Oysa park için yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere binlerce İzmirli imza verdi. Binayı tekrar yaparak önündeki kaldırıma anıt yapmak,  çocukların hayatlarını kaybettiği bu alanda rantın, ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesidir” ifadelerini kullandı. 

“RANT HESABI YAPANLARIN MÜLKİYET HAKKI KUTSANMIŞ OLACAKTIR”

Mülkiyet hakkının önemli olduğunu ancak birtakım kanunlarla bu hakkın kamulaştırıldığını ifade eden Yücel, “37 insanın hayatını kaybettiği bu alanda, yine rant hesabı yapanların mülkiyet hakkı kutsanmış olacaktır. Ancak, ısrarla 37 insanın yaşam hakkının gasp edildiği alana bina yapmak hangi vicdana sığar? Rıza Bey’de oluşturulacak farkındalık alanı, net bir şekilde kamu yararınadır. Tüm İzmirlilerin alanı olacaktır.  Ayrıca burada özel mülkiyet de kalmamıştır. 7269 ve 6306 sayılı yasalar ile bu arazilerin tümü hazineye devredilmiştir. Mülkiyet hakları hak sahipliği olarak korunmuştur.  Yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere tüm İzmirliler Rıza Bey’de hak ve söz sahibidir. Kimseye evini yapıp vermeyin demiyoruz. Buradaki alanda hak sahiplerine ev verileceği bizzat sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmıştır. Bu alandan ev sahibi olacak bir avuç hak sahibi, zaten bu bölgeden evlerini alabilecekken, bunu çarpıtarak, sanki park yapılması halinde, insanların evsiz kalacağı gibi bir mağduriyet algısı yaratmaya çalışmaktadırlar” diye konuştu ve taleplerini şu şekilde sıraladı;

“ 3 bina arsalarının birleştirilmesi ile oluşturulan K-1 parselinde Rıza Bey apartmanın temelinin bulunduğu sadece 450 metrekarelik kısmın farkındalık alanı olmasıdır. 

Sormak istiyoruz; 37 insanın korkunç ihmaller sonucu bağıra bağıra can verdiği alan vazgeçilmez bir alan mıdır?

Bu apartmanda kiracı olan ve oturmadığı halde burada hayatını kaybeden 20 insanın 450 metrekarelik alan kadar değeri yok mudur?

Rıza Bey apartmanındaki gerçeklerin anlatılmasından halkın bunları öğrenmesinden rahatsızlık duyanlar, buranın yeşil alan olarak bırakılmasını engellemek istiyorlar.

RIZA BEY İZMİR’İN KENT HAFIZASIDIR

Hak kaybına uğramayacaklarını bildikleri halde bu parka karşı çıkanlar var.

Çünkü bu alanda yapılan hataların, ihmallerin ve varsa suçların üzeri kapatılmak istenmektedir.

Rıza Bey İzmir’in Kent hafızasıdır. 

Deprem değil, rant hırsı ve binalar öldürür gerçeğinin yaşandığı alandır.

Rıza Bey apartmanı; bir depremde yıkıma neden olabilecek tüm kusurları barındıran bir apartmandır. 

Bu ibret alanını tüm halkımız için korumak istiyoruz.

Bu mücadele; yerine koyamadığımız tek şey olan, insan hayatının mücadelesidir.

Bu artık yalnızca bizim mücadelemiz değil, İzmir halkının mücadelesidir. 

İzmirliler kentlerine, geçmişte yaşanan acılara sahip çıkarak, bu acıları unutmayarak, çocuklarını bundan sonra ranta kurban vermemelidirler.

Kimsenin, çocuklarını elleri ile toprağa vermiş ailelerin duygularıyla oynamaya hakkı yok.

Verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz.

Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza seslenerek Rıza Bey alanının söz verildiği gibi; deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.