Dolar 32,6004
%0.39
Euro 34,7967
%0.19
Altın 2.496,940
%0.5
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Platform’dan TMMOB’ye ‘Kültürpark’ çağrısı

Platform’dan TMMOB’ye ‘Kültürpark’ çağrısı

Kültürpark Platformu, geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nı durdurmak için 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Polisin müdahale ettiği açıklamada, planın Kültürpark’ta yapılaşmayı artıracağına dikkat çekildi ve TMMOB’ye bağlı odalara plana karşı çıkılması için çağrıda bulunuldu.

  • Ege Postası
  • 04.03.2021 - 17:01

EGEPOSTASI- İzmir Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı geçtiğimiz ay İzmir büyükşehir Belediye meclisinde kabul edilmişti.

Ancak gerek planın kabulünün öncesinde gerekse sonrasında Kültürpark Platformu tarafından plana ilişkin Büyükşehir’e birçok eleştiri yöneltilmişti. 

Yapılan eleştirilerde, imar planında Kültürpark’ta yapılmak istenenlere ilişkin ayrıntılı bilgi verilmediği, bu eksikliğin alanda betonlaşmanın artırılacağı endişeleri yarattığına ve deprem sonrasında Kültürpark hollerine taşınan Büyükşehir birimlerinin bir an önce bölgeden taşınması gerektiği gibi hususlara dikkat çekilmişti.

Ancak bugüne kadar platforma, eleştirilerine yönelik herhangi bir geri dönüş olmadı.

Platform bugün, EGEÇEP ile birlikte Kültürpark Anayasası olarak da kabul edilen plana karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü önünde eylem yaptı. 

Polisin müdahale ettiği eylemde basın açıklamasını okuyan Kültürpark Platformu Üyesi Yasemin Sağlam, eylemcilerle birlikte taleplerini içeren dilekçeyi koruma kurulu yetkilisine verildi.

Platform adına açıklamayı yapan Yasemin Sağlam, şu ifadeleri kullandı;

“Kültürpark’ı koruma, çok değerli bulduğumuz asıl ilkelerine kavuşturma ve geliştirmek üzere 2016’da çıktığımız yolda kritik bir sürece daha gelmiş bulunmaktayız. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Plan önerisi Meclis’inden geçti, Koruma Kurulu’na sunulmak üzere imza ve çoğaltılma aşamasında. 

“PLAN KORUMA SIFATI TAŞIMIYOR”

Önerinin olgunlaştırılma ve yazım sürecinde pek çok aktör gibi platformumuz da yoktu. Var olanların talep ve uyarılarının Plan önerisine yansımadığı, yaptırılmış olan bilimsel çalışmalara rağmen hem “plan” özelliği, hem de “koruma” sıfatını taşımadığı, eksik ve hatalı olduğunu açıklayan dilekçelerimizle buradayız. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kültürpark’a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı önerisi, hiçbir temele oturmayan, korumayan ve plan olmayan, eksiklerle dolu bu metin olarak ortaya çıktı. Metinde yer alan yoğun yapılaşma talebi Kültürpark’ın, kentin ve bizlerin aklına, kalbine, anılarına kalbine hançer gibi saplandı. Bu metin şu anda İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu’nun önünde duruyor. 

“PLAN ÖNERİSİNDE MUTABIK DEĞİLİZ”

Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık. 

Bu planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirlileri hiçbir şey bilmeyen rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark’ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar? 

Herkesin bildiği, 20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydıyla demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor. 

YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR

“Plan olmayan planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu’nun toplam zemini 9.175 m2 iken, yerine (12 bin m2 temel alanı olan kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile 6 bin m2 Spor Salonu) toplam 18 bin m2’lik inşaat öngörülmektedir. 

Bunu önerebilmek, yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de; 420 dönümlük parkta; olmayan bir yaklaşım ile “tescilli ve korunan yapıları” hariçte tutacak % 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz deniyor. 

Ayrıca, yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işlerle dolu “korumayan ve planlamayan” bir çalışma yapılmıştır. 

Tüm bu yanlışları kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir halkı da, planın hazırlık toplantılarına katıldığı ve sözde “mutabık” oldukları söylenen TMMOB’a bağlı odalar da bu hata, eksik ve çarpıtmalar içeren bu metni kabul etmeyecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.