Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Peyzaj Mimarları Odası’ndan bakanlığa ‘Rıza Bey Apartmanı’ çağrısı

Peyzaj Mimarları Odası’ndan bakanlığa ‘Rıza Bey Apartmanı’ çağrısı

TMMOB’ye bağlı Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, 30 Ekim İzmir depreminin sembollerinden olan Rıza Bey Apartmanı’nın park olması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Dünyadaki diğer ülkelerdeki deprem anıt parklarından örnek veren Oda, yaptığı yazılı açıklamada, “Gelecek nesillerin afete dayanıklı, güvenli ve sağlıklı kentlerde yaşama haklarına yönelik farkındalık yaratılmış olacak” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 26.03.2021 - 10:28

EGEPOSTASI- İzmir, 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde sarsıldı. 28’i çocuk olmak üzere 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin sembollerinden biri de en çok can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı oldu.

Depremin ardından, depremde Rıza Bey Apartmanı’nda bulunan iki kızını ve kayınvalidesini kaybeden Emine Yücel, apartmanın olduğu alana bir çocuk parkı yapılarak sembolik bir deprem anıtı olması kampanyası başlatmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise alanda çocuk parkı yapılacağını söylemişti.

Öte yandan, alanın park yapılacağının duyurulması ardından apartman sakinleri bir araya gelerek apartmanın yerine park yapılmasını tek bir kişinin istediğini, çoğunluğun yeniden bina yapılması taraftarı olduklarını açıklamışlardı. Açıklamanın ardından hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, park kararından vazgeçtiğini duyurdu.

Alanın nasıl değerlendirileceği konusunda henüz bir mutabakat sağlanmazken TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, alanda çocuk parkı yapılması gerektiğini belirtti. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, dünya üzerinden anıt parklar da örnek gösterildi. 

Depremin Türkiye ve İzmir’in bir gerçeği olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Topraklarının %97'si deprem bölgesi olan ülkemizde, deprem olgusunun yaşamımızın bir gerçeği olması ve bu kapsamda önlemlerin ivedi olarak alınması gerekliliğini bir kez daha bizlere göstermiştir. Özellikle bütüncül afet yönetimine yönelik Afet Öncesi Risk ve Zarar Azaltma, Afete Hazırlık, Afet Esnasında Müdahale, Afet Sonrası İyileştirme süreçlerinin etkin bir biçimde hayata geçirilebilmesi ve ‘bina/yapı ölçeğinde afet güvenliğinden’ ‘kent bütününde afet güvenliğine’ doğru geçişe yönelik adımların atılması gerekliliği açıkça görülmektedir.

“HATIRA MEKANLARA GEREKSİNİM VAR”

Bu kapsamda, İzmir depreminin hem kentimiz hem de ülkemiz açısından afet yönetimi için bir milat olabilmesi ve acıların bir kez daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınabilmesi adına bir hatıra mekanına gereksinim olduğuna inanmaktayız. Dünyanın farklı yerlerinde büyük depremlerden sonra yaşanan kayıpları simgeleyen ve aynı zamanda depreme daha dayanıklı toplumlar oluşturulmasında farkındalık yaratan anıt mekanlar bulunmaktadır. Çin’de bulunan Vençuan (Wenchuan) Deprem Anıtı Müzesi’de bireylerin deprem konusunda farkındalıklarını arttırmaya ve yıkıcı etkilerini sürekli hatırlatmaya yönelik tasarlanmış bir alandır.

Alaska Deprem Parkı ise Alaska’da 1964 yılında yaşanan ve dünyanın en büyük ikinci depremi olan 9,2 şiddetindeki depremin hatırlanmasına yönelik bir parktır. Parkta yürüme ve bisiklet yolları depremi tetikleyen jeolojik süreçlerin anlaşılmasını ve depremin etkilerinin, öncesi ve sonrasının gözlenmesini destekleyecek biçimde düzenlenmiştir. Ayrıca parkta depremle ilgili sergiler ve eğitimler düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

KARARDAN VAZGEÇİLMESİ ÜZÜNTÜ VE ŞAŞKINLIK YARATTI

30 Ekim 2020 günü gerçekleşen İzmir Depremi’nin simgeleşen noktalarından biri olan Rıza Bey Apartmanı, çocuk kayıplarının en fazla yaşandığı yer olması sebebiyle belleklerde ayrı bir yere sahiptir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem sonrasındaki süreçte alana park yapılacağını ilan etmesinin ardından karardan vazgeçilmesini üzüntü ve şaşkınlıkla öğrenmiş bulunmaktayız. Bu yanlışlıktan ivedilikle dönülmelidir. 

Onlarca canımızı, evladımızı kaybettiğimiz rıza bey apartmanının deprem anı parkı ilan edilmesini talep ediyoruz! 

Bu alanın Deprem Anı Parkı ilan edilmesiyle; 
• Bu felaketin sebep olduğu kayıpların unutulmaması sağlanacak,
• Gelecek nesillerin afete dayanıklı, güvenli ve sağlıklı kentlerde yaşama haklarına yönelik farkındalık yaratılmış olacak, 
• Tüm buna ek olarak kent merkezinde çocuklarımızın nefes alabileceği yeni bir açık yeşil alan yaratılarak kente kazandırılması sağlanacaktır”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.