Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Öğrenciler için kara tablo: Yurt fiyatları yine cep yakıyor

Öğrenciler için kara tablo: Yurt fiyatları yine cep yakıyor

Yeni eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla birlikte geçen barınma sorunuyla gündeme gelen üniversite öğrencileri yine barınma olanakları için arayışa geçti. Ancak yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artış, bu yılın da öğrenciler için kolay geçmeye4ceği sinyalini verdi. İzmir’de KYK yurtları yaklaşık yüzde 80 zamla cep yakar hale gelirken özel yurtların fiyatları da dudak uçuklattı.

  • Ege Postası
  • 28.07.2022 - 13:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıl  ekonomik krizin yanı sıra barınma sorunuyla da karşı karşıya kalmışlardı.

Gerek KYK yurtlarında yer olmaması gerekse özel yurtlar ve ev kiralarındaki fahiş fiyatlar nedeniyle yüzlerce üniversite öğrencisi uzun süre parklarda sabahlamışlardı.

Öte yandan; 2022-2023 eğitim-öğretim yılı yaklaşırken öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündeme geldi

KYK yurtlarının kapasitesinin azlığı ve özel yurtların fiyatları nedeniyle birçok öğrenci üniversite tercihlerinde şehir dışını tercih etmemeye yönelirken şehir dışında üniversite okuyanlar ise uygun fiyatlı barınma imkanı yakalamak için çalışmaya başladı.

Ancak yılın ilk 6 ayında enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 80’leri görmesi ve hissedilen enflasyonun yüzde 150’nin dahi üzerine çıkması, A’dan Z’ye tüm kalemlerde gün ve gün yaşanan artışlar, öğrenciler için yine barınma sorunun ortaya çıkacağı gerçeğini ortaya koydu.

İZMİR’DE YURT FİYATLARI NE KADAR?

Üniversite sayısının en yüksek olduğu ve yıl içerisinde öğrenci hareketliliğinin en yoğun olduğu illerden olan İzmir’de, öğrencilerin barınma için ilk adresi Kredi Yurtlar Kurumu(KYK)’na bağlı yurtlar oluyor. Ancak geçtiğimiz aylarda CHP Milletvekili Alpay Antmen KYK yurtlarının fiyatlarında yüzde 80 oranında artış olduğu iddiasını gündeme getirmişti.

Ortaya atılan iddiayla birlikte KYK yurtlarından fiyatlarında taban ücret de 290 liradan 522 liraya çıktı.

Atmen’in iddiasına göre; 3. tip KYK yurt ücreti  290 liradan 522 liraya, 4. tip KYK yurt ücreti  325 liradan 585 liraya, 5. tip KYK yurt ücreti 360 liradan 648 liraya ve 6. tip KYK yurt ücreti 390 liradan 702 liraya yükselecek.

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanlığı bilgilerine göre yeni dönemde İzmir’de KYK yurt ücretleri 500 lirayla 950 lira arasında değişecek. Yeni dönemde verilmesi gereken güvence bedeli ise 683 lirayla bin 298 lira arasında olacak.

ÖZEL YURTLAR ‘HAYAL’ OLDU

KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin  çoğu zaman kurtarıcı olarak gördüğü özel yurtların yeni dönem fiyatları ise dudak uçuklattı. 
 
İzmir’de yeni dönemde özel yurtların fiyatları 17 bin ila 88 bin arasında değişiyor.
 
Özellikle üniversitelere yakın bölgelerdeki yurtların fiyatları daha yüksek olurken ortalama yurt ücretleri ise 30-45 bin lira arasında değişiyor.
 
Özel yurtlarda istenen fiyatlara çoğu zaman ise kahvaltı ve akşam yemeği dahil edilmezken bazı yurtlarda ise yalnızca kahvaltı veriliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.