Dolar 32,4493
%0.12
Euro 34,4845
%-0.03
Altın 2.470,450
%-0.51
Bist-100 9.569,00
%-1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mimarlar Odası’ndan 'AKM' ve 'müze' iddialarına sert tepki: İzmir’e ihanettir

Mimarlar Odası’ndan 'AKM' ve 'müze' iddialarına sert tepki: İzmir’e ihanettir

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, düzenlediği basın açıklamasıyla Atatürk Kültür Merkezi ve Resim Heykel Müzesi ile ilgili basında çıkan iddialara “Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2022 - 11:59

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Konak Atatürk Kültür Merkezi’nin İl Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edileceği ve Resim Heykel Müzesi’nin yıkılacağıyla ilgili iddialar üzerine bir basın açıklaması düzenledi. Odanın Alsancak’taki şubesinde düzenlenen açıklamaya Mimarlar Odası İzmir Şube Sekreteri Banu Aydın, Sayman Seçkin Kutucu, Asil üye Uğur Yıldırım ve Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nin mimarı İnal Göral katıldı.

Hazırlanan basın metnini okuyan Şube Sekreteri Banu Aydın, İl Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi durumunda AKM binasının yapısına büyük müdahalelerin yapılacağını öne sürdü. Aydın, ayrıca Resim Heykel Müzesi’nin de güçlendirme teknikleriyle varlığının devam ettirilebileceğini vurgulayarak, binanın yıkımına karşı olduklarını belirtti.

Aydın’ın açıklaması şu şekilde:

“Yerel basında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi binasının İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilmesine yönelik haberler yayınlanmış bulunuyor. Ayrıca bu yapının hemen bitişiğinde yer alan Resim Heykel Müzesi’nin yıkım tehdidi altında olduğunu da öğrenmiş durumdayız.

MÜZE İÇİN ‘GÜÇLENDİRME’ ÖNERSİİ

Resim Heykel Müzesi ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bize ilettiği yazısında; İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca 2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre yaptırılan deprem dayanım performans analizi sonucunda, yapının depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bu nedenle içindeki eserlerin taşınmasına karar verildiği söylenmektedir. Bilinmesini isteriz ki özellikle 1999 yılından önce yapılan tüm yapıların 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılacak performans analizi testlerinde dayanıksız çıkması çok normaldir. Günümüzde güçlendirme teknikleri çok gelişmiştir ve bu teknikler ile bu çok değerli yapı rahatlıkla güçlendirilebilir. 2000’li yılların başında benzer bir konunun gündeme geldiğini biliyoruz, o zamanki koşullarda dahi güçlendirme projesi hazırlanması istenmişken, aradan geçen 20 yılı aşkın sürede teknolojideki ilerleme ile güçlendirmenin çok daha rahat yapılabileceği ortadadır.

AKM hakkında medyada yer alan haberlere göre, İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu binayı alması durumunda sahnelerin kırılarak döşemeler elde edilmesi planlamaktadır. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, binaya yapılması düşünülen bu büyük müdahalelerin yanlış olduğunu belirtmek isteriz.

“MÜZE BİNASI KORUNMALIDIR”

Resim Heykel Müzesi, 1973 yılında Prof..Dr. Muhlis Türkmen ve İnal Göral tarafından tasarlanmış, ardından aynı mimarlar tarafından Atatürk Kültür Merkezi, müze ile bütünleşik bir sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmıştır.

Tasarımda göze çarpan en önemli unsur; mekânlar arası ilişkilerin hem sirkülasyon olarak hem de görsel olarak sağlanmasıdır. İzmir’in imbatının bina içinde ve dışında hissedilebilmesini sağlamanın da tasarımın ana yaklaşımlarından birisi olduğu söylenebilir. Resim Heykel Müzesi aynı zamanda 1988 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü sahibidir. Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görülen bir mimari yapıtın kültür mirası olarak değerlendirilmesi korunması gereken eserler içine alınması gerekir.

“İZMİR’E İHANETTİR”

İzmir’in kent ve toplumsal belleğinde önemli yer tutan her iki yapı aynı zamanda silüete saygı duyan, yapıldığı günden günümüze kadar şehrin ana meydanında önemli röper noktaları olarak İzmir’in kimliğine ve kültürüne katkı koyan ve kentin kültürel hayatı için ihtiyaç olan vazgeçilmez ölçüde değerli yapıdır. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir.

“İKİ YAPI DA RESMİ TESİS ALANI DEĞİLDİR”

Her iki yapı sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir.

Özellikle AKM hakkında basında çıkan haberlerin yanlış olduğunu umuyoruz, tüm İzmir kamuoyunu bu konuda bir arada durmaya ve belediye hizmet binası ile başlayan Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkımı kararlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Parçası olmaktan mutluluk duyduğumuz, kültürüne hayran olduğumuz şehrimizin kültür yapılarını korumak tüm İzmirlilerin görevidir.”

“BİR YERİNİ BOZARSANIZ HER YERİ BOZULUR”

AKM’nin mimarı İnal Görel, binanın yapısında herhangi bir değişikliğin yapılmasının mümkün olamayacağını “Pastanın bir dilimini keserseniz pasta bozulur. Bina bir bütündür. Bir yerini bozarsanız her yeri bozulur, zaten buna müsait de değil, binayı bölmeye kalkmak onu mahvetmek demektir. Binayı bölmek, değişiklik yapmak isterlerse izin vermem. Ben bunun sorumluluğunu taşıyorum. Mimarın izni olmadan yeni bir proje yapılması ya da binanın değiştirilmesi mümkün değil" ifadeleriyle belirtti.

“YIKMAKTA İYİYİZ YAPMAKTA ÇOK KÖTÜYÜZ”

Asil üye Uğur Yıldırım ise “Burada aslında karşı direnç oluşturmak için değil, İzmir için bir değeri korumak amacındayız. Belediye binası, AKM binası, Resim Müzesi gibi yapıların sürdürülebilirliği konusunda endişe içindeyiz. Cumhuriyet dönemi yapıların yıkım kelimesiyle bir arada kullanılmasını kabul edemiyoruz. İzmir’in tarihi için kabul edemiyoruz. Yıkmakta iyiyiz ama yapmakta çok kötüyüz. Umarız biz haksız çıkarız ve böyle süreçler yaşamayız. Belediyelerle yaptığımız görüşmede herhangi bir plan değişikliği kararı yok. KHK ile yapılabiliyor ama bu alanda da hukuki mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.