Dolar 32,4485
%-0.08
Euro 34,7187
%-0.04
Altın 2.499,020
%0.58
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mezarlık sorunu çözümüne SİT engeli

Mezarlık sorunu çözümüne SİT engeli

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Kemalpaşa’da artan nüfus yoğunluğu ve defin alanlarının azalması nedeniyle ilçenin Soğukpınar Mahallesi’nde bulunan mezarlığı genişletme çalışması “sit” engeline takıldı. Büyükşehir, bir kısmı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan parsellerin mezarlığa dahil edilmesi talebinde bulunurken İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, talebe olumsuz yanıt verdi. 

  • Ege Postası
  • 20.09.2022 - 10:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de artan nüfus yoğunluğu ve kentleşme alanlarının artmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl mezarlık sorunu gündeme gelmişti. 

İlçe belediye meclisleri ve Büyükşehir Belediye Meclisinde sıklıkla dile getirilen sorun, muhalefet ve yerel iktidar arasında tartışma konusu olurken Büyükşehir Belediyesi, bazı ilçelerde sorunun çözümü için harekete geçmişti.

Öte yandan; Büyükşehir, son olarak İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde artan nüfus yoğunluğu ve defin alanlarının azalması nedeniyle ilçenin Soğukpınar Mahallesi’nde bulunan Dede Yaka Mezarlığı niteliği ile kayıtlı taşınmazda bulunan Türkmen Mezarlığı’nın genişletilmesi için harekete geçti. Ancak Büyükşehir’in girişimi, genişletilmek istenen alanın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunması nedeniyle başarısız oldu.

KORUMA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN RET

Soğukpınar mahallesinde 211 adada bulunan ve 11-12 numaralı parsellerin bir kısmını, 17 numaralı parselin tamamını kaplayan alanın genişletilmesi adına plan hazırlıklarına başladı. Bir kısmı arkeolojik sit alanında alan bölümler için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünden görüş istendi. Başvuruda, 11-12 parselleri şahıs, 17 numaralı parseli Büyükşehir mülkiyetinde bulunan mezarlığın 11-12 numaralı şahıs mülkiyetindeki parsellerin sit alanı niteliğindeki bölümlerinin de mezarlığa dahil edilmesi talep edildi.

Koruma bölge Kurulu tarafından talebe ilişkin verilen görüş, alanın mezarlık olarak kullanılmasının uygun bulunmadığı yönünde olurken, gerekçe olarak ise bölgede yapılan kazılar sonucunda eski mezar odalarının bulunduğu belirtildi.

Müdürlük tarafından veirlen görüşte şu ifadeler kullanıldı; “Alanın kaçak kazılar sonucunda mezar odası ve buluntuları açığa çıkan, doğal tahribat ve tarımsal faaliyetler yoluyla yığması dağılan bir Tümülüs olması, 

KTVK’nun Arkeolojik sitler, Koruma ve Kullanım Koşullarına ilişkin 05.11.1999 tarihli ve 658 sayılı ilke kararında 1. Derece Arkeolojik Sitlerin, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarını olarak tanımlı olması, 

Tümülüs özgün halinin korunmasına yönelik düzenlemelerin ilgili müzesince gerçekleştirilmesine ilişkin alınmış olan 11.02.2016 tarihli ve 6225 sayılı kurul kararının mevcut olması nedenleri ile söz konusu taşınmazların sit sınırları içerisinde kalan kısımların mezarlık alanı olarak kullanılmasının uygun olmadığına karar verildi.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.