Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menderes’te tarihi kalıntıların çıktığı alan koruma altında

Menderes’te tarihi kalıntıların çıktığı alan koruma altında

İzmir Menderes ilçesi Özdere mahallesinde ormanlık alan içerisinde kalan ve mülkiyeti hazineye ait olan 1668 parselde kaçak kazı sonrası Roma dönemine ait bulgulara rastlandı. Tarihi eserlerin çıktığı alan birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

  • Ege Postası
  • 28.10.2022 - 12:55

EGEPOSTASI- İzmir Menderes ilçesi Özdere mahallesinde mülkiyeti hazineye ait olan 1668 parselde yaklaşık 25-30 metre yükseklikte kalan kaya kütlesinin doğru cephesinde yaklaşık 3 metre derinliğinde ve 2 metre çapında bir kaçak kazı çukuru açıldı. 

Roma dönemine ait kalıntılar 

Kaçak kazı sonrası Roma dönemine ait bulgulara rastlandı. 

Açılan çukurda Roma dönemine ait kap parçaları, çatı kiremitleri, tuğla parçaları adak nişleri, merdiven basamakları bulundu. 

Koruma altında 

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarihi buluntuların rastlandığı ormanlık alanı 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına aldı.

Kurul kararı şu şekilde; 

“İzmir İli, Menderes ilçesi, Özdere Mahallesi, ormanlık alanda kalan hazine mülkiyetine ait kısmen 1668 parselde yaklaşık 25-30 metre yükseklikte yer alan kaya kütlesinin doğu cephesinde yaklaşık 3 metre derinliğinde ve 2 metre çapında bir kaçak kazı çukuru açıldığı, içerisinde ve alanda yoğun olarak Roma Dönemi özelliği gösteren pişmiş toprak kap parçaları, çatı kiremidi, tuğla parçalarına rastlandığı, ayrıca düzleştirilmiş kaya kütlesinin güney yamacında adak nişleri, doğu cephesinin farklı iki noktasında ise kuzey-güney doğrultusunda uzanan merdiven basamakları olduğu, bu kaya kütlesinin üst kısmında muhtelif adak çukurlarının tespit edildiği antik dönem yerleşim alanının, 2863 sayılı yasanın 6. ve 7. maddesi kapsamında ve Tespit Tescil Yönetmeliğinin 6.maddesi doğrultusunda, kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, tescil/ sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına haritada sınırları gösterildiği şekilde Tapu Müdürlüğünce "1.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, kaçak kazı çukurlarının ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde Belediyesince kapatılmasına, her türlü tahribatın ve kaçak kazıların önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, kaçak kazıları yapan sorumlular hakkında yasal soruşturma açıldığı anlaşıldığından, sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine karar verilmiştir.’’ 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.