Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menderes’te antik yapı keşfi: Yapılaşma yok altyapı çalışması var

Menderes’te antik yapı keşfi: Yapılaşma yok altyapı çalışması var

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Menderes ilçesi Gölova Mahallesi’nde İyon dönemine ait olduğu belirtilen antik kalıntı bulunduğunu duyurdu. Alanın tescillenmesi için çalışmalara başlandı. Alanda yapılaşmanın yapılması yasaklanırken zorunlu durumlarda altyapı çalışmalarının kurul kararı ile yapılabileceği belirtildi.

  • Ege Postası
  • 01.02.2021 - 10:53

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Menderes ilçesi Gölova Mahallesi’nde Hazine’ye ait olduğu belirtilen alanda olduğu tespit edilen antik yapı kalıntısının tescillenmesi için incelemeler başlattı.

Gölova Mahallesi 110 ada, 8 parselde kayıtlı, Yaklaşık 25 bin 982 metrekare alanda bulunan ve küçük bir kısmının ormanlık alanda kaldığı belirtilen antik yapının dikdörtgen formda ve iri blok taşlarla örülü olduğu belirtildi.

Antik yapının dönemin İyon kentlerinden Kolophon ve Lebedos gibi kentlerinde savunma veya gözetleme amaçlı inşa edilmiş olabileceği bilgisine yer verildi.

Alanda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun İlke Kararı’nın 1. Maddesi uyarınca arkeolojik sitlerin olduğu şekliyle korunması için bilimsel çalışmalar dışında herhangi bir çalışma ve alanda herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyeceğine vurgu yapıldı.

Koruma kararına göre; zorunlu durumlarda resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa arsa kazı başkanının görüşüyle konunu koruma kurulunda değerlendirilebileceği belirtildi.

Alanda yeni tarım alanlarının açılması yasaklanırken yalnızca mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği, ağaçlandırma yapılamazken mevcut ağaçlardan ürün alınabileceği hususlarına da yer verildi.

Bölgeden; taş, toprak, kum vb. Alınması, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılması, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı gibi malzemelerin dökülmesi yasaklandı. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.