Dolar 32,5747
%0.11
Euro 34,9940
%0.47
Altın 2.424,360
%0.05
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkeme kararına rağmen RES kurulmuştu: O firma ‘yardımcı GES’ için bakanlığın kapısını çaldı

Mahkeme kararına rağmen RES kurulmuştu: O firma ‘yardımcı GES’ için bakanlığın kapısını çaldı

Geçtiğimiz yıllarda, İzmir’in Karaburun ilçesi Yaylaköy mevkiinde kurulan RES projesi ve yaşanılan mahkeme süreçleriyle gündeme gelen Lodos Elektrik Üretim A.Ş’ye ait “Karaburun RES Projesi” bu kez yardımcı kaynakla gündemde. Firma, hali hazırda 87 türbinle faaliyet gösteren santrale yardımcı Güneş enerji Santrali(GES) için ÇED sürecini başlattı.

  • Ege Postası
  • 05.04.2022 - 09:36

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıllarda, İzmir’in Karaburun ilçesi Yaylaköy mevkiinde kurulan RES projesi halkın tepkisine neden olmuştu.
 
Lodos Elektrik Üretim A.Ş’ye ait “Karaburun RES Projesi”nin türbinlerinden birinin parçalanmasıyla birlikte proje yeniden gündeme gelmişti.

Projeye karşı çıkan bölge halkı, bakanlık tarafından verilen “ÇED olumlu kararının” iptali için İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş ve İzmir 3. İdare Mahkemesinin ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Ancak daha sonra 6. Dairesi’nin iptal kararını bozma ve davanın temyiz yolu kapatılmak suretiyle reddine karar vermişti.

FİRMADAN ‘YARDIMCI KAYNAK’ HAMLESİ

Öte yandan; santrale karşı bölge halkının mücadelesi devam ederken 87 türbinle faaliyet gösteren firmadan flaş bir hamle geldi. Firma, mevcutta faaliyet gösteren RES’e yardımcı kaynak olacak güneş enerji Santrali(GES) için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı.

Proje kapsamında 7 GES alanında toplam 181.818 Adet panel kurulması ve panellerden yılda 142.945 MWh enerji elde edilmesi planlandığı ifade edildi.

975 milyon liraya mal olması planlanan proje, 20 hektar üzerinde bir alanda olacak ve Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı mevkilerini kapsayacak. 

Proje alanına en yakın yerleşim yerinin ise GES 1 alanına kuş uçuşu yaklaşık 680 metre mesafede olduğu belirtildi.

DAHA ÖNCE KAPASİTE ARTIŞI YAPILMIŞTI

Daha önce proje sahasında devam eden ölçümler dahilinde rüzgar veriminden ötürü 120 MWe yerine 223 MWe kurulu güce ulaşılabileceği yönünde teknik çalışmalar neticesinde firma, kapasite artışı için ÇED sürecini başlatmış ve “Karaburun RES Kapasite Artışı” projesi hakkında 05.11.2015 tarihinde “ÇED Olumlu Kararı” verilmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.