Dolar 32,3690
%0.16
Euro 34,9608
%-0.3
Altın 2.325,360
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark Platformu’ndan Soyer’e rest: Gerekirse iddialaşırız

Kültürpark Platformu’ndan Soyer’e rest: Gerekirse iddialaşırız

Kültürpark Koruma Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kültürpark planlarına yöneltilen eleştirilere ilişkin “O platform Kültürpark’ı ne kadar koruyorsa ben de en az o kadar koruyorum” sözlerine tepki gösterdi. Alandaki yapılaşma üzerinden Soyer’i eleştiren platformun yaptığı yazılı açıklamada rest çekti ve “Biz kimseyle “iddialaşmıyoruz” somut gerçekler üzerinden konuşuyoruz. Ama gerekirse Kültürpark için iddialaşacağımızı da ifade etmek isteriz” denildi.

  • Ege Postası
  • 30.12.2021 - 12:19

EGEPOSTASI- İzmir’in en tartışmaları konularından olan Kültürpark planları, geçtiğimiz ay 2. kez revize edilmiş ve geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmıştı.

Planların onaylanmasının ardından Kültürpark Platformu, karara tepki göstermişti. 

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında tepkilere ilişkin “O platform Kültürpark’ı ne kadar koruyorsa ben de en az o kadar koruyorum” demişti.

Soyer’in sözlerine platformdan yanıt gecikmedi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, yapılaşma üzerinden Soyer’e eleştiriler yönetilirken “Bu nasıl koruma” diye soruldu.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; 

“Mart ayında “Kültürpark’ı birilerinin bizden daha fazla koruması kimsenin haddine değil” diyordunuz şimdi de “kimse benimle iddialaşmasın Kültürpark’ı savunan Platform orasını ne kadar koruyorsa bende en az o kadar koruyorum” demişsiniz. 

Korumuyorsunuz Başkan, tersine farkında olsanız da olmasanız da yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla Parktaki yaşamı, eko sistemi, kentin geleceğindeki bu çok değerli vahayı yok ediyorsunuz. 

Defalarca açıklama yaptık. Biz sıkıldık aynı şeyleri yazmaktan söylemekten. Nedense, o devasa inşaatların parkta yaratacağı yıkıcı etkiyi size anlatamıyoruz. Bilmelisiniz ki; 

Bir park inşaat ile yaşatılmaz, 

Beton ile doğa bir arada yaşamaz. 

Bir park lafla korunmaz. 

Göreve geldiğiniz yaklaşık 1000 günde;  

Kültürpark’a “pazar yeri” kurup, park içi araç trafiğini meşrulaştırmaya çalıştınız. parkın tarihinde ve kentin belleğinde asla yeri olmayan bu yanlışta ısrara devam ediyorsunuz. Bu nasıl KORUMA? 

Ada ve Göl Gazinolarına “restorasyon” adı altında nasıl girildiği hala belleklerimizde. Gazinoların taşıdığı “modern miras” değerleri göz ardı edilip, bağlamlarından kopartılarak, parkta birilerinin projeleri kapsamında müze planladığını biliyoruz. “İşe Gazinolardan başlayacağınızı” söylüyorsunuz. Bu nasıl KORUMA? 

Kültürpark’ı önce Güzel Sanatlar Fakültesine sonra Sahra Hastanesine teklif ettiniz. Şimdi de tüm Belediye birimlerini parka taşıdınız, bununla da kalmadınız, çevresini tellerle çevirdiniz. Bu nasıl KORUMA? 

Kültürpark’ın florası yaşatılmak için ne yapıyorsunuz* Masanızda aylardır bekleyen bakım projesi neden onaylanmıyor? Bu nasıl KORUMA? 

Fuar için İzmir'de yıllar önce yeni bir alan belirlenmesine rağmen, Kültürpark'ta fuar, festival, yarışmalar düzenleme hevesini sürdürdünüz. “Etkinlik” adı altında parkın taşıma kapasitesini aşan, ekolojisini zorlayan, sermayenin çıkarlarını kollayan türlü ticari faaliyetlerin desteklediniz. Alternatif alan arayışına yönlenmediniz. Bu nasıl KORUMA?. 

Koruma Amaçlı İmar Planı için Demokrasi Üniversitesine dosyalarca çalışma yaptırdınız ama sonuçlarını Plana yansıtmadınız. Bu nasıl KORUMA? 

Kültürpark için Çalıştay yaptınız, Arama Konferansı yaptınız. Günlerce 100’lerce kişinin emek verdiği çalışmaların sonucunda “Pazar yapmayın, Bina Yapmayın, Parktaki müzeler yeterli yenisine ihtiyaç yok. Betonu azaltın, florayı koruyun” şeklinde çıkan sonuçlara kulak vermediniz. Bu nasıl KORUMA? Hatta bu nasıl “ortak akıl, nasıl katılımcı ve şeffaf yönetim”? 

En temel şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına aykırı “korumamayı” amaçlamayan bir plana imza attınız. Şubat/2021’de Meclis’ten geçen bu korumama planını yalnız biz değil, Koruma Kurulu da reddetti ve sized iade etti. Bu nasıl KORUMA? 

İzmir Kültürpark’ı koruyarak yaşatacak bir Belediye Başkanını hak ediyor. İzmir, algı üzerinden yönetilemeyecek kadar büyük ve önemli bir kent. Biz kimseyle “iddialaşmıyoruz” somut gerçekler üzerinden konuşuyoruz. Ama gerekirse Kültürpark için iddialaşacağımızı da ifade etmek isteriz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.