Dolar 32,5599
%0.26
Euro 34,7335
%0
Altın 2.493,200
%0.35
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiralar dudak uçuklatıyor: Öğrencilere barınmada yine ‘park’ uyarısı

Kiralar dudak uçuklatıyor: Öğrencilere barınmada yine ‘park’ uyarısı

Yeni eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündeme geldi. Bir süredir ülke gündeminde olan fahiş kira bedellerine bakanlıklar düzeyinde yapılan müdahaleler de etkili olmadı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni dönem için öğrencileri uyardı ve “Bornova ve Buca semtlerinde 1+1 evleri 3 bin 500 liradan kiraya veriyorlar. Biliyoruz ki geçen yıl öğrenciler parklar yatmışlardı. Aynı şeyleri bu yıl da göreceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.08.2022 - 14:09

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıl binlerce üniversite öğrencisi yaşadıkları barınma sorunuyla gündeme gelmişlerdi. 

Gerek KYK yurtlarında yer olmaması gerekse özel yurtlar ve ev kiralarındaki fahiş fiyatlar nedeniyle yüzlerce üniversite öğrencisi uzun süre parklarda sabahlamışlardı.

Öte yandan; uzun süredir ülke gündeminde olan ve bakanlıklar düzeyinde bazı müdahalelerde bulunulan fahiş kira bedelleri sorunu henüz çözülememişken 2022-2023 eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündeme geldi.

Alınan tedbirlere rağmen kira fiyatlarında düşüş gözlemlenmezken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, mevcut durumun devamı halinde öğrencilerin yeni dönemde de barınma sorunu yaşayacağını ifade ederken konut açığının kapanması gerektiğini söyledi.

“CİDDİ ANLAMDA SIKINTI YAŞANACAK”

Önümüzdeki dönemde öğrencilerin barınmasına ilişkin geçtiğimiz yıl ortaya çıkan tablonun tekrarlanacağını ifade eden Güleroğlu, “Öncelikle öğrencilerin yerleştirme sonuçları belli olmadı. Bu sonuçlar açıklandığında asıl curcuna başlayacak. Zaten şu anda İzmir’de kiralık daire yok. Bugün herhangi birisi evleniyorum deyip kiralık daire baksa bile İzmir’in herhangi bir semtinde 5 bin liradan aşağıya kira bulması mümkün değil. Özellikle Bornova ve Buca semtlerinde 1+1 evleri 3 bin 500 liradan kiraya veriyorlar. Biliyoruz ki geçen yıl öğrenciler parklar yatmışlardı. Aynı şeyleri bu yıl da göreceğiz. Depremde daha bitmeyen, yıkımı tamamlanmayan evler var. İnşaat halinde olan evler var. Depremzedeler kendi evleri yıkıldığı için kirada oturuyorlar. Öğrenciler geldi. Mevcut geçen seneki öğrencilerin katılmasıyla da piyasalar iyice şişti. Hele şu anda yeni yerleştirmeler de açıklanır açıklanmaz İzmir’de ciddi anlamda bir sıkıntı yaşanacağını görüyoruz” dedi.

“KİRALAR 3 BİN 500’DEN AŞAĞI DEĞİL”

Kiraların özellikle Bornova ve Buca gibi hem merkezi hem de üniversitelerin olduğu ilçelerde oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Güleroğlu, başka ilçelerde de durumun farklı olmadığını belirtti ve “Çiğli Mesela… Orada da Katip Çelebi Üniversitesi var. üniversitelerin bulunduğu yerdeki kiralar 3 bin-3 bin 500 liradan aşağıya değil. Yeni konut üretilmedi, mevcut binalar yıkılmadı. Yıkılanların yerine yenileri yapılmadı. Çünkü inşaat maliyetleri 2,2-3 katına çıktı. O yüzden hala bu anlaşmazlıklar sürüyor ve binaların yapımı da uzuyorz diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM KONUT AÇIĞININ KAPANMASI”

Sorunların çözümünün en önemli noktasının konut açığının kapanması olduğunun altını çizen Başkan Güleroğlu, şunları söyledi; “Aslında her şey konut açığından kaynaklı. Bu durum önümüzdeki günlerde kira bedellerini daha da artıracak. Bina yok, olanlar da yüksek fiyatlı oluyor. Konut açığının olduğu her yerde bu sorun yaşanacak. İnsanlar enflasyonun yükseldiği yerde kira bedelinin de artmasını istiyor. Bugün enflasyon yüzde 80 açıklanıyor ülkede. Fakat ev sahibine ‘kirayıo yüzde 25’ten fazla artıramazsın’ diyor. O yüzden bugün 5 davadan dördü alacak davasıyla ilgi . Sıkıntı büyük. Konut açığının çözülmesi her şeyden önce ekonomik durumun çözülmesi gerekiyor. Çözüm için en önemli nokta konut açığının kapanması.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.