Dolar 32,4913
%0.25
Euro 34,5862
%0.27
Altın 2.480,100
%-0.12
Bist-100 9.544,00
%-1.4

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kestelli’den ‘tarımda göçmen’ çıkışı: Tarımsal işgücü sorunu onlarla çözülüyor

Kestelli’den ‘tarımda göçmen’ çıkışı: Tarımsal işgücü sorunu onlarla çözülüyor

Türkiye, son günlerde yeniden patlak veren ‘mülteci polemiğiyle’ çalkalanırken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’den dikkat çeken çıkış geldi. Pandemi döneminde tarımsal üretimin önemine vurgu yapan Kestelli, tarımsal işgücünün yaşlandığına da dikkat çekti ve boşalan istihdam alanının göçmenler tarafından doldurulduğunu söyledi. Kestelli, “Ortalama çiftçi yaşımız 53 civarında ve her geçen yıl yükseliyor. Tarla, bağ, bahçe ve hayvan çiftliklerimizdeki tarımsal işgücü sorununu özellikle Suriye ve Afganistan göçmenleri ile çözebiliyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.07.2021 - 19:49

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Pandemi nedeniyle 1,5 yıldır meclislerini yüz yüze gerçekleştiremeyen İzmir Ticaret Borsası Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı, Grand Efes Otel’de düzenlendi. 

Toplantı öncesinde ise Borsa tarafından düzenlenen “Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasının ödül töreni düzenlendi. 

Törende konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımsal üretime ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Pandemi döneminde tarımın ve tarımsal üretimin öneminin tüm dünyanın gözleri önüne serildiğini ifade eden Kestelli, tarımsal üretimdeki en büyük handikaplardan birinin de tarımsal işgücünün yaşlanması olduğunu ifade etti ve “Bütün ülkeler bu dönemde kendi vatandaşlarının gıda güvencesini temin etmek amacıyla tarımsal üretime ve ticaret politikalarına öncelikli verdi. Şüphesiz ki bundan sonraki süreçte de ekonomik ve sosyal politikaların öncelikli alanlarından biri yine tarım olacak. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği konusunda dünyanın karşı karşıya olduğu birçok sorun mevcut. Küresel iklim değişikliğini, tarım arazilerinin daralmasını ve kalitesinin bozulmasını, su kaynaklarının azalmasını bu sorunlar arasında sayabiliriz. Böyle bir ortamda artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının nasıl karşılanacağı önemli tartışma konularının başında yer alıyor. Bir diğer önemli sorun ise tarımsal nüfusun yaşlanması ve tarımsal işgücü temininde yaşanan sıkıntılar. Önemli bir tarım ülkesi olan ülkemiz içinde bu durum geçerli. Nitekim, ortalama çiftçi yaşımız 53 civarında ve her geçen yıl yükseliyor. Tarla, bağ, bahçe ve hayvan çiftliklerimizdeki tarımsal işgücü sorununu özellikle Suriye ve Afganistan göçmenleri ile çözebiliyoruz. Tarımın bilinçli yapıldığında önemli bir kazanç ve gelecek vadettiğini gençlerimize anlatmak zorundayız. Onların tarım ve bağlantılı sektörleri hem önemli bir girişimcilik hem de çalışma alanı olarak görmelerini sağlayacak yaklaşımlara ihtiyacımız var. 2020 yılında 5’incisini düzenlediğimiz yarışmaya pandemiye rağmen önemli sayıda başvuru aldık.  Gençlerimizin ilgisi bizi hem çok mutlu ediyor hem de geleceğe dair umutlarımızı artırıyor. Bugün, ödül törenini düzenleyemediğimiz 2019 yılı ile 2020 yılı yarışmamızda derece alan gençlerimiz bizlerle birlikte. Pandemi şartlarını göz önüne alarak başvuru yapan diğer gençlerimizi törenimize maalesef davet edemedik. Burada olan veya olmayan tüm gençlerimize teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi. 

YENİ İL EMNİYET MÜDÜRÜNDEN İZMİR MESAJI

Ödül töreninin ardından Borsa’nın Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı’na geçildi. Toplantıya, geçtiğimiz haftalarda İzmir İl Emniyet Müdürü görevine atanan Mehmet Şahne de katıldı.

Toplantıda konuşan Şahne, İzmir’deki görevinden ayrılırken de gururlanmak istediğini belitti ve “Benden önce görev yapan Hüseyin Aşkı’na teşekkür ediyorum. Onun yaptıklarının üzerine elimizden geldiğince biz de bir şeyler yapaya çalışacağız. İnşallah size hizmet etmenin onurunu ve gururunu yaşarım. Umarım giderken de aynı gururu yaşarım. Güzel İzmir diyorlar ya… Ben Anadolu’yu gezdim. Anadolu gerçekten çok güzel. Ama İzmir’i güzel kılanın sizler olduğunuz fark ettim o yüzden hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.