Dolar 32,4885
%-0.16
Euro 34,9697
%0.41
Altın 2.432,330
%0.38
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadınların ‘Deniz Poyraz’ eylemine polisten gazlı müdahale

Kadınların ‘Deniz Poyraz’ eylemine polisten gazlı müdahale

HDP İzmir İl Başkanlığı’nın, geçtiğimiz hafta başkanlık binasına yapılan saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz eylemine polis müdahalesi geldi. Sokağa Deniz Poyraz isminin verilmesini ve il başkanlığının karşısındaki evlat nöbeti çadırının  kaldırılmasını isteyen eylemcilere polis gazla müdahale etti.

  • Ege Postası
  • 23.06.2021 - 14:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz hafta HDP İzmir İl Başkanlığı’na Onur Gencer isimli saldırgan silahlı saldırıda bulunmuş ve saldırıda o sırada il başkanlığında olan Deniz Poyraz isimli vatandaş açılan ateş sonrasında hayatını kaybetmişti.

Saldırırdan bir hafta sonra HDP İzmir İl Başkanlığı, il başkanlığının bulunduğu Hürriyet Bulvarı’na Deniz Poyraz’ın adının verilmesi ve başkanlığın karşısındaki evlat nöbeti çadırının kaldırılması için eylem yaptı. Eyleme HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay’da katıldı.

“KATİL ÇADIR BURADAN KALDIRILACAK”

Eylemde konuşma yapan Kemalbay, saldırının planlı bir saldırı olduğunu belirtirken il binasının karşısındaki evlat nöbeti çadırının kaldırılmasını istediklerini söyledi ve “Hükümetten beslenmiş olan bu katil, burada elini kolunu sallayarak il binamıza girerek masum ve savunmasız bir kadına kurşun sıkmıştır, partimizi basmıştır. HDP İzmir İl binamızın karşısına kurulan bu çadır, katil bir çadırdır. Katil çadırın buradan kaldırılmasını istiyoruz. Burada Deniz Poyraz’a sıkılan kurşun sadece HDP’ye sıkılmış bir kurşun değildir. İzmir’de, Türkiye’de; barıştan, demokrasiden, halkların eşitliğinden, halkların kardeşliğinden ve birlikte yaşamaktan yana olan bütün kadınlara, bütün insanlığa, insanlığa sıkılmış bir kurşundur. O nedenle biz bu sokağın bundan sonra Deniz Poyraz Sokağı olarak, barışın simgesi olarak kalmasını ve yerel yönetimimiz tarafından bu sokağa Deniz Poyraz adının verilmesini istiyoruz. Deniz Poyraz’ımızın barış, demokrasi, halkların birlikte yaşam iradesi için yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz. Buradan çağrımız bu katil çadır buradan kaldırılacak ve Türkiye’de barış, demokrasi, özgürlük, yaşam hakkı, kadınların yaşam hakkı, toplumun birlikte yaşamı hep beraber olan mücadelemizde inşa edilecek” dedi.

Eylemde, valinin alana gelmesini talep eden eylemciler, Şair Eşref Bulvarı’nda oturma eylemi yaptılar ancak polis, caddenin trafiğe kapanması ve hayatın akışının engellenmesi nedeniyle eylemcilerin geri çekilmesini istedi.

Öte yandan; polisle görüşme yapan Kemalbay, vali gelene kadar yerlerinden ayrılmayacaklarını söyledi ve polisle kısa süreli tartışma yaşandı. 

“DENİZ POYRAZ’IN KATLEDİLMESİ BU ÇADIRDAN KAYNAKLIDIR”

Kemalbay, polis ile yaptığı görüşmede, çadırın kaldırılması talebini ilettiklerini söylerken polis, böyle bir talebin kendilerine iletilmediğini ve çadırın kaldırılmayacağını söyledi. Bunun üzerine Kemalbay, “Talebimiz şu: Bu çadır bizi tehdit ediyor. Bu çadır kaldırılana kadar burada bir tepki olacak. Bundan sonra da bu talepler sık sık iletilecek. O çadırın buradan kalkmaması HDP’nin hedef gösteirlmesi anlamına geliyor. Deniz Poyraz’ın katledilmesi bu çadırdan kaynaklıdır. Siz Deniz Poyraz’ın hesabını verin. Burada polis varken Deniz Poyraz öldürüldü. Bu çadır aldırılacak ve HDP’nin demokratik siyaseti engellenemeyecek” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından bunun bir uyarı eylemi olduğu belirtilirken çadırın kaldırılmaması durumunda çadırı kendilerinin kaldıracakları söylendi ve eylemciler geri çekilmeye başladı ancak bu esnada polis eylemcileri kalkanlarıyla iktirerek geri sürdü.

Geri çekilme esnasında polisle eylemcilerin arasında yaşanan arbedenin ardından polis gazlı müdahalede bulundu.

Öte yandan; iş başkanlığı önüne çekilen eylemcilere polis müdahalesi devam etti. Eylemcileri abluka altına alan polis dağılmalarını ya da il başkanlığına girmelerini istedi. Alanda polis ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni arasında geçen kısa süreli tartışmanın ardından eylem sona erdirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.