Dolar 32,3859
%0.21
Euro 35,0259
%-0.11
Altın 2.324,450
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli depremzedeler: 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tapularımıza el koydu'

İzmirli depremzedeler: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tapularımıza el koydu"

İzmir depremi sonrası yıkılan binaları Bayraklı'da belirlenen 7 proje alanı içerisinde kalan depremzedeler, AFAD İzmir İl Müdürlüğü Binası önünde eylem yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın evleri deprem anında yıkılan ya da ağır hasar görenlere Şehir Hastanesi yakınındaki 3 bin 500 konutluk rezerv alandan hak sahipliği verdiğini ancak kendilerini bunun dışında tuttuğunu belirten depremzedeler, "Bakanlık tapularımıza el koydu. Mülkiyetlerimiz, iznimiz ve bilgimiz dışında elimizden alınıp Hazine’ye devroldu" dedi.

  • Ege Postası
  • 17.08.2021 - 17:06

İzmir'de 118 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim depremi sonrasında az veya orta hasarlı olduğu için yıkılan evleri Bayraklı ilçesindeki 7 adet proje sahasında yer alan depremzedeler, bugün AFAD'ın Bornova ilçesindeki il müdürlüğü binası önünde toplandı. Taleplerini içeren imzalı dilekçeleri AFAD'a teslim eden yaklaşık 100 depremzede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bayraklı Şehir Hastanesi yakınında yapımı süren 3 bin 500 kişilik rezerv konut alanından hak sahipliği istedi.

"KATLARIMIZ 8'DEN 5'E DÜŞTÜ"

Daire ve ofisten oluşan 1.819 yapının hak sahipleri adına bir açıklama yapan Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, şunları söyledi:

"Bizler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 adet proje alanına dahil edilerek Bayraklı'daki diğer depremzedelerden ayrıştırılan, aslında en mağdur olan grubuz. Bakanlık tarafından 7 adet proje alanına ayrılarak tapularımıza el konuldu. Mülkiyetlerimiz, bizlerin izni ve bilgisi dışında elimizden alındı, hazineye devroldu. 7 ayrı proje alanı, 7 ayrı firmaya bilmediğimiz şartlarda ihale edildi. Katlarımız 8'den 5'e indirildi, metrekarelerimiz yarı yarıya düşürüldü. 120-130 metrekare olan evlerimiz 60-70 metrekare olarak yapılıyor. Üstüne bize satılıyor. Ziraat Bankası'nın boş borçlandırma senetlerine zorla imza attırıldık, atmazsak arsa paramızı alıp gideceğimiz söylendi.

"DASK PARALARINI ALAMADIK"

Enkaz haline gelen binalarda eşyalarımız, ziynetlerimiz kaldı, hiçbirini alamadık. Katlarımız 8'den 5'e düşüp konut eksiği ortaya çıkınca zeminlerdeki dükkanları da eve çevirdiler. Şimdi kura ile geri vereceklermiş. 1999'dan beri toplanan deprem vergileri bizlere kullanılmamıştır. 'Binalardan eşyalarınızı almayın, eşya bedelleriniz karşılanacak' denilmesine rağmen söz verilen 30 bin TL eşya parası ve 13 bin TL taşınma yardımı dahi, pek çok arkadaşımıza yapılmamıştır. Bir kısmımız hala DASK paralarını alamadı. Hala konteynerlerde yaşayan, Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği evlerde yaşayan arkadaşlarımız var."

"METREKARE KAYBI YAŞADIK"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan depremzedeler de AFAD ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na tepki gösterdi. Önceki dairesine göre metrekare kaybı yaşadıklarını belirten Yıldız Bukan, "7 katlı binamız, şimdi 5 kat yapılıyor. Oradan da kuraya gireceğiz. Diyelim ki ben ara kattaydım, ama şimdi neresi çıkacağı belli değil. Proje alanı dışında kalan depremzedeler var. Onlar hem kendi yerinden hem de rezerv alandan hak sahibiler. Biz bunun dışında bırakıldık" dedi.

"HAK SAHİPLİĞİ ALAMADIK"

35 yıl maden yüksek mühendisi olarak hizmet ettiğini söyleyen Hayati Karaman, şöyle konuştu:

"Yer altında 35 yıl emek verdim. 1986 yılında koperatife girdim, 1996 yılında bitti. Benim iki oğlum var. Benim çektiğim sıkıntıları onlar çekmesin. Onlar için iki daire sahibi oldum. Depremden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı resen binayı yıktı. Her iki dairemiz de DASK'lıydı. DASK birine 3 bin 500, diğerine 4 bin 500 lira verdi. AFAD'dan hak sahipliği müracaatında bulunduk. Ancak bu hak bize verilmedi. Benim 140 metrekare dairem, Cumhurbaşkanımız 'Yatay mimariye geçilecek' dedi diye 5 kata düşürüldü. 70 metrekare evi şimdi bize 400-500 bin liraya satacaklar. Çocuklarımıza borç bırakacağız."

"HİÇ BİLGİ VERİLMİYOR"

Diğer depremzedelerden Hasan Taşçı, "Emekli deniz subayı olarak 34 yıl devlete hizmet ettim. Bir dairem vardı, yıkıldı. Şimdi ne olacak bilmiyorum. 63 ile 90 metrekare evler var. 4. katta oturuyordum. Şimdi zeminde miyim, ağaç üstünde miyim bilmiyorum. Hiçbir bilgi alamıyoruz" dedi.

Mustafa Şanlı ise "Evimize bile dahi sokmadılar. Devlet resen olaya el koyup inşaatları başlattı. Bize hiçbir bilgi verilmedi, hala verilmiyor. Biz mağduruz" diye konuştu. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.