Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de 15 ay sonra kritik toplantı: CHP dışındaki partiler depremzedeleri yalnız bıraktı

İzmir’de 15 ay sonra kritik toplantı: CHP dışındaki partiler depremzedeleri yalnız bıraktı

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği(İZDEDA), 30 Ekim 2020 depreminin ardından, karşılık bulmayan taleplerini dile getirmek için CHP, AK Parti, İYİ Parti ve MHP’nin partilerin İzmir milletvekilleri ve il başkanlarıyla toplantı çağrısında bulundu. Yalnızca CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir milletvekillerinin katıldığı toplantıda eleştiri okları merkezi iktidara yöneldi. Toplantıya katılmayan vekiller de eleştirilirken depremzedeler için özel kanun teklifi çağrısı yinelendi.

  • Ege Postası
  • 19.03.2022 - 14:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim 2020’de 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. Depremde 17 bina tamamen yıkılırken yüzlerce bina da orta dereceli hasar almıştı. 

Depremin ardından depremzedelerin mağduriyetini duyurmak ve taleplerini dile getirmek üzere kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği(İZDEDA)’nın yaklaşık bir yıl süren mücadelelerinin sonunda emsal ada bazında parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı verilmişti.

Emsal artışını ardından depremzedelerin bir diğer talebi olan 2 yıl ödemesiz 20 ay vadeli kredi için gözler merkezi iktidara çevrilmişti. Ancak depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen 200 bin lira olan kentsel dönüşüm kredisinin 400 bin liraya çıkarılmasını dışında herhangi bir somut adım atılmadı. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ise geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada TBMM’nin gündeminde depremzede kredisi olmadığını söylemişti.

Öte yandan; depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen talepleri giderilmeyen depremzedeler için İZDEDA, CHP, AK Parti, İYİ Parti ve MHP’nin partilerin İzmir milletvekilleri ve il başkanlarıyla toplantı çağrısında bulundu.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen toplantıya ise yalnızca CHP İzmir İl Başkanı Deniz yücel ve CHP’li 6 vekil katıldı. AK Parti, İYİ Parti ve MHP’den toplantıya il başkanı, milletvekili ya da temsilci düzeyinde herhangi bir katılım olmadı.

Toplantıya İZDEDA Başkanı Haydar Özkan’ın yanı sıra; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri, Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Ednan Arslan ve Bedri Serter katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda ise depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için merkezi iktidara çağrıda bulunuldu. 

“BİZLER MAĞDUR AMA AKILLI İNSANLARIZ”

Toplantı sonrasın bugünkü geniş katılımlı toplantı için 15 ay beklediklerini belirten İZDEDA Başkanı Özkan, “Biz bugün için 15 ay bekledik. İstedik ki hep beraber İzmir depremini İzmir milletvekilleri ile görüşelim. İzmir milletvekillerimizde devletimiz ile belediyemiz arasında hızlı bir şekilde kontak kursun. Bu girdabın arasında n kurtarsınlar ya da girdabın arasında kurtulmamıza yardımcı olsunlar istemiştik. Bununla ilgili uzun zaman çaba sarf ettik. Sayın başkanımızla da görüştük daha önceden. AK Parti İl Başkanımızla görüştük. Bu konularla ilgili herhangi bir sorun olmayacağını söylemişlerdi. Bugüne karar kılındı. Bugün için herkese biz buyursunlar, gelsinler istedik. Bir masanın etrafında bütün sıkıntılarımızı ve dertlerimizi anlatalım istedik. Katılım Cumhuriyet Halk Partisi tarafından oldu. Biz herkese teşekkür ediyoruz. Depremzedeler olarak bizler mağdur ama akıllı insanlarız” dedi.

“DİĞER SİYASİ PARTİLERİ BURADA GÖREMEDİK”

Özkan’ın ardından konuşan CHP İzmir İl Başkanı Yücel ise her zaman depremzedelerin yanında olduklarına vurgu yaparken diğer parti temsilcilerinin toplantıya katılmamasını eleştirdi ve “İzmir depremzedeleri Dayanışma Derneği’nin davetiye bugün milletvekillerimizle beraber toplantıya katıldık. Bu toplantı fikri şöyle gelişti; biz derneği bir ziyaretimizde başkanımız, “Bütün siyasi partiler ve milletvekilleri bir masa etrafında buluşup da neden bu konuya bir çözüm üretmiyorsunuz” gibi bir talebi oldu. Biz de dedik ki; her zaman bir araya geliriz. AK Parti ile MHP ile mecliste grubu olan diğer partilerle. Dernek yönetimin daveti ile bugün İzmir milletvekillerimizle birlikte buradaydık. İZDEDA depremzedelerin sorunlarının çözülmesi konusunda gerçekten önemli bir sorumluluk ve inisiyatif alıyor. Bugün biz 6 milletvekilimizle buradaydık. Diğer siyasi partileri burada göremedik. Herhalde daha önemli bir işleri vardı, bilemiyorum. Biz her zaman sorunların çözülmesi konusunda bir araya gelmeye orta masa etrafında bir araya gelip bunları konuşmaya, çözüm üretmeye hazırız. Konuşup tartışıp istişare edip de çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Depremin hemen akabinde CHP olarak oradaydık. İzmir milletvekillerimizin dışında CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle 100 kadar milletvekilimiz deprem alanındaydı. İhtiyaçların ve sorunların giderilmesi konusunda nöbet tuttular. Bugün yine buradayız, yarın da depremzedelere destek olmak için üzerimize düşen ne varsa inisiyatif alıp sorumluluk alıp çözüm üretmek için yine onlar bir arada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“ATILACAK HER TÜRLÜ ADIMI ATTILAR”

AK Partili isimlerin depremin ardından yerel yönetimlerin gerekli çalışmayı yapmadığı yönündeki eleştirilerine de yanıt veren Yücel, “Bu cümleyi kuranlar acaba kendileri bu cümleye inanıyorlar mı? Yerel yönetimler gerek Bayraklı Belediyesi, gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi atılacak her türlü adımı attılar” ifadelerini kullandı.

“SONUÇ ÇÖZÜMSÜZLÜK”

Depremzedelerin sorunlarının çözümü için atılan adımlara emsal artışı örneğini veren Yücel, alınan karara dava açıldığını hatırlattı ve “Neden? Orada yıkılan eski binaları yerine yeni bina yapılırken 2 ya d a3 kat fazla yapılırsa oradan yaratılacak emsalle o binaların yapımı finanse edilebilir ya da depremzedenin ve müteahhidin sırtındaki yük hafifletilebilir. Bayraklı ve Büyükşehir belediyelerimi bunu yaptı. Bununla ilgili dava açılabileceği riskini biz başından beri söylüyorduk, nitekim dava da açtılar. Buradaki kesin çözüm  TBMBM'den çıkarılacak yasa ile İzmir depremine ilişkin sadece  emsalle ilgili de değil, kredi konusunda da 2 yıl ödemesiz 20 yıl geri ödemeli ve sıfır faizli kredi çıkarılması. Bunun gibi bir çok sorunun İzmir depremine özel bir yasa ile çıkarılması mümkün. Meclisteki çoğunluk belli . Şu an da AK Parti'nin çoğunluğu var. Biz bu konuda çıkaracakları yasalar konusunda dersek vermeye hazırız. Ancak biz bir öneri getiriyoruz, milletvekillerimiz önerge veriyorlar ancak iktidarın oyları ile bunlar reddediliyor, komisyonlarda bile gitmiyor. Sonuç ne? Sonuç çözümsüzlük” dedi.

“DEPREMZEDELERİN KREDİYİ GERİ ÖDEMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın 0 faizli krediye “kapıları kapatan” açıklamasının da değerlendiren Yücel, şunları söyledi; “Ekonomideki yaşanan olumsuz gelişmeler, maliyetlerin artmış olması sonrası 200 değil 400 bin TL kredi verilmesinin bir anlamı yok. Faiz oranlarına bakıldığı zaman ise depremzedelerin bu krediyi kullanması ve geri ödemesi mümkün değil. Bir diğeri de birçok depremzede emekli ya da sabit gelirli olduğu için bu kredileri alması da mümkün değil. Bu krediyi alacak gelirleri olmadığı içinde bankalarında birçok depremzedelerin bu krediyi vermediğin, vermeyeceğini görüyoruz.”

“TOKİ RANT OLMAYAN HİÇBİR ŞEYE GİRMEZ”

Depremzedelerin sorunlarının çözümü için TOKİ’nin devreye girip girmeyeceği sorusunu da yanıtlayan Yücel, “rant” göndermesi yaparken İZBETON çağrısına da değindi ve “İZBETON konusunda bildiğim kadarıyla bir çalışma yapılıyor ve devam ediliyor. Zamanı geldiğinde İBB başkanımız ya da yetkili arkadaşlarımız açıklamayı yaparlar. TOKİ rant olmayan hiçbir şeye, rant yaratmadığı hiçbir şeye girmez. Burada tabii i önemli olan konu depremzedelerin sorunlarının çözülmesi. Rant gözüyle bakmamak insani olarak bakmak gerekir. Ancak sorun çözme niyeti olma niyeti olana TOKİ bugüne kadar bu işe el atara inisiyatif alırdı. Ancak birçok söylemleri ata kalıyor. Tabii ki olayın İzmir'de yaşanması meselesi var. Yerel yönetimlerin inisiyatif alması sorun çözmek için gayret etmesi de herhalde birilerini rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık depremzedelerin sorunlarının çözülmesinden daha ağır basıyor sanırım” diye konuştu. 

“SOMUT ADIMLAR ATILMASI SANIRIM MERKEZİ HÜKÜMETİ RAHATSIZ EDİYOR”

Deprem İzmir dışında bir kentte olsaydı merkezi iktidarın tavrının daha farklı olacağını belirten Başkan Yücel, “Farklı bir uygulama olabilirdi. Geçmişte örnekleri var. İzmir’de yaşandığı için yerel yönetimlerin inisiyatif alıp sorunları çözme konusunda somut adımlar atması sanırım merkezi hükümeti rahatsız ediyor” ifadelerini kullanırken AK Partili vekillerin depremzedeleri yalnız bırakıp bırakmadığı konusunda ise, “Yani bunu İzmirliler ve kamuoyu yorumlar. Depremzedelere sormak lazım” dedi.

“0 FAİZLİ KREDİ OLMAZSA OLMAZIMIZ”

CHP’li vekiller dışında diğer partilerin milletvekili ve il başkanlarının toplantıya katılmaması konusunda “Ben kendilerine teşekkür ediyorum” diyen Özkan, kredi konusunda verdiği örneklerle depremzedelerin kentsel dönüşümcü olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek depremzedelere özel kredi çıkarılması talebini yineledi ve şunları söyledi; “400 bin liralık kentsel dönüşüm krediyle ilgile de bir şey açıklamak istiyorum. 400 bin liralık kentsel dönüşüm kredisi bugün bizim başımıza bela oldu. Biz, deprem olduğunda kredi miktarıyla ilgili isteklerimizi belirttiğimizde, kredi miktarı 1,09’du faiz oranı. Bugün kredinin faiz oranı 1.96 biz hala düşürülsün istiyoruz. Düşürmek için söyledikleri rakam da 1.09 civarında. Biz 15 aydır havanda su dövmüş oluyoruz. 2 örnek vermek istiyorum. Çok önemli. 6 bin lira maşı olan bir depremzedemiz kentsel dönüşüm kredisi için müracaatta bulunuyor. Kendisine 15 bin lira geliri olmadığı için 250 bin lira kentsel dönüşüm kredisi kullanabileceği söyleniyor. Evi üzerine olan bir ablamızın eşinin bankaya 80 bin lira borcu olduğu için kentsel dönüşüm kredisi kullanamayacağı söyleniyor. Artık bizim kentsel dönüşümcü olmadığımız, depremzede destek kredisi ya da adına ne denirse densin… bunun kentsel dönüşüm kredisi üzerinden yürütülmeyeceğinin anlaşılması lazım. Ne olursa olsun bize, bizim isteğimize göre 600 bin lira, 2 yıl ödemesiz kredi istiyoruz. Mümkünse ama mümkünse 0 faizli. Bu bizim olmazsa olmazımız. Ortadayız. Ortada kalıyoruz.”

“HİÇKİMSE MAZERET SUNMADI”

Toplantıya katılmama konusunda kendilerine mazeret bildirilip bildirilmediği sorunu da yanıtlayan Özkan, “Katılıp katılmama… Canları sağ olsun. Şu ana kadar herhangi bir mazeret sunulmadı. 28 milletvekilimiz ve 4 il başkanımız hepsi bizzat davet edildi. Hepsinin mail adreslerine atıldı, telefon numarası olanların numaralarına atıldı. İl başkanlarına bizzat elden telsim edildi” dedi.

“BİRBİRİYLE ÇELİŞEN ÇOK SAYIDA YASA VAR”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise TBMM Deprem Komisyonu olarak konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve "Biz depremin olduğu ilk günden itibaren tüm partilerdeki tüm İzmirli milletvekilli arkadaşlarımıza çağrıda bulunduk katıldığımız programlarda. Gelin depremzedelerin mağduriyetini ortak masada çözelim, birlikte konuşalım, yerel yönetimlerin üstüne düşeni yerel yönetimler, iktidarın üzerine düşeni de iktidar yapsın dedik. Bugün de büyük bir umutla geldik ancak hep depremzedeler adına hem de diğer partilere oy veren vatandaşlar adına çok üzüldüm. Çünkü bu bir başlangıç olabilirdi. Depremzedelerin mağduriyetleri üzerinden aynı masada ortak kararlar alıp sonuçlar doğurabilirdik. Çözüm önerileri devreye girebilir kanunlaşabilirdi. Devamında ise İzmir'in diğer sorunları ile ilgili bir masada bir araya gelebilirdik. Ancak maalesef arkadaşlarımız bu toplantıya  katılmadılar. Ben İzmirliler adına üzgünüm. Deprem komisyonu yaklaşık 6 ay çalıştı 268'e yakın öneri ortaya çıktı, komisyon raporu mecliste de görüşüldü, şimdi de kitap haline gelecek. Biz İZDEDA'ya da bunu teslim edeceğiz. Ancak bu komisyonun kurulması, raporun çıkması bir sonuç doğurmuyor, bunların yasalaşması gerekiyor. Yönetmeliklerin değişmesi gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla farklı farklı birbiriyle çelişen çok sayıda yasa var. Hatta kamu kurumlarının birbiri ile bağdaşmayan bir çok uygulaması var. Bu nedenle bunların yasalaşması gerekiyor. Biz CHP İzmir Milletvekilleri olarak mecliste hemen hemen her hafta  gündeme getiriyoruz İzmir depremzedelerinin dertlerini. Depremzedelerin çığlıklarını biz kendimiz duyduğumuz gibi tüm Türkiye'nin duyması için mecliste onların sesleri olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.