Dolar 32,4430
%-0.13
Euro 34,7323
%-0.68
Altın 2.441,360
%0.21
Bist-100 9.934,00
%2.24

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir neden kızıl sabaha uyandı?

İzmir neden kızıl sabaha uyandı?

Türkiye’nin güney kıyıları günlerdir yangınlarla mücadele ederken İzmirliler bugün kızıl bir sabaha uyandı. Gökyüzünün kızılımsı rengi İzmirlilerde yangın endişesine neden olurken, uzmanlar duruma Afrika'dan toz taşınımı ile orman yangınlarındaki duman ve partiküllerin rüzgar akışlarıyla taşınması olduğu belirtildi. Dumanların güneşi kapattığı ve ışığın azaldığı görüldü. Öte yandan pek çok İzmirli sosyal medya hesabından gökyüzü ve güneş fotoğrafları paylaşıp İzmir'i trend topic listesinin üst sırasına taşıdı.

  • Ege Postası
  • 06.08.2021 - 09:54

Türkiye’nin güney kıyı kesimlerinde 10 gündür devam eden ve büyük tahribata yol açan yangınlar bazı yerlerde hala söndürülemezken özellikle İzmir gibi yangın konusunda riskli bölgeler arasında yer alan yerlerde yangın tedirginliği yaşanıyor.

İzmir'de sabah saatlerinde gökyüzüne bakanlar, kent genelinde turuncuya çalan "bulanık" bir renkle karşılaştı.

Havanın kızıl rengi is ve duman kokusuyla birleşmesi İzmirlilerde “Yangın mı var?” endişesini de beraberinde getirdi. Orman yangını çıkmış olabileceğinden endişelenen vatandaşlar itfaiye ekiplerine bildirimde bulundu.

Pek çok sosyal medya kullanıcısı Twitter'da paylaşım yaparak havadaki rengin sebebini sordu.

Paylaşımlar nedeniyle İzmir, trend topic listesinin üst sırasına yerleşti.

METEOROLOJİ'DEN AÇIKLAMA

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Davut Öztürk, AA muhabirine, hava olayının Ege Bölgesi'ndeki diğer bazı illerde de gözlemlendiğini ifade etti.

Rüzgarın yönünün değiştiğini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2 hafta sonra rüzgar güneye döndü. Atmosfer dinamik bir yapı. Bugün Afrika üzerinden toz taşınımı da bekliyorduk. Bunlara ilave güney bölgelerimizde devam eden yangınların oluşturduğu duman ve partiküller de rüzgarın taşıdığı nemle birlikte İzmir ve Ege semalarını doldurdu. Bu da havada bir bulanıklık ve atmosfer parlaklığında bir azalma oluşmasına neden oldu ama herhangi bir olumsuzluğa sebep olacak bir durum söz konusu değildir. İnsan sağlığı konusunda olumsuz bir etkisi yok."

Öztürk, yağış beklemediklerini, durumun yarından itibaren normale dönebileceğini sözlerine ekledi.

"Deprem olacak sandık"

Vatandaşlar ise havadaki rengin sebebinin orman yangınları olduğunu öğrenince şaşırdıklarını söyledi. Fatih Yıldırım isimli vatandaş, "Dün akşam çok kötü bir koku vardı. Sabah uyandığımızda havanın rengi sarıydı. Neden olduğunu anlamadık. Tedirgin olduk. Deprem havası gibi geldi. Deprem olacağı zaman hava böyle kötü olur. Sonra yangınlardan dolayı olabileceğini düşündük ve anladık ki orman yangınları yüzündenmiş. Ben Antalyalıyım. Orası çok kötü oldu. Allah herkesin yardımcısı olsun" dedi.

"Sabah uyandığımda fark ettim"

Seda Yıldırım isimli vatandaş ise "Sabah uyandığımda havadaki rengi fark ettim. 'Hava kötü, ne var acaba?' dedim. Ya depremden ya da yangınlardan dolayı olabileceğini düşündüm. Havanın renginin yangınlardan dolayı olduğunu öğrendik. Devletimiz yangınlar için elinden geleni yapıyor. Vatandaşlar dahil herkes elinden geleni yapıyor. Havanın renginden dolayı çok tedirgin değilim. Bir süre sonra düzelir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Hava serin diye sevinmiştim"

Hakan Yılmaz isimli vatandaş da, "Sabah farklı bir hava vardı. Hava serin diye sevinmiştim ama sebebi orman yangınlarıymış. Orman yangınları ülkemiz için çok kötü oldu ama hükümetimiz elinden gelen her şeyi yaptı. Yangınlar sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. İklime bağlı yangın problemi var. Şu anki hava kirliliği tedirgin ediyor ama yapacak bir şey yok" sözlerine yer verdi.

EGE BÖLGESİ VE İZMİR HAVA DURUMU

Öte yandan aynı manzara diğer Ege Bölgesi illerinde de görüldü. Bu nedenle gözler Ege Bölgesi geneli ve İzmir hava durumuna çevrildi. İşte 6 Ağustos Ege Bölgesi ve İzmir hava durumu...

Ege Bölgesi bugün az bulutlu ve açık, kuzey ve kıyı kesimlerinin parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Güneybatı kesimlerde rüzgarın öğleden sonra güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 Km/saat)esmesi bekleniyor.

İzmir'de ise sıcaklıkların 38 derece dolaylarında seyretmesi havanın ise gün içerisinde az bulutlu ve açık olması bekleniyor.

(İHA-AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.