Dolar 32,3106
%0.19
Euro 35,1105
%-0.03
Altın 2.303,090
%1.12
Bist-100 9,06
%2.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de ağır hasarlı bina kontrollü yıkım yapılırken yanındaki binanın üzerine çöktü

İzmir'de ağır hasarlı bina kontrollü yıkım yapılırken yanındaki binanın üzerine çöktü

İzmir'de geçen yıl meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından ağır hasarlı olduğu için yıkım kararı verilen 8 katlı bina, çalışmalar sırasında yanındaki 4 katlı binanın üzerine çöktü. Hasar gören apartman zabıta ekiplerince mühürlendi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2021 - 09:01

Karşıyaka ilçesi Şemikler Mahallesi'nde yıkımına geçen hafta başlanan Dostluk Sitesi'ndeki bir blokta, çalışmalar bugün de devam etti.

Yetkililer, yıkım öncesi binanın yanındaki Nafi Cemal Apartmanı'nı olumsuzluk yaşanmaması adına tedbir amaçlı tahliye etti.

Daha sonra yıkımına başlanan 8 katlı blok, çalışmalar sırasında tamamen yıkıldı. Bu sırada bina, tahliye edilen söz konusu apartmanın üzerine çöktü.

Ekiplerin önceden geniş güvenlik önlemleri almaları sayesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bildirilirken, Nafi Cemal Apartmanı ise hasar aldı.

Evlerine girmelerine izin verilmeyen bina sakinleri, olayın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından misafirhanelere alındı.

Olayda evi hasar gören bina sakinlerinden Metin Yılmaz, yıkımı gerçekleştiren firmanın kusurlu olduğunu iddia ederek, "Artık nasıl çalıştılarsa, binayı bizim yeni binanın üzerine yıktılar. Binamız ağır hasarlı oldu. Şimdiye kadar firma yetkililerine ulaşamadık. Ne olacağını bilmiyoruz. Şimdilik misafirhaneye aldılar ama bu kalıcı çözüm değil." dedi.

Emrah Karan ise yıkımdan önce her ihtimale karşı binayı boşaltmalarının istendiğini ve bunun üzerine evlerinden çıktıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Çıktık, yıkımı seyrediyorduk. Binanın yıkım şeklinden de belliydi, çünkü bina çok ince bir şekilde 2 kolon arasında kalmış. Önce ön taraftan yıkım yapmak istediler öne doğru devirmek için ama ön taraftaki kolon devrilmedi. Sonra yan kolonlarda çalışma yapmaya çalıştılar. Yan kolona arkadan müdahale ediyorlardı, bina bir anda devrildi. Yıkılırken de bizim binaya vurdu yıkıldı." (AA)

“Heyecandan öldüm, evimiz gitti”

Ekiplerin ikazı ile birinci kattaki evinden çıkan ve bir süre gezindikten sonra yakında bulunan bir parka giderek yıkım çalışmalarını izleyen Ömür Ege (75), “Evi derhal boşaltın dediler. Çıktık, biraz dolaştıktan sonra parka gittik. Yan taraftaki evin bizim binanın üzerine doğru yıkıldığını gördüm. Çok bağırdım, ötesini hatırlamıyorum. Heyecandan öldüm, evimiz gitti. Şimdi eşyalarımı aldım, konuk evine gidiyorum” dedi.

“Evin hali içler acısı”

Olayda evi hasar gören bir diğer bina sakini Pınar Yılmaz ise, "Vinç alttaki kolonlara durmadan vuruyordu" diyerek şunları söyledi:

“Ondan sonra bina biraz indi, öbür taraf devrilince zaten toz dumana karıştı. Koşarak diğer tarafa gittik ama ev zaten gitmişti. Şu an evimize gelerek özel eşyalarımızı aldık. Çocuklarımın odası hemen hemen yok durumda. Banyomuz da zarar gördü. Su boruları patladığı için de evimiz su içinde kaldı. Evin hali içler acısı.”

Öte yandan, olay yerinde polis ve zabıta ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alınırken, bina tamamen boşaltılarak giriş kapısı mühürlendi.

Hasar gören bina havadan görüntülendi

Çöken binanın yan tarafta bulunan binaya verdiği hasar ise havadan görüntülendi. Görüntülerde; binanın 4 katının da bazı bölümlerinde yıkılmalar olduğu ve oluşan hasar gözlemlenirken, geniş bir güvenlik önleminin alındığı görüldü.

Öte yandan, binadan kopan parçalar alanda çalışma yapan kepçenin üzerine düşmüş, kepçe molozlar altında kalırken, olayda operatörün yara almadığı öğrenilmişti. Ayrıca, gün içerisinde yetkililerce binada hasar tespit çalışmalarının gerçekleştirileceği ve ardından çöken ağır hasarlı binanın enkazının kaldırılacağı belirtildi.

(İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.