Dolar 32,5688
%0.29
Euro 34,7538
%0.06
Altın 2.491,290
%0.27
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Barosu harekete geçti: Başkan Yücel Genel Kurul için o tarihleri işaret etti

İzmir Barosu harekete geçti: Başkan Yücel Genel Kurul için o tarihleri işaret etti

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, pandemiyle mücadele gerekçe gösterilerek İlçe Seçim Kurulu tarafından daha önce üç kez ertelenen İzmir Barosu Genel Kurulu için yeniden harekete geçtiklerini söyledi. Tüm engellere rağmen kurulu gerçekleştirmek için mücadele verdiklerini aktaran Başkan Yücel, “İlkini 24-25 Nisan’da, ikincisini de 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirmek üzere biz Fuar Açık Hava Tiyatro yazışmaları yaptık ve alanın tahsisi bize sağlandı”

  • Ege Postası
  • 18.03.2021 - 15:57

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıl 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan İzmir Barosu Genel Kurulu, pandemiyle mücadele gerekçe gösterilerek İlçe Seçim Kurulu tarafından daha önce üç kez ertelenmişti.

Kontrollü normalleşmeyle birlikte genel kurulların kişi başına 8 metrekare alan olması ve 300 kişiyle sınırlandırılması koşuyla geçekleştirilebileceği duyurulmuştu. Ancak İzmir Barosu’nun genel kurul talebi bu kez de kurulun kısıtlama günlerinde olması nedeniyle reddedilmişti.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, genel kurula getirilen engelleri ve ardından yapılan açıklamaları Egepostası’na değerlendirdi.

Kurul için pandeminin gerektirdiği tüm tedbirleri alacaklarını belirten Başkan Yücel, kurulu gerçekleştirmek için harekete geçtiklerini aktardı. Yücel ayrıca, kurulların ertelenmesinin ardında yatan ana nedene de değinerek iktidarın Barolar Birliği Başkanı’nın koltuğunu muhafaza etmeye çalıştığını ifade etti.

YSK’nın geçtiğimiz günlerde genel kurulların yasak günlere denk gelmeyecek şekilde gerçekleştirilebileceği açıklamasının kanunlara aykırı olduğunu söyleyen Başkan Yücel, “YSK kendi hukuksuzluğunu barolara dayatmak istiyor. Çünkü aklınıza estiği gibi aklınıza estiği günlerde genel kurul yapamazsınız. Kanun düzenlemesi açık. Sayısı 400’den fazla olan barolarda genel kurulun Cumartesi ve Pazar yapılması ve seçimlerin de Pazar günü gerçekleştirmesi kanun gereğidir. YSK,  kendini kanun koyucu yerine koyup kanun hükümlerinin yerine geçip ‘Hafta içi yapın’ gibi bir dayatmayla karşımıza çıkamaz. Bugüne kadar YSK’nın baroların genel kurullarına ilişkin yaptığı her eylem kanuna aykırıydı. Bugün bu hukuka aykırılığa barları ortak etmeye çalışıyorlar. Biz bu ortaklıkta yokuz biz kanun ne söylüyorsa bunun arkasındayız” dedi.

“TOPU BAROLARA ATIYORLAR”

Kurullara verilen iznin kamuoyunu yanılttığını belirten Başkan Yücel, 300 kişi sınırlamasının İzmir Barosu Genel Kurulu’nun gerçekleştirilmesini imkansız hale getirdiğine dikkat çekti ve “Pandemi kuralları kapsamında genel kurullara ilişkin getirilen 300 kişi sınırlamasının hala devam ettiğini söyleyen Başkan Yücel, “Aslında bu 300 sınırı bile aslında yapılan işi ne kadar anlamsız olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Beni İzmir Barosu olarak genel kurulu toplayabilmek için bin 100 kişinin imzasına ihtiyacım var. Bu yüzden bir sayı sınırlaması koymak, gelmek isteyen kişilerin gelmesini isteyecek bir yöntemdir. Bunun da kabulü mümkün değildir. Kaldı ki bu sayı sınırlamasında ısrar ederlerse bir de kişi başı 8 metrekare sınırlaması var. Bin 100 kişilik kurul için bana 8 bin 800 metrekare alan gerekir. Ben toplantı yapacak öyle bir alan bulamam. Bir taraftan kamuoyuna olağan genel kurulların yapılmasına izin verilmiş gibi bir algı pompalıyorlar. Ama öbür taraftan genel kurullarını yapılacağı ortamı tümüyle imkansız kılıyorlar. Sanki barolar genel kurullarını yapabilirmiş gibi topu barolara atıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BAROLARIN GENEL KURULLARININ ÜSTÜNDEN ELİNİZİ ÇEKİN”

İzmir Barosu olarak, kanunlar çerçevesinde genel kurulu gerçekleştirmek için gereken adımları atmaya başladıklarını aktaran Başkan Yücel, “Biz çok açık bir biçimde İlçe Seçim Kurulu’ndan talepte bulunuyoruz. Yazımızı hazırladık ve gönderiyoruz. Bir, genel kurulumuzu Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda yapacağız. Yani sosyal mesafe gözetilerek oturulduğunda bile bin 400 kişiden daha fazla kişiyi alabilen bir alan. Açık hava. Kişi başı 8 metrekare kuralı ve 300 kişi kuralı bizim için uygulanamaz. Açık havadayız zaten. Tek tek alacağımız tedbirleri İlçe Seçim Kurulu’na bildiriyoruz. Mesela adliyelere bakın. Her gün binlerce kişi girip çıkıyor ve yalnızca HES kodu kontrolü yapılıyor. Bunun dışında bir denetleme yok. Ama biz HES kodu da soracağız, ateş de ölçeceğiz, hijyen seti de dağıtacağız. Biz tarihimizi belirledik. Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nun uygun olduğu tarihler 8-9 Mayıs. İlkini 24-25 Nisan’da, ikincisini de 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirmek üzere biz Fuar Açık Hava Tiyatro yazışmaları yaptık ve alanın tahsisi bize sağlandı. Bir de ‘Pazar günü yapmayın’ garabeti var ki bunun da hiçbir manası yok. Hafta ii yapın deniliyor. Bu kentin nüfusu 4 milyonun üzerinde. Yani diyorsunuz ki 4 milyon insanın sokakta olduğu bir günde gidin genel kurulu yapın Pazar yapmayın. Biz de tam tersini söylüyoruz. Hem kanun bize Pazar gününü emrediyor hem de kurulu Pazar günü yapmak pandemiyle mücadelede daha etkili bir yöntem. Çünkü o gün 4 milyon evinde oturacak. Sokaklarda sadece avukatlar olacak. 10 bin avukat çıkıp genel kuruluna gidecek. İlçelerden gelecek avukatlar için de birbirleriyle çakışmayacak şekilde araçlar ayarlayıp kurula gelip oy kullanmalarını sağlayacağız. Biz sandığı açık havaya kuracağız. Daha ne istiyorsunuz. Biz kapalı spor salonunda lebalep bir genel kurul yapalım herkesin sağlığını tehlikeye atalım demiyoruz. Biz her türlü tedbiri alacağız ve genel kurulumuzu yapmak için ne gerekiyorsa bunu mücadelesini sürdüreceğiz Biz bugüne kadar üç tarih belirledik ve hepsi İlçe Seçim Kurulu hepsini iptal etti. Her birine dava açtık. Bir yandan hukuksal süreçleri ilerletiyoruz bir yandan da önümüze koydukları bütün engelleri ortadan kaldıracak tedbirler alıyoruz. Yeni tedbirimiz açık hava tiyatrosu oldu. Onu da sevmezlerse herhâlde Alsancak Stadyumu’nu Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden istememiz gerekecek. Bu kadar tedbire rağmen bize genle kurul yaptırmıyorlarsa bunun pandemiyle bir alakası yok. Yeter artık yalan söylemekten vazgeçin. Muradınız neyse ya açık açık söyleyin ya da baroların genel kurullarının üstünden elinizi çekin” diye konuştu.

“UCUZ KABADAYILIĞIN HİÇBİR MANASI YOK”

Son olarak Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun “Genel Kurul yapmaya hazırız” ifadelerini de değerlendiren Başkan Yücel, şunları söyledi; “Rahatlığı oradan geliyor. Zaten bu uygulamaların altında yatan neden de o. Biliyor ki illerdeki genel kurullar tamamlanamadığı sürece Barolar Birliği, genel kurul yapamayacak. Kanun bunu söylüyor. O yüzden de bir tek il bile genel kurulunu yapamamış olsa Feyzioğlu o koltukta oturmaya devam edecek. Baroların iradesine rağmen… Geçtiğimiz cumartesi günü Ankara’da bir toplantı yapıldı ve toplantı sonucunda barolar tarafından ortak bir açıklama hazırlandı. O metnin altında 51 baro vardı. 51 baro, ‘Yeter artık, genel kurullarımızdan elinizi çekin. Hedefinizin Metin Feyzioğlu’nun Barolar Birliği’nin başında kalmasını devam ettirmek olduğunun farkındayız. Pandemiyle mücadele konusunda bir samimiyetiniz yok’ Bunu açıkça söyledik. Buna gelen tek tepki Feyzioğlu’nun ‘biz hazırız’ demesi oldu. Biz ondan evvel hazırız. Eğer hazırsan altı aydır genel kurullarını yapamayan baroların genel kurullarını yapabilmesi için bir girişimde bulunmak. İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından sandıklar avukatların önünden kaçırılırken Barolar Birliği Başkanı ‘ne yapıyorsunuz’ diye sordu mu? Ucuz kabadayılığın hiçbir manası yok. Bıraksınlar genel kurulumuzu yapalım hem de Barolar Birliği’ndeki bu anlayışı ve zihniyeti değiştirmenin koşullarını yaratalım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.