Dolar 32,5328
%0.14
Euro 34,9110
%-0.17
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Barosu alkol yasağını yargıya taşıyor

İzmir Barosu alkol yasağını yargıya taşıyor

İzmir Barosu, 17 gün 10 saat sürecek ‘tam kapanmada’ alkol satışının yasak olmasını yargıya taşıdı. Baro tarafından yapılan alışılmışın dışındaki dava dilekçesinde anayasa ve kişi hak ve hürriyetlerine vurgu yapıldı.

  • Ege Postası
  • 02.05.2021 - 11:58

EGEPOSTASI- Türkiye, kritik seviyelere ulaşan vaka sayılarına karşı alınan tedbirler kapsamında 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da 17 gün 10 saat sürecek ‘tam kapanma’ sürecine girdi.

17 Mayıs saat 05.00’te sona erecek ‘tam kapanmanın’ detaylarıyla ilgili tartışmalarsa hala devam ediyor. 

Kapanmayla ilgili en çok tepki toplayan konu ise genelgede yer almamasına rağmen yasak boyunca alkol satışının yasak olması oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasıyla gündeme düşen karar kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

Öte yandan İzmir Barosu, kararı yargıya taşıyacaklarını, paylaştıkları alışılmışın dışında açıklamayla duyurdu.

Baro tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Öncelikle belirtelim ki; bu bir dava dilekçesidir ve nasıl tanımlayacağımızı bilemediğimiz, akıllara durgunluk veren bir kararın iptalini amaçlamaktadır.

Alıştığınız formatta yazılmamış olabilir, bir de bunu deneyelim dedik. Çünkü ülkemiz bugünlerde alışılmamış yöntemlerin, alışılmamış kararların ülkesi olmayı sürdürüyor.

Tweetlerle sokağa çıkma yasaklarının ilan edilip kaldırıldığı, kararda yer almayan yasakların İçişleri Bakanının iki dudağı arasından televizyon ekranlarından dökülüverdiği, hukuk ve kanun güvenliğinin yok sayıldığı, hiçbir yurttaşın yasalar karşısındaki durumunu belirleyemediği bir ülkeyiz artık biz. 

Anayasa mı? Bırakın kalsın tozlu raflarda. Kanunlar mı? Uygulanmasalar da olur. Yetkisiz kararlar mı? Boş verin canım, vardır bir bildikleri diye diye geldiğimiz nokta bu. 

ANAYASA’NIN 5. MADDESİNE GÖNDERME

Şimdi size Anayasa'nın 5. maddesinde “Devletin temel amaç ve görevleri, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” hükmünün yer aldığını mı hatırlatsak? Yoksa, 6. Maddesinde yer alan “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.” ya da 10. Maddesinde kaleme alınan “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” hükümlerini mi? 

Ya da isterseniz Anayasa'nın 13. maddesinde yer alan temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulamayacağı, yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceğinden söz edelim. Söz ederken de bu sınırlamaların, demokratik toplum düzeninin ama özellikle de lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağını yazalım uzun uzun, işe yararsa.

“KANUNDA SAYILMIŞ YETKİLERİ VAR VE BU ONLARDAN DEĞİL”

Size idarenin cevap süresini beklemeden karar verin desek ne gam.. Zaten süreli olan bu yasağa karşı, idarenin yanıtından sonra YD talebi hakkında karar vereceğinizi söylediğiniz o kadar çok örnek ilam var ki elimizde. 

Desek ki Hıfzısıhha kurullarının da kanunda sayılmış yetkileri var ve bu onlardan değil;  kanunu açıp bakmak yerine idareye sormayacağınızdan emin değiliz. 

Desek ki bu nasıl yasak, marketler zaten açık ve tüm marketlerde de her türlü gıda satışı yapılmaya devam ediyor. Mesela tekel bayilerinde de satılmakta olan gazoz, su, çerez, limonata, bisküvi, çikolata, maden suyu, ayran, sigara, ekmek halihazırda satılmaya devam ediyor. Desek ki; tekel bayilerinin de sattığı her ürünün satışı devam ederken, yalnızca alkol satışına yasak getirip de bunun pandemi mücadelesi gerekçesiyle ambalajlanması, gerçek amacın mücadele olmadığını gözler önüne seriyor ;  bilimle, akılla alay etmek anlamını taşıyor.. Bir şey değişir mi bilemiyoruz.

“VERECEĞİNİZ KARAR ÇADIR DEVLETİ Mİ…”

Neyse biz söylemeye devam edelim;  çünkü vereceğiniz karar çadır devleti mi yoksa hukuk ya da en azından kanun devleti mi olduğumuzun göstergesi olacak. 

Ha bir de unutmayın;  şimdilik bir kurul içki satışına yasak getirmiş, zaten kısa süreli de demeyin lütfen; varlık sebebinizi, görevinizi hatırlayın. Vereceğiniz karar yalnız sizi ya da bizi değil, çocuklarımızı da etkileyecek. Biliyorsunuz değil mi?

Şimdi kalem sizin elinizde ve sorumluluk sizde; ya bu akıl almaz kararı alanlara hiç sormadan, süre vermeden, cevap istemeden söz konusu kararın yürütülmesini durdurup kararı iptal ederek en azından kanun devleti olduğumuzu teslim edin ya da yaşayacağımız karanlık günlerin inşasında bir tuğlalık da olsa sorumluluğunuz olacağını unutmayın.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.