Dolar 32,4493
%0.12
Euro 34,4845
%-0.03
Altın 2.470,450
%-0.51
Bist-100 9.569,00
%-1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZDEDA’dan Şehir Plancılarına tepki: Mağduriyetimize mağduriyet ekleniyor

İZDEDA’dan Şehir Plancılarına tepki: Mağduriyetimize mağduriyet ekleniyor

30 Ekim İzmir depreminin ardından, depremde hasar gören evlerin yeniden aynı metrekareyle yapılması için düzenlenen, plan notu 1 Mart’ta gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumunda onaylanmıştı. Geçtiğimiz haftalarda Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi’nin yapılacak olan planla ilgili ‘iş yürümez, yeni bir plan yapılması gereklidir’ kararı aldı. Şehir Plancıları Odası’nın aldığı karara İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nden (İZDEDA) tepki geldi. Dernekten yapılan yazılı açılmada, “Bizler bu büyük borç yükünün altına girmekten korkarken Şehir Plancıları Odası ne yapmaya çalışmaktadır? Şehir Plancıları Odası almış olduğu bu kararla biz depremzedelerin mağduriyetlerine bir yenisini daha eklemektedir. Şehir Plancıları Odası evlerimizi terk etmek zorunda kaldığımız bu bölgede yapılan çok yüksek katlı gökdelenlere itiraz etmiş midir?” ifadeleri kullanıldı.

  • Ege Postası
  • 12.05.2021 - 15:31

EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depreminin ardından, Bayraklı Belediyesi depremde hasar gören evlerin aynı metrekareleriyle yapılması için düzenlenen plan notunu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne göndermişti. 1 Mart 2021 tarihindeki meclis oturumunda, oy birliğiyle kabul edilen karar, ilçe belediyelerine gönderildi.

Kabul edilen karar sonrası Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, deprem mağdurlarını temsilen İZDEDA ile Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası temsilcilerini bir araya getirip plan notu hakkında mutabakat sağlandığını bildirmişti.

Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda, Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan plan notunu “Plan notuyla iş yürümez, yeni bir plan yapılması gerekir” diyerek konunun yargıya taşınacağını açıkladı.

Şehir Plancıları Odası’nın verdiği ‘iş yürümez’ kararına yaptıkları yazılı açıklamada tepki gösteren İZDEDA depremzedelerin evlerinden uzak başkalarının yanında yaşadığını, Şehir Plancıları Odası’nın vermiş olduğu bu kararın, depremzedelerin mağduriyetine bir yenisini daha eklediğini belitti.

Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Plan yapılması elbette ki olması gerekendir, ancak biz depremzedeler olağan bir sürecin içerisinde değiliz. 6 ayı aşkın süredir evlerimizden uzak, başkalarının yanında sığıntı gibi yaşayan, kiralık evlerde gün sayan, bir taraftan aldıkları evlerin borçlarını öderken bir taraftan da kira ödemeye çalışan, ekonomik olarak bir çıkmazın içine düşmüş depremzedeleriz. Bambaşka bir ortam, mahalle ve ilçede; yıllardır yaşadığımız evlerimize geri dönme isteğindeyiz. Evlerimizi yeniden yenileyebilmemiz için biz depremzedelere sağlanan 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisini mevcut faiz oranları ve vadeyle ödememiz olanaksızdır. Buna ek olarak, sağlanan 200.000 TL’lik kentsel dönüşüm kredisi evlerimizi yeniden yaptırabilmemiz için yeterli gelmemektedir. Evlerimize yeniden dönebilmek için biz depremzedeler aylık yüzde 0.30 faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz 18 yıl vadeli bir krediye ihtiyaç duymaktayız.

Biz depremzedeler diyoruz ki;

Belediyelerimize evlerimizi yeniden yaptırmamızın bu ekonomik koşullarda imkansız olduğunu defalarca ifade etmemize karşın, belediyelerimiz niçin emsal artışı sağlayarak biz depremzedelerin daha az borçlanmasına vesile olmamışlardır?

79.272 hasarlı bağımsız bölüm ve kentsel dönüşüme girecek yaklaşık 80.000 bağımsız bölüm maliki olan yaklaşık 500.000 kişi sizlerden gelecek bir haberle gün yüzü görecektir.

Başta T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi olmak üzere tüm yetkili kurumları biz depremzedelerin sorunlarına kulak vermeye çağırıyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.