Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşçiler belediyeye ve iktidara seslendi: Karşıyaka'da 'maaş' krizi

İşçiler belediyeye ve iktidara seslendi: Karşıyaka'da 'maaş' krizi

DİSK Genel-İş Sendikası 8 Nolu Şube, Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan işçilerin maaşlarını alamadıkları ya da parça parça aldıkları gerekçesiyle belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada sorunun nedeni olarak İller Bankası’nın belediyeye göndermesi gereken paylardan yaptığı yüzde 50 oranında kesinti gösterildi. Ve "35 milyon olması gereken ödeme neden 17 milyon olarak ödendi" diye soruldu. Açıklamada CHP'li belediyelerin ve dolaylı yoldan halkın cezalandırıldığı ifade edilirken hem belediye yönetimine hem de belediye meclisinin AK Partili meclis üyelerine seslenildi.

  • Ege Postası
  • 02.12.2022 - 13:51

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- DİSK Genel-İş Sendikası 8 Nolu Şube, Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan işçilerin maaşlarını ve prim ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamayla CHP’li belediyeler ve iktidar partisi arasında sıkça tartışma konusu olan İller Bankası’nın ödeneklerde kesinti yapması tartışması bir kez daha gündeme geldi.  

“Zafer direnen emekçinin olacak”, “Karşıyaka uyuma emekçiye sahip çık”, “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganlarının atıldığı açıklamada ayrıca, idarecilerin işçilerin açıklamaya gelmemesi yönünde baskı yaptığı iddia edildi.

Maaşların ödenmemesi ve parça parça ödenmesine tepki gösterilirken sorunun nedeni olarak İller Bankası’nın belediyeye göndermesi gereken paylardan yaptığı yüzde 50 oranında kesinti gösterildi. Ve "35 milyon olması gereken ödeme neden 17 milyon olarak ödendi" diye soruldu. Açıklamada CHP'li belediyelere baskı ve negatif ayrımcılık yapıldığı ifade edildi.

Tüm sendikalılar adına açıklamayı DİSK Genel-İş Sendikası 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin yaptı.

“YÖNETİM NET BİLGİ VERMİYOR”

İşçilerin geriye dönük birçok alacağı olduğunu ifade eden Gümüştekin, “Uzun süredir Karşıyaka Belediyesi'nde maaş ve geriye dönük işçi alacakları ile ilgili sıkıntı yaşamaktayız. Kent AŞ’ de 2021 yılına ait iki ikramiye, 2022 yılına ait bir ikramiye, TİS’ten kaynaklı bir aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yaklaşık yüzde 20’ si henüz yatırılmamıştır. Personel AŞ’ de ise 2022 yılına ait 1 aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yüzde 18’i yatırılmamıştır ve ne zaman yatırılacağı da henüz bilinmediği gibi belediye yönetimi tarafından da net bir bilgi aktarılamamaktadır” dedi.

“EVİMİZE EKMEK GÖTÜRMEK İSTİYORUZ”

Yaşanan sorunun işçilerin gündelik hayatında birçok soruna sebebiyet verdiğine dikkat çeken Gümüştekin, belediye yönetimine seslendi ve “Bizler Karşıyaka Belediyesi çalışanları olsak da, bir taraftan da anneyiz, babayız, eşiz, çocuğuz, kiracıyız, müşteriyiz. Enflasyonun katmer katmer arttığı bu ülkede geçinmek iyice zorlaşmışken ev kirası, banka borcu, faturalar, mutfak giderleri, çocukların masrafı derken bir de maaşların eksik ödenmesi veya ödenmemesi biz işçileri; açlığa, yoksulluğa mahkum etmek demektir. Sabırla, içerideki alacaklarının ödeneceğini bekleyen üyelerimiz, düzensiz ve eksik ödenen maaş sebebiyle; ev sahipleri tarafından evden çıkarılmakla tehdit edilmekte, bankaya olan borçlarını geciktirdiklerinden dolayı maaşlarına haciz konulmaktadır. Maaşlara gelen icralardaki olağanüstü artışı, Kent AŞ ve Personel AŞ yöneticileri de bilmektedir. Biz işçiler, ev sahipleri tarafından tehdit edilmek istemiyoruz, bankalar tarafından maaşlarımıza haciz konulmasını haketmiyoruz; evimize ekmek götürmek, çocuklarımıza okula giderken harçlık vermek istiyoruz. Ancak maaşlarımız taksit taksit yatarken, alacaklarımızı alamazken, eşimize, çocuklarımıza, esnafa boynumuz bükük olarak bakıyoruz.  Belediye yöneticilerine sesleniyoruz: Biz her gün işimize düzenli olarak geliyor ve eksiksiz çalışıyorsak emeğimizin karşılığını da düzenli ve eksiksiz olarak talep ediyoruz. Parça parça ödenen maaşlar ne kredilerimizi kapatmaya yetiyor ne de evimize bir parça ekmek götürmemizi sağlıyor” diye konuştu.

Merkezi iktidara da seslenen Gümüştekin, İller Bankası gelirlerindeki kesintilerle CHP’li belediyelerin cezalandırıldığını mesajını veri de şunları söyledi; “Ayrıca buradan merkezi hükümete de seslenmek istiyoruz: Bilindiği gibi Yerel yönetimlerin geliri; iller bankası payı, emlak vergileri, katı atık bedeli vb gibi ödemelerdir. işçi maaşları Karşıyaka Belediyesinde iller bankasından gelen payla ödenmektedir. Eğer merkezi hükümet İller bankasından gelen payı % 50 civarında kesintiye uğratırsa, biz işçiler tabii ki maaşlarımızı tam alamayız. Her ay 35 milyon civarı gelmesi gereken iller bankası payı, bu ay neye dayanarak 17 milyon olarak gönderilmiştir. Yarım olarak gönderdiğiniz iller bankası payına istinaden, bizler maaşlarımızın tamamını alamadık. Buradan soruyoruz siz muhalif belediyeleri mi cezalandırıyorsunuz, biz işçileri mi? Yoksa Karşıyaka Halkını mı?  Üstelik bununla da kalmayıp, SGK ve vergi borcunu ödeyemeyen Karşıyaka Belediyesi’nin bu borçları bahane edilerek sadece vergi ve SGK borcu kadar miktara ihtiyati tedbir kararı konulması gerekirken, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlarına ihtiyati tedbir kararı konularak belediye köşeye sıkıştırılmıştır.”

“BİZİM ADIMIZA PARTİNİZE SESLENİP…”

Yapılacak basın açıklamasının dün gerçekleştirilen meclis oturumunda gündeme gelmesine de değinen Gümüştekin AK Partili meclis üyelerine seslendi ve “Bir de dün Karşıyaka Meclisinde bizim eylem yapacağımız konusu geçmiştir. ‘DİSK belediyenin önünde eylem yapacakmış, basından öğrendik”’ diyen sayın meclis üyeleri, işçinin ve emekçinin hakkını savunuyorsunuz ya… İktidardaki parti sizin partiniz. Bizim adımıza partinize seslenip İller Bankası’ndan gelen payı kısmadan göndermelerini, vergi ve SGK borçlarına istinaden iktidara yakın belediyelerde yaptıkları gibi belediyeye ait taşınmazları, vergi borçlarına saymalarını söyleyin. Eğer böyle yaparsanız belediye  işçilerini ve Karşıyaka Belediyesi halkını, onlar için bir şey yaptığınıza ikna edersiniz. Disk olarak sizden talebimiz budur” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.