Dolar 32,3157
%0.2
Euro 35,1213
%0
Altın 2.292,730
%0.67
Bist-100 9,06
%2.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gözler kurul kararında: İzmir’in akciğerlerinin kaderi belli oluyor

Gözler kurul kararında: İzmir’in akciğerlerinin kaderi belli oluyor

Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı’na yılda 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması planlanan bölgede bulunan antik kalıntılar için İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu hafta bir araya gelecek. Kurul, mayıs ayında bölgede yapılan incelemelerin ardından hazırlanan dosyayı görüşüp alan hakkında kararının verecek. Alanla ilgili 1. Derece Sit Alanı kararı verilmesi durumunda maden faaliyetlerinin sonlandırılması gerekecek.

  • Ege Postası
  • 13.10.2021 - 12:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Mart ayında, İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bilinen Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na yılda 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulacağı haberleri büyük tepki toplamıştı.

Bölgede hali hazırda faaliyet gösteren bir maden ocağı olunurken Emerald Taşımacılık Mad. İnş. Tur. Depo Antrepo Hizmetleri Dan. Tarım Ürünleri Organizasyon İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köylerini etkisi altına alacak mermer ocağı için ikinci ÇED dosyasını da geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuştu. 

Öte yandan; Mayıs ayında, bölge halkının alanda antik kalıntılar olduğun öne sürmesi ve İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmalarının bölgede bulunan ve tapınak ya da kilise olduğu tahmin edilen antik kalıntılar için İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından inceleme yapılmıştı.

DOSYA KURULA GİDİYOR

Kurulun bölgedeki incelemelerinden 5 ay sonra dosya, bu hafta içerisinde karar verilmek üzere İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda görüşülecek. 

Mermer ocağı kurulmak istenen alanın zirvesinde büyük askeri yapı kale örneklerinin bulunduğu belirtilirken alanın Aydın il sınırında olması nedeniyle Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan da görüş bekleneceği öğrenildi.

Konuya ilişkin konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, “Bölgede antik kalıntıların bulunduğu iki saha etrafında kümelenmiş yan bileşenler ile birlikte dağın bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi ve topyekun koruma altına alınması için mücadele etmeliyiz. Maalesef devlet bir yandan bu süreci bekletirken diğer yandan da arama ruhsatları vererek bölgeyi talana açabiliyor. İnanılmaz bir durum” dedi.
 Aydın ayrıca, dosyanın kurulda görüşülmesinin ardından bölge için 1. Derece Sit Alanı statüsü beklediklerini belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.