Dolar 32,3664
%0.15
Euro 34,9649
%-0.29
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,15
%0.73

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emsal artışında Bayraklı sınırlamasına Özkan’dan tepki: Sokaklara dökülürüz

Emsal artışında Bayraklı sınırlamasına Özkan’dan tepki: Sokaklara dökülürüz

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geçen emsal artışı kararını değerlendirdi. Emsal artışının parsel bazında yüzde 20’ye, ada bazında yüzde 30’a çıkarılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Özkan, kararının yalnızca Bayraklı ile sınırlı olmasını eleştirdi. Kararın kent genelindeki K alanlarına yayılmaması durumunda tepkilerini ortaya koyacaklarını belirten Özkan, “Bayraklı’da kalmasını asla kabul etmeyiz. Öyle bir şey yok. Eğer kalacak derlerse bizi karşılarında bulacaklar.  Ben ayrım yaptırtmam. Benim mantığım ona ters zaten. Eğer öyle olursa yanlış. O tip bir inisiyatif olursa bizi karşılarında bulurlar. Sokaklara yine dökülürüz biz” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.10.2021 - 22:57

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim depreminin ardından depremzedeler yaklaşık 1 yıldır emsal artışı talebinde bulunurken geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Bayraklı Belediye Meclisi’nde belirli alanlarda yüzde 10’luk emsal artışı yapılması kararı oybirliğiyle kabul edilmiş ve karar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmişti. 

Öte yandan depremzedeler ise yüzde 10’luk emsal artışının mağduriyetleri giderme noktasında yetersiz kaldığını belirterek en azından yüzde 30’luk emsal artışı istediklerini belirtmişlerdi.

Tepkilerini ve taleplerini ortaya koymak isteyen depremzedeler, bugün gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelerek eylem yaptılar. Meclis oturumunu depremzedeleri temsilen bir grup depremzede salondan talip etti.
4 saat süren mecliste tansiyon düşmezken AK Parti’nin verdiği ve emsal artışının K alanlarında yüzde 30 olması ve kent geneline yayılmasını talep eden önergeleri Millet İttifakı’nın oylarıyla reddedildi.

Öte yandan; Bayraklı Belediyesi’nden gelen yüzde 10’luk emsal artışı talebi komisyonlarda görüşüldü ve revize edildi. Yeni karara göre; Bayraklı ilçesiyle sınırlı kalmak üzere K alanlarında parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı getirdi.

Kararı değerlendiren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, önergenin eski haline göre olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken kararın sadece Bayraklı ile sınırlı kalması durumda tepki göstereceklerini söyledi.

“AK PARTİ VATANDAŞIN YARARINA SÖYLÜYOR CHP İTİRAZ EDİYOR” 

AK Parti’nin önergelerinin reddedilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Başkan Özkan, “Eskisine göre şu anda iyi ama AK Parti’nin yapmış olduğu öneriyi kabul etselerdi daha şık olacaktı. Şimdi biz burada şunu algıladık: CHP’deki Tunç Başkan haricindeki bütün arkadaşları, depremzedelerin karşısında ‘Biz bunu size lütfettik, lütfediyoruz’ gibi gördük. Bu bizi ilginç bir şekilde şaşırttı. Buradaki insanların yüzde 80’i o partiye o y veren inşalar. Ben hayretle izledim. Şık değildi bunlar. AK Parti, bir şey söylüyor, vatandaşın yararına söylüyor. CHP itiraz ediyor. Bir de konuşmalar birbirinden enteresan ve çelişkili. Meclisteki arkadaşlarımızın konuşmalarını biz anlayamadık, kendileri de anlamadılar. Buraya gelmişler TBMM’de konuşma yapıyorlar sanki. Yok efendim dolar artmış, bilmem ne… Git bunu TBMM’de söyle. Burası yeri değil ki, derdimiz o değil ki bizim. Bizim sadece bir derdimiz var. Emsal ver ya yüzde 30 emsal verin bu kadar. Dolarına artığını biliyorsun, emsali neden yüzde 20’de bırakıyorsun? Şimdi Şehir Plancıları Odası itiraz etmeyecek mi? Yine edecek. Yüzde 30 verince ne olacaktı? Varsa eğer riske tam gireceksin. Madem bu kadar vatandaşı düşünüyorsun, vereceksin yüzde 50’yi diyeceksin ki; ‘Kimseye muhtaç olma, ben senin belediyenim’ diyeceksin” dedi.

"EĞER ÖYLE OLURSA YANLIŞ"

Kararın yalnızca Bayraklı sınırlarını kapsamasını sert bir dille eleştiren Özkan, kent geneline yayılmadığı takdirde eylem sinyali verdi ve şunları söyledi; “Biz bunu kabul etmeyiz, böyle bir şey yok. Tunç Başkan’ın bize sözü var. Cuma günü konuştuk biz kendisiyle. Yani burada konuşulan şey ilk Bayraklı’dan başlamış olabilir ama Bayraklı’da kalmasını asla kabul etmeyiz. Öyle bir şey yok. Eğer kalacak derlerse bizi karşılarında bulacaklar.  Ben ayrım yaptırtmam. Benim mantığım ona ters zaten. Zaten Tunç Başkan da bu konuda, ‘Bayraklı özelinden başlayalım. Ona göre hareket edeceğiz’ dedi. Bizim korkumuz şu: Orada yine enteresan bir şey var. AK Parti konuşuyor. ’11 ay geçti hala K planını belirlemediğiniz ilçeler var’ diyor. Ötekiler itiraz ediyor. Evet var biliyoruz. Biz biliyoruz, biz depremzedeyiz. Eğer buna uyacaksak vay halimize… Eğer öyle olursa yanlış. O tip bir inisiyatif olursa bizi karşılarında bulurlar. Sokaklara yine dökülürüz biz. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Yüzde 30 yapmadıkları için biraz kırgınız. Ama bütün İzmir’de olmalı. İkinci meclis oturumunda bunun gündeme gelmesi lazım. Bırakın bir ayı bizim bir gün bile geciktirecek halimiz yok. Tunç Başkan da söyledi bunu.”

“TUNÇ BAŞKAN OLDUĞU SÜRECE BU İŞİN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM” 

AK Parti tarafından yapılan 30 Ekim’de Olağanüstü meclis önerisini olumlu karşıladıklarını belirten Özkan, o zamana kadar emsal artışı kararının kent geneline yayılacağı konusunda umutlu olduklarını belirtti ve “Kesinlikle olur. Biz 30 Ekim’e kadar umudumuzu koruyoruz. Tunç Başkan olduğu sürece bu işin olacağını düşünüyorum. Bu konuda ümidimi yitirmedim. Biz bunu ayrım olsun diye konuşmadık. CHP Genel Başkanıyla biz konuşurken böyle konuşmadık. İzmir genelinde konuştuk. Burada şöyle bir şıklık var: Bayraklı Belediye Başkanı daha önce yapmış olduğu gibi yine erken davrandı Sağ olsun. Yine vatandaşı düşünerek erken davrandı Bir ön açtı. Ben daha önceki konuşmalarımda Aralık ayı diyordum ben. Aralık ayının önünde geldik biz. Bunu da Serdar Başkan’a borçluyuz. Çünkü hemen anında reaksiyon gösterdi, büyükşehir de reaksiyon gösterdi. Diğer ilçelerden de aynı reaksiyonu bekliyoruz” diye konuştu.

“ÜSTÜMÜZDEN SİYASET YAPTILAR BARİ RANT YAPMASINLAR”

Son olarak kararın yalnızca K alanlarında geçerli olması gerektiğinin altını çizen Özkan, “Öyle olmalı. Bizim için iyi. Biz depremzede için oldu. Öbür türlü rant olur. Biz depremzedelerin üstünde rant yapmasınlar. Siyaset yaptılar bari rant yapmasınlar” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.