Dolar 32,3649
%0.15
Euro 34,9599
%-0.3
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emek ve Demokrasi Güçleri’nden alternatif 30 Ekim anması: Rant politikalarına eleştiri

Emek ve Demokrasi Güçleri’nden alternatif 30 Ekim anması: Rant politikalarına eleştiri

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 117 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim İzmir depreminin yıl dönümünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve bugün açılışı gerçekleştirilen 30 Ekim Deprem Anıtı'nda anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, deprem sonrası süreçte yaşanan sorunlara dikkat çekilirken eleştiri okları merkezi iktidara yönlendirildi. 

  • Ege Postası
  • 30.10.2021 - 19:13

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir, geçtiğimiz yıl 30 Ekim saat 14.51’de 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 17 binanın yıkıldığı depremde 117 kişi hayatını kaybetmiş ve bin 34 kişi de yaralanmıştı.

Depremin birinci yıl dönümde, kapsamlı bir anma töreni düzenlendi. Törende, depremde hayatını kaybedenlerin anısına Öğretmenevi parkına yapılan deprem anıtının da açılışı yapıldı.

Öte yandan; anma etkinliğinin ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 30 Ekim Deprem Anıtı’nın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

İzmir'de yer alan bir çok STK kuruluşunun ve meslek odalarının yer aldığı anma törenine, TMMOB İl Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende, anıt önünde  mum yakarak hayatını kaybeden vatandaşları anıldı.

“DEPREMZEDELERİN ACILARI ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLARLA GEÇEN 1 YIL”

Emek ve Demokrasi Güçleri adına ilk olarak söz alan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, bugüne kadar depremzedelerin hakları için verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti ve "Bugün 30 Ekim 2020 tarihinde yitirdiğimiz canları anmak için bir araya geldik. Bugün 1 yıllık süre içinde 117 canımızın bize verdiği acının yanında katmerleşen bir süreç geçirdik. 117 canın acısını yaşarken, hak kayıplarını, depremzedelerin acıları üzerinde oynanan oyunlar ile geçen bir yıl. Bu süreçte bizler sürecin takipçisi olduk. Emek ve Demokrasi Gücü olarak hem deprem sonrasındaki çadırlar bölgesindeki dayanışmamız, arkasında sürecin takipçisi olduğumuz birçok açıklama yaptık ancak bu açıklamaların bir karşılığı yok. 117 canın yüreğimize gömdüğümüz bu günde, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dün olduğu gibi yarın da depremzedelerimiz ile birlikte tüm acılarımızı paylaşmak için hep bir arada olacağız. Bugün burada verdiğimiz sözlerin, geçmişte verdiğimiz sözlerin teminatı olduğunu, bunların takipçisi olduğumuzu tekrar duyurmak istiyorum" dedi.

“DENETİMSİZLİĞİN SORUNLARINI YAŞADIK”

Akdemir'in ardından konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, deprem sonrasında yaşanan sürecin yargı ayağına değindi ve  "Deprem gibi bir doğal afetin arkasına sığınarak kapitalizmin, denetimsizliğin ve kentleşmenin getirdiği sorunları yaşadık. Davları takip ediyoruz evet, süreçte birbirimize dayanarak yürüdük evet. Ama ne bu dayanışmaya ihtiyaç olsun istiyoruz ne de takip etmek zorunda kalacağımız davalar olsun istiyoruz. Biz insanlarımız insanca koşullarda, insanca konutlarda yaşayabilsinler istiyoruz. Bunun için mücadele etmeye devam ediyoruz. Mücadele etmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

“RANT POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLMELİ”

Son olarak konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, depremzedeler üzerinden sürdürülen rant politikalarını eleştirdi ve şunları söyledi; "Deprem aslında bir doğa olayı. Yaşadığımız coğrafya deprem kuşağında. Bu1 doğa olayının nasıl bir afete dönüşebildiğini hep birlikte geçen yıl 117 canımızı kaybettiğimizde bir kere daha gördük. Uygulanan politikaları insan için değil kar odaklı bir takım süreçler ne yazık ki acıları yaşamamıza neden oluyor. Bu artık son olsun istiyoruz. Bu denetimsizlik, bu rant politikaları son olsun. Acı depremden sonra da devam etti. Geride kalanlar bu acıları yaşamaya devam ediyorlar. Biz bu hak kayıplarının son bulması için, rant politikalarının bitmesi için mücadele etmeye; bu acıların daha fazla yaşanmaması için bütün gücümüzle halkımızın sağlığına, güvenliğine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hepimizin tekrar başı sağ olsun. 117 canımız anılarımızda yaşayacak." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.