Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünyada bir ilk ‘adalet aracı’

Dünyada bir ilk ‘adalet aracı’

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu arasında geçtiğimiz aylarda "İzmir İnsan Haklarının Başkenti” projesi kapsamında protokol imzalanmıştı. Protokolün bir parçası olarak da genellikle şiddet mağduru insanların, kolaylıkla adli yardım talebinde bulunabileceği bir proje olan adalet aracı yakında İzmirlilerin hizmetinde olacak.

  • Ege Postası
  • 09.04.2021 - 11:38

ÖZLEM KARA/ EGE POSTASI - İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Deman Güler, adalet aracı hakkında Ege Postası’na yaptığı açıklamada bu projenin dünyada bir ilk olacağını belirterek, “İlk defa yerel bir yönetim, bir baronun adli yardım servisine, maddi ve ayni yardımda bulunacak. Biz otobüsü birlikte tasarladık” dedi.

 ADALET ARACI NEYE HİZMET EDECEK?

Adli yardım servisinin geçim sıkıntısı yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan yurttaşlara hizmet vereceğini aktaran Güler, “Bu dünyada ilk defa yapılacak olan bir proje. İlk defa yerel bir yönetim, bir baronun adli yardım servisine, maddi ve ayni yardımda bulunacak. Biz otobüsü birlikte tasarladık. İki odası  olan, başvuruların alındığı, taleplerin değerlendirildiği bir otobüs oluyor bu. Aslında seyyar adli yardım aracı. Biz adalet aracı dedik” ifadelerini kullandı.  

İzmir’in yoksul mahallelerine gidecek  ve bu mahallerde yurttaşlara yerinde yardım edecek olan adalet aracı ile ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Güler, “Bunlar kim olacak, ilk başata şiddete maruz kalan kadınlar olacak. Tam İstanbul Sözleşmesi’nden, çıkıldığı dönelmelerde biz diyoruz ki, siz istediğiniz kadar konuşun biz her alanda kadınlara yardım etmeye devam edeceğiz. Şiddete uğrayan kadınlara avukat atayacağız. Tacize uğrayan çocuklara, mültecilere, yaşlılara, şiddet mağdur gruplarına avukat atayacağız.

Zaten bizim adli yardım servislerimizde, karşıladığımız bir kısım vardı. Onun üstüne de adalet aracına aldığımız başvuruları da büyükşehir belediyesi ile yapacağız. Kısa bir süre sonra Tunç Başkan’ın da katılacağı bir etkinlikte projeyi kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.  

YURTTAŞLARIN AYAKLARINA GİDİLECEK

Adalet aracında vatandaşlara anayasal haklarından yararlanmalarını sağlayacak, adli yardım talebinde bulunmalarında yol gösterecek avukatların olduğunu belirten Güler,“İzmir Barosu’nun  adli yardım servisi var Adli yardımda görev yapan binin üzerinde avukatımız var. Dolaysıyla bu avukatların içerisinden sıra sistemiyle, görevlendirme yapılacak. Ama bir tane avukatımız ve stajyer avukatımız otobüsün içerisinde çalışacak. Nöbet usulü çalışacak.  Profesyonel bir hizmet olacak. Nasıl ki biz şu ana kadar adli yardım hizmetini yaptıysak bunu daha geniş alana yaymış olacağız” diye konuştu.

Adalet otobüsünün, gideceği semtlere önceden haber verileceğini belirten Güler, “ Öyle durumda insanlar var ki İzmir Barosu’na veya adliyelerimize başvuru yapacak kadar parası yok. Dolayısıyla biz bu mağduriyeti de göz önünde tutarak, onların gelmesini beklemeyeceğiz, biz onların ayağına gideceğiz” dedi

Adalet aracının sürekli dolaşacağını dile getiren Güler, özelikle İzmir’in ekonomik olarak geride kalmış semtlerine gideceğini de ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.