Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Doğa harikasında madene bakanlık engeli

Doğa harikasında madene bakanlık engeli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ocak ayında ÇED süreci başlatılan, İzmir’in Ödemiş ilçesine kurulmak istenen kanserojen etkisi nedeniyle insan sağlığı açısından oldukça riskli olan feldspat tesisi için ÇED sürecini sonlandırdı.

  • Ege Postası
  • 27.04.2022 - 12:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de özellikle tarım ve orman alanlarında yoğunlaşan madencilik faaliyetlerine karşı halkın ve yerel yönetimlerin mücadelesi devam ederken geçtiğimiz Ocak ayında Ödemiş’in 4 mahallesinde aynı şahsa ait iki Feldspat Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi için harekete geçilmişti.

Saffet Sever ve Sever ailesine ait Akfeld Mad. San. ve Tic. A.Ş., ilçenin  Kışlaköy, Gerçekli, Kaymakçı ve Uzundere Mahallelerinde maden faaliyeti göstermek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak proje için ÇED sürecini başlatmıştı. 

Öte yandan; bakanlık kanserojen etkisi nedeniyle insan sağlığı açısından oldukça riskli olan feldspat tesisi için ÇED sürecini sonlandırma kararı aldı. 

Alınan kararla birlikte Beşparmak Dağları yakınında kurulmak istenen tesisen engellenmiş oldu.

YILDA 600 BİN TON ÜRETİLECEKTİ

Kışlaköy ve Gerçekli Mahallelerinde kurulması planlanan tesisin bin 516 hektarlık alanın 98,6 hektarlık ÇED alanı içerisinde kurulması planlanırken tesiste, yılda 600 bin ton feldspat üretilmesi planlanlanırken 8 milyon 757 bin liraya mal olması beklenen tesise en yakın yerleşim alanına yalnızca 150 metre mesafede olması dikkat çekmişti. 

Cam, seramik ve boya sanayinde kullanılan ve kanser riskini artıran feldspatın üretileceği iki tesisteki çalışmalarda havaya saatte toplamda 21.02 kilogram toz karışacaktı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.