Dolar 32,5303
%0.13
Euro 34,9399
%-0.09
Altın 2.437,080
%0.03
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dikili’de altın madeni işletmesine Bakanlık onayı

Dikili’de altın madeni işletmesine Bakanlık onayı

Daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi Projesi için hazırlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı 2009/7”  başvurusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'nihai karar'ını açıkladı. Bakanlık tarafından yayımlanan raporda, kapasite artırımı için “ÇED olumlu” kararı verildiği belirtildi.

  • Ege Postası
  • 05.05.2021 - 12:09

 
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in Dikili ilçesi sınırlarında yer alan, Kozak Yaylası’ndaki Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı 2009/7” projesi için flaş bir gelişme yaşandı.

Geçtiğimiz aralık ayında şirketin Bergama’nın fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’ndaki Çukuralan’da, yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı 2009/7” projesi için Çed olumlu kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Konuya ilişkin mahkeme heyeti tarafından yapılan açıklamada, projenin ÇED raporund ahesaplama hataları olduğu belirtilmiş ve şu ifadelere yer verilmiştir; “Mahkeme heyeti ise; bilirkişi heyetinin uzmanlık alanlarına göre detaylı olarak yaptığı teknik değerlendirmeleri neticesinde; ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararının uygun olmadığı yönünde karar vermişti. Kararda ayrıca “ÇED Raporunda eksik hesaplamalar yapıldığı, bu durumun faaliyetten kaynaklanacak çevresel etkilerin öngörülmesini olanaksız kıldığı sonucuna varıldığından, davaya konu 09/01/2019 tarih ve 5319 karar sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadelerine yer verilmil ve ocak işletme şevlerinin stabilite hesaplarındaki eksikliklerin olduğu ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiği belirtilmişti.
 
KAPASİTE ARTIŞINA ONAY

“ÇED olumlu” kararının iptalinin ardından bugün flaş bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kapasite artırımına ilişkin nihai kararını verdi. Bakanlık tarafından işletmenin bölgedeki maden faaliyetlerinin kapasite artırımı konusunda yayımlanan raporda, ÇED olumlu kararının verildiği ifade edildi.

ETKİ ALANI GENİŞLETİLİYOR

Hazırlanan raporda, 3. Kapasite Artırımı projesi ile Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin faaliyet gösterdiği mevcut 192 ha’lık alana 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilerek faaliyet alanlarının 324 ha’ya çıkarılmasının planlandığı belirtildi.

3 OCAK EKLENECEK

3. Kapasite artışına verilen onayla birlikte mevcut proje sahası içerisinde hali hazırda faaliyet gösteren iki adet ocağa Güney2 ve Güney3 ve Kuzey1 yönünde olmak üzere toplamda üç ocağın daha ekleneceği belirtildi. 
Raporda ayrıca,  proje kapsamında mevcut durumda üretime devam eden KD yeraltı ocağı ve izni mevcut GB1 yeraltı ocağı genişletilecek olup 2 adet yeni (GB2 ve GB3) yeraltı ocağı açılacağı bilgisine de yer verildi.

FAALİYETLER 5,5 YIL SÜRECEK

Hazırlanan raporda, 3. Kapasite Artırımı projesi doğrultusunda gerçekleştirilecek olan açık ocak madenciliği faaliyetlerinin yaklaşık olarak 67 ay (yaklaşık 5,5 yıl) sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlandığı belirtildi.

ÇEVRESEL ETKİLERİ

Raporda, madencilik faaliyerlerinin çevreye olan olumsuz etkilerine de yer verildi ve şu ifadeler kullanıldı. “Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetler kapsamında çevresel etkiler söz konusu olabilecektir. Başlıca çevresel etkiler; toz emisyonu, gürültü, titreşim, atık su, katı atık ve asit kaya drenajı oluşumudur. Söz konusu çevresel etkilerin yanı sıra, proje dahilinde oluşabilecek sosyal etkiler de bu rapor içerisinde irdelenmiş ve olumsuz etkileri bertaraf etmek ya da en düşük seviyeye düşürmek için alınacak önlemler rapor içerisinde detaylandırılmıştır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.