Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dikili'deki satışlara yurttaşlardan tepki

Dikili'deki satışlara yurttaşlardan tepki

İzmir'in Dikili İlçesi'nde belediyenin Çandarlı'daki arazisini kat karşılığı müteahhite vererek aldığı 15 daire ve 1 arsayı satışa çıkarması yurttaşların tepkisini çekti. Çandarlı'da toplanan bölge sakinleri, şubat ayı belediye meclisi toplantısında görüşülecek satış kararına karşı çıktı. Yurttaşlar, Dikili Belediye Başkanı CHP'li Adil Kırgöz'e satıştan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Kırgöz ise satıştan gelecek paralarla Çandarlı'ya kapalı pazar yeri yapılacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 28.01.2022 - 17:37

Dikili Belediyesi bir süre önce Çandarlı'daki "Gece Pazarı" olarak bilinen yerde bulunan arazisini kat karşılığı müteahhit firmaya verdi. Firma 15 daire alırken, belediyeye de 15 daire kaldı. Belediyenin kat karşılığı aldığı 15 daire ile yine Çandarlı'da bulunan başka bir arsasını daha satışa çıkarması yurttaşların tepkisini çekti.

Dikili Belediyesi'nin Çandarlı'daki hizmet binası önünde toplanan yurttaşlar, satış kararına tepki gösterdi. Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan, Dikili Belediye Başkanı CHP'li Adil Kırgöz'ü şubat ayı belediye meclis toplantısında görüşülecek satış kararından vazgeçmeye çağırdı.

Bölge sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan, satış kararı alınması durumunda konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Bircan şöyle konuştu:

"Ülkede her alanda olduğu gibi, altyapısı düşünülmeden çıkarılan Bütünşehir Yasası, halkın mağduriyetiyle sonuçlandı. Belediyesi kapatılan beldelerde yaşayan halk büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Çandarlı Belediyesi’nin kapatılmasından sonra da malları Dikili Belediyesi'ne devroldu. Çandarlı ve civar köylülerin oylarıyla başkan seçilen kişiler, maalesef mahalleye dönüşen bu yerlerin eski belediyelerine ait araç gereçleri adeta batan geminin malları gibi almışlar götürmüşlerdir. Bununla da yetinmemişler ve mahalleye dönüşen bu beldelerin arazilerine göz dikmişlerdir. Halkın malı olan bu yerleri satmaya başlamışlardır. Çandarlı’da gece pazarı olarak bildiğimiz Emirgan Otel arazisi de Adil Kırgöz yönetimi tarafından bir müteahhit firmaya kat karşılığı olarak tahsis edilmiştir. Sayın Kırgöz seçildiği günden bugüne Çandarlı’ya bir çivi dahi çakmamıştır. Şimdi Sayın Kırgöz yönetimi, Emirgan Otel arazisine yapılan 15 adet daire ile ada mahallesi varyant üzerinde bulunan arsanın satışı için, şubat ayı belediye meclisi toplantısında satış kararı aldırmayı planlamaktadır."

"55 MİLYON LİRA NEREYE HARCANACAK"

Dairelerin ortalama 3 milyon TL'ye satılmasının planlandığını öne süren Bircan, şunları söyledi:

"Satılacak Ada Mahallesi'ndeki arsadan elde edilecek gelirle birlikte yaklaşık 55 milyon TL civarındaki bu gelir nereye harcanacak? Biz Çandarlı Dayanışma Derneği olarak diyoruz ki, bu daireler ve arsa belediyenin malı olarak kalsın. Siz yapmasanız bile sizden sonra gelecek olan başkanlar halk yararına bir tesise dönüştürsün. Çandarlı halkının beklentisi budur. Eğer buraları satma ısrarınızda devam ederseniz biz Çandarlı Dayanışma Derneği olarak tüm hukuki yollara başvuracağımızı buradan ilan ediyoruz. Satış kararı alır ve ihaleye çıkarsanız, derhal yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuracağız. Sayın Kırgöz’e sesleniyoruz; bu yanlış uygulamadan vazgeçin. Çandarlı’nın varlıkları sizin değil, Çandarlı halkınındır."

"BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU"

Bircan, Dikili Belediyesi'nin 3 Şubat 2022 tarihinde ise İsmetpaşa Mahallesi'nde 4, Merdivenli’de 1 ve Gökçeağıl’da 1 arsa ile Yenikent'te 10 dönüm tarlayı satışa çıkardığını belirtirken, "AKP'li Bergama Belediyesi’nin satışlarına karşı çıkıyorsunuz. Ancak kendiniz de köylerinizin arazilerini satıyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusudur” diye konuştu.

"BUGÜNE KADAR 323 BİN 893 METREKARE YER SATTI"

Kırgöz'ün göreve geldiği 31 Mart 2019’dan bugüne, 8 ihale ile toplam 323 bin 893 metrekare büyüklüğünde 95 arsa, 32 tarla, 8 zeytinlik, 1 fıstık çamlığı ve 1 kargir evi satışa çıkardığını, toplam 40 milyon TL’yi aşan gelir elde ettiğini aktaran Bircan, "Görünen odur ki bu satışlar Dikili Belediyesi’nin yarasına merhem olmamıştır. O nedenle yeni strajediler ve projeler üretmelisiniz. Artık mahalle ve köylerin arazilerine dokunmayın. Çandarlı olarak bizim, ‘batırım’ değil, yatırım projelerine ihtiyacımız vardır" dedi.

BAŞKAN KIRGÖZ: "KAPALI PAZAR YERİ YAPACAĞIZ"

Eleştirilerin hedefindeki Dikili Belediye Başkanı CHP'li Adil Kırgöz ise ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Başkan Kırgöz, "Çandarlı'da yıllardır boş duran bir arsamız vardı. Kat karşılığı müteahhite verdik. Şimdi bu daireler tamamlandı. Teslim aldık ve onların satışı gerçekleşecek. Çünkü, belediye alıp bu daireleri kiraya vererek hurdaya çıkarmaz. En yoğun kaynak yaratacak şekilde açık artırmayla satacağız. Protesto edenler de olacaktır. Ayrıca satılacak yeni arsa ise söylendiği gibi büyük bir yer değil. 310 ya da 307 metrekarelik bir arsa. Onunla ilgili de henüz değerlendirmeler sürüyor. Biz geçişte arsa olarak tek başına satılmak istenen yeri yüzde 50 ile müteahhite vermişiz, 15 daire ve üstüne 2 milyon 50 bin TL almışız. Bu kötü değil. Bu paralarla Çandarlı'ya kapalı pazar yeri yapacağız. Parklar ve yollar yaptık, yapacağız da... Diğer yandan, öyle birkaç dönüm değil tam 165 dönüm araziyi Dikili Belediyesi'ne geri kazandırdık. Bizden önce Anka Üniversitesi'ne verilen araziyi iptal ettik. 7 ay önce tapuyu geri alıp belediyemize getirdik. Bunlar neden söylenmiyor" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.