Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Deprem uzmanı Ercan'dan kritik açıklama: O ilçelere uyarı!

Deprem uzmanı Ercan'dan kritik açıklama: O ilçelere uyarı!

İzmir’in Buca ilçesinde saat 03.29’da meydana gelen depremi yorumlayan Jeofizik Mühendisleri Odası Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Buca'daki deprem Kemalpaşa'daki Kızılca Kırığı ile Kadifekale'ye uzanan Tuzla Kırığı kavşağında oldu. Burada daha büyük deprem beklemiyorum. Bu deprem İzmir Kırığı'nı devinime getirmez. Ancak önlem almak lazım. Bayraklı, Bornova kesimlerini kapsayan Meles bölgesi yapı yasaklı ilan edilmeli. Yarın çok geç olmadan" dedi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2022 - 11:22

Jeofizik Mühendisleri Odası Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirme yaptı.

Prof. Ercan, Buca'daki depremin Kemalpaşa'daki Kızılca Kırığı ile Kadifekale'ye uzanan Tuzla Kırığı kavşağında meydana geldiğini belirterek aynı bölgede daha büyük deprem beklemediğini vurguladı. Ercan şöyle konuştu:

"Kızılca Kırığı ile Tuzla Kırığı var. Kızılca Kırığı Kemalpaşa'dan geliyor. Gediz Kırığı'nın bir parçası. Tuzla Kırığı daha yaşlı bir kırık. Buca'daki deprem ikisinin kavşak yerine yakın yerde oldu. 5.1'likk deprem yıkım yapmaz. 'Yıkım nerede oldu' diye gitmek boşuna bir iş. Buca depreminin büyüklüğü 5.1 olmasına rağmen yıkım gücü 4 oldu. Görüldüğü gibi çatlaklar yapabilir. Yıkılma yapmaz. Depremin İzmir'deki yapıları yıkması için 6.7 büyüklüğünde olması gerekiyor. Bu deprem herkesin merak ettiği İzmir Kırığı’nı devinime getirir mi? Getirmez. Çünkü İzmir Kırığı'nın yönü ve işleyişi farklı. Buca bölgesinde daha büyük bir deprem beklemiyorum."

"YAPI YASAKLI İLAN EDİLMELİ"

Bayraklı, Bornova, Karşıyaka bölgesini etkileyecek İzmir Kırığı ile ilgili uyarılarda bulunan Prof. Övgün Ahmet Ercan, şöyle devam etti:

"Önlem almak lazım. Büyük bir depremde ilk yıkılacak Meles Ovası'ndaki yerleşimlerdir. Bayraklı, Bornova bölgeleri, Meles üzerinde. Buraların yapı yasaklı alan ilan edilmesi gerekiyor. Buradaki yerleşimler katliama kapı açmak gibi bir şey. Bayraklıları, Bornova Özkanları uyarıyorum. Burada evleri olan kişiler özellikle Yamanlar Dağı'na ya da güneydeki dağlara doğru yaşam alanı seçmeli. Karşıyaka Bostanlı ve Mavişehir Çiğli gibi kesimlerin de özellikle Altınyol diye bilinen Menemen yolunun kuzeyine doğru yerleşim alanları belirlemesi gerekiyor. Yarın çok geç olmadan."

"BENİ ÜRPERTEN BİR OLAY"

117 yurttaşın yaşamını yitirdiği 30 Ekim İzmir Depremi sonrası yıkılan binaların yeniden aynı yerde yapılmasını da eleştiren Ercan, "Bu çok büyük bir hata ve AFAD aracılığıyla yapılıyor. Dünya Afet Yasası 'Yapılar yıkılmışsa aynı yer yeniden yapılaşmaya açılamaz' diyor. Bunu bile bile ya da bilmeden AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı orada deprem konutları yapıyor. Bu beni ürperten bir olay" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.