Dolar 32,5234
%0.22
Euro 34,5738
%0.08
Altın 2.492,130
%0.23
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Öztunç müjdeledi: Büyükşehir 35 milyon destek verecek

CHP’li Öztunç müjdeledi: Büyükşehir 35 milyon destek verecek

CHP İzmir, deprem sonrasındaki çalışmaları düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya katılan Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, evlerinin kaybeden depremzedeler için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Bir Kira Bir yuva” kampanyasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kampanya kapsamında bugüne kadar 35 milyon bağış topladığını söyleyen Öztunç, “35 milyon da İzmir Büyükşehir Belediyemiz verecek” dedi.

  • Ege Postası
  • 13.11.2020 - 12:33

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı. Depremde 115 kişi hayatını kaybederken bin 35 kişi yaralandı, binlerce vatandaş ise evlerinden oldu. Depremin hemen sonrasında ise hem arama kurtarma hem de depreme ilişkin çok yönlü çalışmalar başlatılmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç İzmir'de yaşanan deprem sonrasındaki çalışmaları kamuoyuna anlatmak amacı ile basın toplantısı düzenledi.

İzmir Tarih Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç'u, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, CHP İzmir İl Yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç deprem esnasında ve sonrasında iktidarın şov yapma peşinde olduğunu ifade ederek acılar tazeyken siyaset ve şov yapılmasını sert bir dille eleştirdi.

“HÜKÜMET BİR KEZ DAHA SUÇÜSTÜ OLMUŞTUR”

Deprem olduğu andan itibaren önceliklerinin vatandaşların yaralarını sarmak olduğunu ifade eden CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, iktidarın ve bakanlıkların deprem üzerinden şov yaptığını ifade ederek, “İzmir’de yaşanan depremde en önemli önceliğimiz vatandaşlarımızın yaraların sarmak oldu. İnsanlar enkaz altındayken bunca vatandaşımızı kaybetmişken, acılar tazeyken ‘Bu işin siyaseti de şovu da olmaz’ dedik. Ancak yaralar satıldıktan sonra yaklaşık 20 yıldır toplanan derem vergilerini ne yaptıklarını açıklayamayanlara, şov yapanlara, İzmir deprem acısıyla yaşarken şarkılı türkülü kongrelerde gezip çay dağıtanlara elbet sözümüz olacak. Yaşanan süreç bu sürecin merkezi iktidar tarafından aklın ve bilimin önderliğinde şeffaf ve samimi yürütülmediği konusunda birçok vatandaşımızda kuşku uyandırmıştır. Binlerce binada hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bakanlık bu konuda Türkiye’nin dört bir yanından mimar ve mühendisleri göreve çağırmıştır.  Ancak TMMOB şubesi hiçbir şekilde muhatap alınmadı ve sürece dahil edilmedi. Şimdi merak ediyoruz İzmir’i bilen, tanıyan, İzmir’de yaşayan, İzmir depremi konusunda herkesten önce söyleyecek sözü olan mimar ve mühendislerin konunun dışında tutulması bilimsel midi? Bilimsel değilse ideolojik midi? Bilimselse yani konu bu odaya mensup mimar ve mühendislerin beceri ve yetenekleriyle ilgiliyse Bakanlık bunu somut olarak gerekçeleriyle ortaya koysun. Yok eğer ideolojikse işte o zaman hükümet bir kez daha suçüstü olmuştur” diye konuştu.

“AFAD YETKİLİLERİ NE YAPTI'”

Deprem sonrasında Seferihisar Sığacık’ı vuran tsunamiye ilişkin bazı bilgileri de paylaşan Yücel, “Birkaç gündür basında çıkan konu var. Kandilli Rasathanesi depremden 11 dakika sonra tsunami konusunda AFAD’a uyarıda bulunuyor. Depremden sonra Sığacık’ı vuran tsunami 20 dakika sonra geliyor. Bilim teknoloji ve iletişim çağında yaşıyoruz. Bu arada geçen süre zamanında AFAF yetkilileri ne yapmıştı? Neden zamanında yetkilileri uyarmamışlardı? AFAD uyarıyı zamanında yapsaydı boğularak ölen Fatma Teyze belki aramızda olacaktı” ifadelerini kullandı.

“DEPREMİN SÜREKLİ GÜNDEMDE OLMASI GEREKİYOR”

Yücel’in ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, depremin gündemden silinmeye başladığını ifade ederek, “İzmir’de yaşanan depreme kadar 58 kez TBMM’ye depremle ilgili önerge verildi. Bu önergeler reddedildi. Son olarak İzmir’de deprem yaşanınca AKP ve MHP mecbur kaldılar ve komisyonun kurulmasına destek verdiler. Bunun için Ayda bebeğin annesinin ölmesi mi gerekiyordu, 115 kişinin ölmesi mi gerekiyord? Deprem oldu günlerce tartışıldı. Televizyonlarda birinci haberler enkaz çalışmaları, kurtarılanlar canlar, enkaz başına gelip şov yapan bakanlar... Günlerde konuşuldu. Ama yeniden soğumaya başladı. Bizim sorunumuz da bu zaten. Deprem oluyor konuşuluyor, günlerce konuşuluyor ve yeni bir deprem olana kadar unutuluyor. Yanlış burada. Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye’de de ciddi fay hatları var. Bu yüzden depremin sürekli gündemde olması gerekiyor. Bir kez daha unutuldu. Biz bunun unutulmaması için bu konuyu sürekli gündeme getireceğiz” diye konuştu.

“ORTAK AKLA İHTİYAÇ MI DUYMUYORSUNUZ'”

Dün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması”na İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılmamasını da eleştiren Öztunç, “Deprem çalıştayına sayın vali davet edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı davet edildi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü davet edildi. Ama hiçbiri gelmedi. Bakan gelmeye bilir yoğundur. Ama temsilcisini gönderebilir. Vali nasıl gelmez y? İzmir’in valisi İzmir’le ilgili bir çalıştaya neden gelmez Niye gelmiyorsu? Üstelik ortak akıl buluşması. Ortak akla ihtiyaç mı duymuyorsunu? Bir deprem çalıştayı bile siyasallaştırılıyor. Böylesine politize olmuş bir bürokrasiye ihtiyaç yok. Siyasiler yanında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin akademisyenleri de davetliydi. Onlar da gelmedi. Niy? Çünkü Rektör Hanım Hotar izin vermiyor. Sayın rektör Dokuz Eylül Üniversitesi’nin rektörü mü yoksa AKP’nin temsilci m? Kendisinin siyasi geçmişi olsa da şu an bir rektörüdür. Bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“DEPREM VERGİLERİ NE OLDU'”

Deprem sonrası İzmir’deki ilçe belediyelerine ödenek verilememesine de değinen Öztunç, “Türkiye’de zaman zaman doğal afetler yaşanıyor. Giresun’daki selden sonra biz oraya gitmiştik. O selde zarar gören küçük belediyeler iktidar destek olmuştu. İzmir’de deprem yaşandı. Giresun’da doğrusunu yaparak belediyelere destek olan hükümet neden İzmir’deki belediyelere destek olmuyo? Sadece dün akşam Bayraklı Belediyesi’ne dün akşam 1 milyon liralık destek sözü verilmiş. Yazık. Buradaki belediyeler CHP’li diye mi ödenek gönderilmiyo? Belediyelere hükümet neden destek olma? Bu çifte standarttır. Bunu kınıyoruz. Böylesi bir afet durumunda toplanan vergilerden destek olmak gerekirken partizanlık yapmak nedendi? Bu deprem vergiler ne old? Nereye harcand? AK Parti’nin Genel Başkanı bunun cevabını vermek zorunda. Biz bu sorunun cevabını alana kadar soruyu soracağız” diye konuştu.

“3 BİN 468 AİLEYE 5 AYLIK KİRALARI ÖDENİYOR”

Deprem sonrasındaki rakamsal verilerle ilgili de bilgi veren Öztunç, “Depremden sonra İzmir’de 4 bin 239 ağır hasarlı birim oluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası başlatmıştı. Bu kapsamda 3 bin 468 aileye 5 aylık kiraları olan 10’ar binlik ödemleri yapılıyor. Yaklaşık 35 milyon TL toplanmıştı. 35 milyonu vatandaşlarımız verdiler. 35 milyon da İzmir Büyükşehir Belediyemiz verecek.  Bunu da buradan ilk kez duyurmuş olalım. 7 bine yakın orta hasarlı bağımsız birim var. Bu 35 milyon TL İzmir Büyükşehir’in bütçesinden 7 birime 5’er bin lira yardımda bulunacak. 4 bin 239 ağır hasarlı birimin sorunları tamamen gideriliyor” dedi.

VATANDAŞLARA UYARI

Öztunç son olarak, “Kulağımıza gelen başka bir konu daha var. Birilerinin hatırlı inşaları devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmek istediği yönünde duyumlarımız var. Uyarıyoruz. Bu işin şakası olmaz. Böyle bir işe gidilmesin. Rant var, burası önemli diyerek bu tip kişilerin araya girmesine izin vererek rapor değişikliğine gidilmesin” diyerek vatandaşları uyardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.