Dolar 32,5149
%0.09
Euro 34,9775
%0.02
Altın 2.439,850
%0.15
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Aydın'dan Vali Köşger'in 'Buca Cezaevi' açıklamalarına tepki

CHP'li Aydın'dan Vali Köşger'in 'Buca Cezaevi' açıklamalarına tepki

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in yıkılan Buca Cezaevi arazisi planlarına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. CHP'li Aydın, "İzmir Valisi, Buca cezaevi arazisinde bakanlığın yaptığı rant planına dair 'Bizimle alakalı değil. İzmir’de bir bardak suda fırtına koparmayı seviyor bazı arkadaşlar.Devlet yapılaşma hakkından vazgeçiyor, yeşil alanın DA olduğu bir alan haline geliyor. Bendeki bilgi bu' demiş. Cezaevi arazisinin yeşil alan olmasını isteyenler “bir bardak suda fırtına koparmıyor” Sizin “bir bardak” dediğiniz şey Buca’nın en yoğun olduğu bölgesinde toplam 78.208 m2’lik kamusal bir alandır. Etrafı tümü ile yapılaşmış bir yerde inşaat yapmak kamu yararına aykırıdır." dedi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2023 - 15:21

EGEPOSTASI- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı imar planlarına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin arazinin yeşil alan olması için ortak mücadele ettiği yıkılan Buca Cezaevi alanıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in Buca cezaevi arazisi tartışmalarına yönelik, "İzmir’de bir bardak suda fırtına koparmayı seviyor bazı arkadaşlar" şeklindeki açıklamalarına İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın sosyal medyadan yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

CHP'li Murat Aydın'ın konuya ilişkin paylaşımları şöyle;

"İzmir Valisi, Buca cezaevi arazisinde bakanlığın yaptığı rant planına dair “Bizimle alakalı değil. İzmir’de bir bardak suda fırtına koparmayı seviyor bazı arkadaşlar.Devlet yapılaşma hakkından vazgeçiyor,yeşil alanın DA olduğu bir alan haline geliyor. Bendeki bilgi bu” demiş.

Mademki sayın vali kendisindeki bilgiden hareketle bunları söylemiş o halde biz kendisinin bilgi eksikliğini giderelim ve bakanlık planının ne getirdiğini, “devletin yapılaşma hakkından??” vazgeçip geçmediğini sorgulayalım.

1.Her şeyden önce siz bu şehrin valisi yani merkezi yönetimin ildeki en üst düzeydeki yöneticisi olduğunuza göre bakanlığın yaptığı plan değişikliği sizinle doğrudan alakalı olmalı. Zaten bakanlık planın doğru olduğunu savunmuşsunuz.

2.Cezaevi arazisinin yeşil alan olmasını isteyenler “bir bardak suda fırtına koparmıyor” Sizin “bir bardak” dediğiniz şey Buca’nın en yoğun olduğu bölgesinde toplam 78.208 m2’lik kamusal bir alandır. Etrafı tümü ile yapılaşmış bir yerde inşaat yapmak kamu yararına aykırıdır.

3.Devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiğini söylemişsiniz. Devlet kimdir? Orası kimin malıdır? Devlet, halkındır ve halkın yararına çalışır. Arazi de halkındır ve İzmir halkı kendisine ait bu arazinin yeşil alan istiyor. Halka ait araziyi İzmir’in 100. Kurtuluş gününde sattılar.

4.Ayrıca “devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiği” de yok. 2003 yılındaki planda, 36.780 m2 olan ticaret ve konut inşaat alanını bakanlık 69.904 m2’ye çıkarmış. Yani sizin deyiminizle devletin yapılaşmasından vazgeçmesi söz konusu olmadığı gibi yapılaşma iki katına yakın arttıyor.

5.Bakanlık planında “yeşil alanın da” olduğunu söylemişsiniz. Sizin “da” ekiyle ifade ettiğiniz yeşil alanın durumu şudur. 2003 planında 20.417 m2 olan yeşil alan bakanlık planında 11.880 m2’ye indirilmiş. Yani toplam 78.208 m2’lik arazinin sadece %15’i yeşil alan olacak.

İzmir’de yaşayan biri olarak bu arazinin sadece %15’in yeşil anlan olmasına gönlünüz razı mı? Bu arazinin binalarla dolmasına göz yumduğunuzu ileride çocuklarınıza gururla anlatabilecek misiniz?

6.İzmir Büyükşehir Belediyesi cezaevi arazisindeki konut ve ticaret inşaatının tümüyle kaldırılmasını, alanın tamamının yeşil alan olmasını istiyor. Buca cezaevi arazisinin uydu görüntüsüne bakın. Burada 70 bin m2’lik inşaata ihtiyaç var mı?

Sizdeki bilginin “devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiğini ve arazide yeşil alanın DA olduğunu söylediğiniz için bunları bilginize sunmak istedim.Bu şehrin valisi olarak şehir halkının sesine kulak vermenizi dilerim.İzmir halkı cezaevi arazisinde şu görüntüyü görmek istiyor."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.