Dolar 32,5587
%0.06
Euro 34,9888
%0.46
Altın 2.420,060
%-0.13
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bölge halkından EXPO isyanı: Para değil yerinde dönüşüm istiyoruz

Bölge halkından EXPO isyanı: Para değil yerinde dönüşüm istiyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “müjdelediği” ve Yeşildere’de yapılacağını duyurduğu EXPO 2026 planlarına bölge halkının tepkisi devam ediyor. EXPO planlarının vatandaşı mağdur edeceğini belirten Yenidoğan Mahallesi sakinleri, kamulaştırma bedellerinin düşüklüğüne dikkat çekerken para değil, yerinde kentsel dönüşüm istediklerini belirttiler. 

  • Ege Postası
  • 23.06.2022 - 13:39

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Yeşildere’de yapılacağını duyurduğu Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO)’suna bölge halkının tepkisi artarak devam ediyor.

AK Parti ve CHP’yi bir kez daha karşı karşıya getiren planlara ilişkin tartışmalar devam ederken Başkan Soyer, bugün EXPO bölgesindeki 9 mahalle muhtarıyla Başkanlık Konutu’nda bir araya gelmişti. 

Soyer’in projeye ilişkin, bölge halkını mağdur etmeyeceği belirtilirken halkın talepleri doğrultusunda hareket edileceği ifade edilmişti. 

VATANDAŞTAN YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Öte yandan; EXPO planlama alanındaki mahallelerde kalan vatandaşların çoğu projeden memnuniyetsiz olduklarını ifade ederken, askıda olan EXPO planlarına da itiraz ettiklerini belirttiler.

EXPO planlarının “göbeğinde” kalan Yenidoğan mahallesi sakinleri ise konuşulan kamulaştırma bedellerinin düşüklüğünü eleştirirken para değil, yerinde kentsel dönüşüm istediklerini belirttiler. 

ESEN: BİZİ MAĞDUR ETMESİNLER

EXPO alanında 2 katlı evi olan emekli vatandaş Mehmet Esen, yerinde kentsel dönüşüm istediklerini belirtti ve “EXPO yapılan yerde 2 katlı evim var. Bir katı için imar affından faydalandık. 45 senedir aynı yerdeyim. 45 seneden bu yana tüm vergilerimi veriyorum. Fakat şimdi beni evden çıkarıp EXPO geçecek, yeşil alan olacak diye evimi yıkmak istiyorlar. Ben yıkılmasını istemiyorum. Ama illa yıkılacaksa bana ya bir ev alacak para versinler. O zaman yıksınlar. Ama eğer ki bana bir ev alacaqk para vermeyeceklerse yerinde kentsel dönüşüm uygulansın ve bana bir daire verilsin. Gerekirse ben üstünü öderim. Bize verilen kamulaştırma bedelleri çok düşük. Benim evim için metrekareye 4 bin lira veriyorlar. Güler insan. 4 bin lira biçmişler. Ben bu parayla bir çadır yeri alamam. Bizim buralarda evlerimiz metrekaresi en azından 10 bin lira. Benim komşuma müteahhit gelmiş. İlk olarak 250-300 bin lira vermiş. 10 dakika sonra 500 bin lira vermiş. Biraz daha beklese Allah bilir ne kadar verecekti. Biz yerinde kentsel dönüşüme trazıyız. Bana bir daire versinler. Bizi mağdur etmesinler” dedi.

GÜLCEMAL: KARŞIYAKA’YA GÖSTERDİKLERİ ÖZENİN…

Mahalle sakini Onur Gülcemal ise bölgenin uzun yıllar ihmal edildiğine dikkat çekerken kamulaştırma bedellerinin yetersiz kaldığını belirtti ve “Dayımlarla 2 katlı ortak evimiz var. Normalde evimiz 90 metrekare ama bahçeyle birlikte 150 metrekarelik bir alan var. Biz evin tapusunu aldığımızda bahçenin 45 metrekare olduğunu gördük tapu alanında. Evet bahçe 45 metrekare ama bizim iki katın da ayrı numaratajı var. Biz vergilerimizi buna göre ödüyoruz ve bütün vergilerimizi ödüyoruz. EXPO planları… Bu planlar kendi içinde yapılmış planlar. Bizim bundan haberimiz yoktu zaten. Son dakika gelip bütün evler yıkılacak, biz burayı botanik bahçe yapacağız söylemlerini yeni duyuyoruz. Mahallede kimse memnun değil bu durumdan. Bizim EXPO konusunda bazı çekincelerimiz var. Öncelikle kamulaştırma için bahsedilen tutarlar ev alabileceğimiz tutarlar değil. Bize ne kadar verileceği belli değil ama metrekaresi için 4 bin liradan hesap yapmışlar sanırım. Yani toplasanız 200 bin lirayla 2 katlı bir evden çıkacağız. Bu bu parayla bırakın ev almayı böyle bir dönemde kiraya bile zor yerleşiriz. Biz bu planların mevcut planlarına itiraz ediyoruz. Biz yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz. Biz İzmir'in merkezinde oturuyoruz. Burası Tepecik Yenidoğan Mahallesi olarak geçiyor olabilir ama her yere yürüme mesafesindeyiz. Yani bir Karşıyaka’ya gösterdikleri özenin yarısını zamanında buraya gösterselermiş şu anda bu mahalledeki insanların durumu daha iyi olabilirdi. Bizim için kentsel dönüşüm daha iyi olur. Çünkü bize 1 milyon da verseler biz bir daha böyle merkezi bir yerden daire alamayız. Burayı botanik bahçe yapacaklar. Yan taraflar daha da değerlenecek. Kim bilir oradan kaç daire aldılar. İşleri kendilerine göre yontmaya devam ediyorlar. Eğer planlara yaptığımız itirazlar kabul edilmezse biz yargı yoluna gideceğiz. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Gerekirse eylem yaparız” diye konuştu. 

SAMANCI: BELEDİYENİN YAPTIĞI VATANDAŞIN FAYDASINA DEĞİL

Bölge halkından İsmail Samancı ise EXPO planlarında mağdur tarafın kendileri olacağını belirtirken planların sonrasında planlama bölgesinin hemen bitişiğindeki bölgede “rant” eleştirilerinde bulundu ve “Bölgemize bu zamana kadar hiçbir yatırım yapılmadı. Bir çocuk parkı dahi yok. Ben bunun belediyeyle alakalı olduğunu biliyorum. Belediye her defasında buraya gelip göstermelik birkaç iş yapıp gitti. Ben 1996 yılında burayı satın aldığımda burası yıkılacaktı. Bu arsaların çoğu şahısların kendi mülkeri, devlet arazisi değil. Belediye şu ana kadar hiçbir şey yapmadı. Şu an belediye burada bir şeyler yapıyor ama vatandaşın faydasına değil. Atatürk Maskı’nın olduğu yerden Tepecik pazar yerinin olduğu yere kadar 5 bin hane var. bu haneye çok cüzi rakamlar vereceğine eminim. Bunun örneği Işıkkent’te oldu. EXPO 2026 ilk orada yapılmak istenmiş ancak vatandaşlar itiraz etmiş. İlk orası seçilmiş ancak çok düşük rakamlar verdikleri için halk itiraz etmiş ve yapamamışlar. O da halkın sayesinde. Buradaki yapılar dışardan gelenler için de kötü görünüyor. Biz yerinde kentsel dönüşüm taraftarıyız. Yerinde kentsel dönüşüm olursa biz çıkarız . Arsamızı alsınlar istedikleri gibi ne yapıyorlarsa yapsınlar. Ama aynı bölgede bize daire versinler. Aydın yolu otoban arası ve dere tarafı komple yıkılacak: O bölgelere imar gelecek.  Bizim olduğumuz bölge yeşil alan olacak. Artık diğer taraflar villa mı olur gökdelen mi olur bilemem. Oradakiler avantajına. O bölgelere müteahhitler gelecek” ifadelerini kullandı.

DEMİR: BAŞIMIZI SOKABİLECEĞİMİZ BİR EV VERSİNLER

EXPO planlarının kendilerini mağdur edeceğini belirten Mediha Demir ise yerinde kentsel dönüşüm çağrısı yaptı ve şunları söyledi; “Biz EXPO planlarına olumsuz bakıyoruz. Çünkü evimizi alacaklar. Ama biz onlardan başımızı sokacak bir ev istiyoruz. Madem önünde sonunda bu evleri yıkacaklar biz ‘Neden yıkıyorsunuz’ diyemeyiz ama bize başımızı sokacağımız bir ev versinler. Ona göre ne olacaksa olacak. Bize henüz çıkmamız için bir tebligat gelmedi. Kamulaştırma için evlerimizin metrekaresine ne kadar ödeme yapılacak bilmiyoruz. Bize hiçbir konuda hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Bilgilendirme yok. Bize ‘EXPO yapacağız, evlerinizden çıkacaksınız’ denildi sadece resmen. Bizim isteğimiz çok açık. Bizler yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz. Bize başımızı sokabileceğimiz bir ev versinler yeter.” 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.