Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkanlara 'bilirkişi' şoku!

Başkanlara 'bilirkişi' şoku!

Güzelbahçe Belediyesi'ne yönelik 2009 Ocak ayında düzenlenen "Sarmaşık" adlı operasyonun ardından açılan 68 sanıklı davada, dosyayı inceleyen bilirkişi heyeti, Güzelbahçe Beleidye Başkanı Mustafa İnce, eski başkan Avkıran ve Değirmendere Belediye eski Başkanı Necati Şemsettin Eren’i iddianamede yer alan bazı iddialarla ilgili suçlu buldu

  • Ege Postası
  • 22.03.2013 - 13:23
İZMİR - Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Belediye eski Başkanı Ertan Avkıran ve Değirmendere Belediye eski Başkanı Necati Şemsettin Eren, 'bilirkişi' şoku yaşıyor. Yeni Asır'dan Ali, Eyce'nin haberine göre, ilçede 2009'da düzenlenen Sarmaşık operasyonuyla ilgili görülen 68 sanıklı davada hazırlanan bilirkişi raporunda İnce, Avkıran ve Eren, iddianamede yer alan bazı iddialarla ilgili suçlu bulundu. 355 yıl hapsi istenen dönemin Belediye Başkanı Avkıran ve 6 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edilen dönemin Belediye Encümen Üyesi İnce'nin, verdikleri kararlarla belediyeyi zarara uğratmak ve üçüncü kişilerin menfaat sağlamasına neden olduklarının anlaşıldığı ileri sürülüyor. 26 çuval dosyayı inceleyen bilirkişinin raporunda 15 yıl hapis istemiyle hakkında dava açılan Necati Şemsettin Eren için ise, "Belediyeye yapılan iş karşılığı taşeron firma yetkilisinden rüşvet aldığı tape kayıtlarında olup takdir mahkemenindir" ifadesi kullanılıyor.
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, 2009'da Özel Yetkili Savcı Murat Gök'ün talimatıyla düzenlediği operasyonda, dönemin Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, o dönemde belediye meclis üyesi olan Güzelbahçe'nin şimdiki Belediye Başkanı Özdem Mustafa İnce, Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı meclis ve encümen üyeleriyle belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 74 kişiyi gözaltına almıştı.

'Zarara uğratılmış'

İhaleye fesat karıştırma, imar kanuna muhalefet, rüşvet alıp verme, görevi kötüye kullanma, irtikap ve devleti zarara uğratma iddialarıyla adliyeye sevk edilen zanlılardan, aralarında Avkıran'ın da bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı. 18 ay sonra ilk duruşması yapılabilen dava sürecinde farklı tarihlerde tahliyeler gerçekleşmiş ve en son Ertan Avkıran, Mehmet Halis Yalar, Soner Akın, Yusuf Budak, Halil Durak ve Bülent Aktepe'nin tahliyesine karar verilmesiyle davada tutuklu sanık kalmamıştı.

26 çuvalla gönderildi

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, dava dosyasını bilirkişiye gönderdi. 26 çuvalla yollanan dava dosyaları 5 kişilik uzman bilirkişi heyeti tarafından incelendikten sonra rapor yazıldı. Bilirkişi heyeti, inceledikleri dosyada, başta Avkıran ve İnce'nin de arasında bulunduğu encümen üyeleri, belediye çalışanları ile bazı sanıkların suça karıştıklarının, belediyeyi zarara uğratan eylem içinde olduklarının tespit edildiği belirtildi.

İŞTE O BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ İFADELER

Borcu varken devrine karar verilemez:
Nurettin Kurt'un borcu bulunduğu halde sözleşmesinin iptali yerine devrine karar veren Encümen üyeleri Ertan Avkıran, İbrahim Tok, Hüseyin Öcal Özbir, Ayşe Akın, Soner Akın, Güler Başkurt'un görevlerini kötüye kullandıkları, nihai olarak belediyenin kira gelirlerinin ve vergi alacağının cezaları ile tahsil edildiğinden kamu zararı kalmamış ise de devir aşamasında kişilere menfaat sağlandığı, ancak bu menfaatin tespit edilemediği, kişilere sağlanan menfaat tutarında varsayılan kamu zararının oluştuğunun kabulü gerekir. Belediyeden işyerini devren kiralayan firmanın, devri aynı şartlarla aldığı, kira borcundan sorumlu olduğu, kira borcu olan işyerlerinin devrine izin veren Encümen üyeleri Ertan Avkıran, Engin Erez, Gürkan Akıncı, Mustafa Gür, Özdem Mustafa İnce, İbrahim Tok, Hüseyin Öcal Özbir, Ayşe Akın, Figen Tunç, Meleknur Kentli, Soner Akın, Bayram Ali İnce'nin 6570 sayılı kanuna aykırı eylemleri nedeniyle görevlerini kötüye kullandığı, devir nedeniyle kişilere menfaat sağlandığı ve kamu zararının oluştuğunun kabulü gerekir.

Belediyeyi dolandırmışlar:
Dava dosyasında bulunan belge ve beyanların, tape kayıtlarının birlikte ve bir arada değerlendirilmesi sonucu belediyenin pazarlıkla yaptığı moloz, çamur temizleme işi, tretuar yapım ve tamir işi, moloz nakliyesi işi, hafriyat taşıması işi, parke döşemesi, tasfiye işi gibi işler nedeniyle yapıldığı ve taşındığı yönünde tespitler bulunmayan işler için sanık Mehmet Halis Yalar'ın Kaya Ticaret firması ve Yel-Pi Ltd.Şti. sorumlusu Sinan Kurtuluş'tan mal ve hizmet alım ve yapımına dayanmayan sahte fatura düzenlediği ve Güzelbahçe Belediyesi'ne verdiği tespit edilebilen toplam tutarı (109.245,68+76.857,50) 186.103,18 TL tutarındaki faturaların karşılığı tahsil edilmiştir. Faturayı düzenleyen Sinan Kurtuluş'un bu hizmetleri gerçekleştirecek mal ve aracının bulunmadığı, fatura tutarının sanıklar arasında pay edildiği, bu yöntemle belediyenin dolandırıldığı, belediyeyi dolandırma eyleminin sanıklar Mehmet Halis Yalar, Yusuf Budak, Sinan Kurtuluş, Soner Akın, Bayram Ali İnce tarafından gerçekleştirildiği belirlenmiştir.

Belediyede hırsızlık değil, zimmet suçu var:
İddianamede Belediye Fen İşleri Müdürlüğü şantiyesinden verilen mazotun hırsızlık suçunu oluşturduğu iddia edilmiş ise de bize göre belediye şantiye sorumluları Ahmet Avkıran, Bilgi Kara ve Etem Kara'nın bilgisi dahilinde verilen mazotun zimmet suçunu oluşturduğu, sanık Mehmet Halis Yalar ve Yusuf Budak'ın bu eyleme iştirakinin bulunduğu, zimmet tutarı veya miktarının mevcut belgelerden tespiti mümkün olmadığından varsayılan kamu zararının oluştuğu görüşündeyiz.

Çamlıçay mahallesinde kamuya terk edilen alandaki büfe yerinin ihalesi:
İhaleye ilişkin tahmini bedelin düşük tespit edildiği, ihalenin usulüne uygun yapılmadığının kanıtlanamadığı tespit edilmiş ancak İbrahim Hocek'in kira borcu olduğu halde işyerinin 04.12.2007/362 sayılı Encümen kararıyla Sibel İbiş'e devredildiği, devir kararını alan Encümen Üyeleri Ertan Avkıran, Gürcan Özek, Mustafa Gür, Meleknur Kentli ve Bayram Ali İnce'nin İbrahim Hocek'e menfaat sağladığı, sağlanan menfaatin miktarının tespit edilmediği, devir nedeniyle varsayılan kamu zararının oluştuğu anlaşılmıştır.(Ali EYCE-Yeni Asır)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.