Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kırdı İzmir’in ‘Nargile kafe’ bilançosunu açıkladı: Yüzde 40’ı kepenk indirdi

Başkan Kırdı İzmir’in ‘Nargile kafe’ bilançosunu açıkladı: Yüzde 40’ı kepenk indirdi

İzmir Kahvehaneciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 1 Temmuz Genelgesi’nde nargile kafelerin açılmayacağı yönündeki kararı eleştirdi. Nargile kafelerin 15 aydır iş yapamadığına dikkat çeken Başkan Kırdı, bu kafelerin kiralarının ve giderlerinin çok yüksek olduğunun altını çizdi ve “Neredeyse hiçbiri kirasını ödeyemedi zaten 15 aydır o kadar yüksek kiraların ödenmesi mümkün değildi. Şu ana kadar İzmir’deki nargile kafelerin yüzde 40’ı kepenkleri tamamen indirip dükkanlarını kapattılar” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.06.2021 - 15:05

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye 1,5 yılı aşkı süredir devam ettirdiği koronavirüsle mücadele sürecinde ilk kez 1 Temmuz tarihinde tam açılım sürecine girecek.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında sokağa çıkma kısıtlamalarının ve seyahat yasaklarının tamamen sona erdiğini açıklamıştı.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın dün yayımladığı 1 Temmuz Genelgesi’nde ise açılmanın ayrıntılarına yer verilmişti.

Buna göre; uzun süredir kapalı olan sinemalar tekrar hizmete girecek, konser ve festivaller düzenlenebilecek ve kıraathanelerde oyun oynanabilecek. Genelgeyle birçok yasağa son verilirken nargile kafelerin açılmaması ise kamuoyunda hem dikkat hem de tepki çekti. 

Alınan yasak kararını Egepostası’na değerlendiren İzmir Kahvehaneciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, nargilecilerin 15 aydır çok zor durumda olduğunu ve nargile kafelerin yüzde 40’ının masraflar nedeniyle dükkanlarını kapattıklarının altını çizdi ve nargile kafelerin bir an önce açılması için yetkililere çağrıda bulundu.

“KAFELERİN AÇILMASI KONUSUNDA BAZI TEŞVİKLERİMİZ VAR”

Kıraathanelere oyun serbestliğinin gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve aynı kararın nargile kafeler için verilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kırdı, bu konuda yetkililere yazı yazıklarını belirtti ve “15 aydır kapalı olan kahvehanelerde oyunların açılması esnafımızı memnun etti. Bunun yanında kahvehanelerimizde nargile de satılmakta. Nargile içicileri hatta bunun tiryakileri var. Nargiler kafelerin de biran önce açılması ve kahvehanelerde nargilelerin satılması için gereken düzenlemelerin yapılmasının ve müsaadenin verilmesini bekliyoruz.  Nargile kafelerin bulunduğu alanlar, gençlerin yoğunlukta olduğu ve popüler caddeler. Yani bu kafelerin kiraları bir kahvehane gibi değil çok çok yüksek kiraları var. Ayrıca bu arkadaşlarımız yanlarında insan çalıştırıyorlar ve istihdam yaratıyorlar. Bu açıdan bakıldığında çok yük sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden bu kafelerin bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Bunun yanında bizim bu kafelerin açılması konusunda bazı teşviklerimiz var. Ben aynı zamanda Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu yönetim kurulu üyesiyim. Bu anlamada sorumlulara ve yetkililere nargile kafelerin açılması için yazı yazdık. İnanıyorum ki yakın zamanda nargile kafeler de açılacak” dedi.

“OSMANLI’DAN GELEN BİR NARGİLE KÜLTÜRÜMÜZ VAR”

Nargile kafelerin açılmamasında bulaş riskinin ön planda tutulduğunu ancak bu riskin birçok işletmede olduğunun altını çizen Başkan Kırdı, “Bu saatten sonra önemli olan bu hastalığın tamamen geçmesi. Yaşam tarzı konusuna girilirse… Nargileyi bulaş yolu olarak kabul ediyorlar. Yani bu kararı yaşam tarzına müdahale olduğunu sanmıyorum kaldı ki öyle olursa bu, akla ve mantığa aykırı bir şey olur. Virüsün ağız yoluyla geçmesi göz önünde bulundurulduğunda nargile de ağız yoluyla içildiği için nargileyi riskli kabul ediyorlar. Ama biz her içimde kişiye özel sipsi kullanıyoruz. Eğer ki ağız yolundan bulaşıyor denilirse lokantadaki tabak kaşıktan da bulaşır. Bu anlamda nargile kafelerin bir an önce açılması esnafımızı da rahatlatacak. Bizim Osmanlı’dan gelen bir nargile kültürümüz var. Bu anlamda nargile kafelerin açılmasıyla bu kültürü de devam ettirmiş oluruz” diye konuştu. 

“NARGİLE KAFELERİMİZİN HİÇBİRİ HİZMET VERMİYOR”

Başkan Kırdı, yasakların nargileci esnafının tabir-i caizse belini büktüğünü ifade etti ve şunları söyledi; “Şu ana kadar bütün nargile kafelerimizin hiçbiri hizmet vermiyor. Neredeyse hiçbiri kirasını ödeyemedi zaten 15 aydır o kadar yüksek kiraların ödenmesi mümkün değildi. Şu ana kadar İzmir’deki nargile kafelerin yüzde 40’ı kepenkleri tamamen indirip dükkanlarını kapattılar.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.