Dolar 32,5874
%0.35
Euro 34,8475
%0.33
Altın 2.503,520
%0.77
Bist-100 9.682,00
%1.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Batur’dan ŞPO’ya kentsel dönüşümde ‘dava’ sitemi

Başkan Batur’dan ŞPO’ya kentsel dönüşümde ‘dava’ sitemi

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Ticaret Odası’nın Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na katıldı. Toplantıda kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin konuşan Başkan Batur Gültepe Planlarına yapılan itirazlar nedeniyle Şehir Planlamacıları Odası’na sitem etti. Başkan Batur, “Şehir Plancıları Odası’na Gültepe Planlarını 3 defa sunduk. 59. gün planlarımız mahkemeye verildi. Biz odaların kentin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Ama ŞPO’daki arkadaşlarımız bu planları nasıl düzeltiriz önerisi getireceklerine mahkemeye gidiyorlar. Mahkeme en son gidilecek yerdir” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.10.2021 - 18:35

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Ticaret Odası’nın Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi.  

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un katılım gösterdiği oturumda, İzmir Ticaret Odası ile Konak Belediyesi arasında “Eğitim-kart Protokolü” imzalandı.

Mecliste konuşan Başkan Batur, Konak'ta yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hazırlanan planlara Şehir Planlancıları Odası tarafından yapılan itirazlara tepki gösterdi.

“BİZİM KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK” 

Mecliste yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Konak Belediye Başkanı Batur, Narlıdere’de hayata geçirdiği kentsel dönüşüm çalışmalarının Konak’taki vatandaşlara referans olduğunu söyledi. İzmir’in deprem gerçeği göz önünde bulundurulduğunda kentsel dönüşüm anlamında kaybedilecek zaman olmadığının altını çizen Başkan Batur, “Narlıdere benim doğup büyüdüğüm yer. İnsanın doğup büyüdüğü yeri bir noktadan başka bir noktaya getirmesi çok kıymetli. Orada 20 yıllık bir görev sürem oldu. O alanda önemli bir sıkıntı  yani günümüzün en önemli sıkıntılarından biri olan kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttük. Kentsel dönüşümün K’si bile ortada yokken biz orada çalışmaları başlattık. Bugünkü kentsel dönüşüm uygulamalarının bir nevi temelini atmış olduk. Kenti yeniledik. Bunu yaparken en önemli unsur da yerinde dönüşümdü. Rezerv alanlarımız olmamasına rağmen bölümler halinde planlarımızı yürüttük. Bugün Konak’ta mahallelere gittiğimizde referans olarak gösterdiğimiz alan orası oluyor. ‘Gidin oraya bakın. Eğer bir kişi itiraz ederse planları yapmayacağız’ diyoruz. O kadar da kendimize güveniyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm alanında yaptığım çalışmaların neticesinde Genel Merkezimizce Konak Belediye Başkanı adayı olmam uygun görüldü. Biz kentsel dönüşüm için dolanırken vatandaşlarımızın bizden tek isteği vardı. ‘Burayı Narlıdere gibi yapacak mısın?’ diye soruyorlardı. Burada yaklaşık 30 senedir hiç kimse bu işe elini sürmemiş. Biz de kolları sıvadık. Ayrıca vatandaşlara da söz vermiştik. Buralarda önemli olan dönüşümün sağlanması. Konak ilçesi yapı envanterin en eski olduğu ilçe. Deprem gerçeği de var bunun yanında. Hep deprem gerçeği diyoruz, bilim insanları uyarıyor. Ama yerel yönetimler olarak bizim elimizi çabuk tutmamız lazım. Bizim kaybedecek zamanımız yok. İnsanlarının bizden istedikleri şu: Güvenli ve depreme dayanıklı binaları revize etmek. Can güvenliğini sağlayacak binalar üretmemiz ve bun önünü açmak lazım. Ben böyle düşünüyorum. Biraz radikal ama başka yol yok. Biliyorsunuz Karşıyaka’dan Güzelbahçe’ye kadar bir Çin Seddi var. Bununla ilgili planlamalar yapılması lazım. Planlama yapılır ama bunların uygulanması önemli. Biz, Gültepe planlarımızı 1 senede tamamladık. Neticede askıdan indirdik. İtirazlar oldu. Onların geçerliliği ve nasıl olacağını vatandaşımıza anlattık” dedi.

“59. GÜN PLANLARIMIZ MAHKEMEYE VERİLDİ”

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Şehir Planlamacılar Odası’nı eleştiren Başkan Batur, planlara alternatif revizyonlar önermek yerinde yargı yoluna gidilmesine tepki gösterdi ve “Benim buradaki sıkıntım şu: Biz bu kadar iyi niyetliyiz. 1 yıl içinde 300 hektarlık alanda bahsediyoruz. 1,5 yılda da 500 hektarlık Beştepeler alanında kentsel dönüşüm planlarını bitirdik. Ama şuna üzülüyoruz: Artık bu bölgelerin değişiminin olması lazım. Vatandaşların yüzde 85’i değişimi istiyor. Şehir Plancıları Odası’na Gültepe Planlarını 3 defa sunduk. 59. gün planlarımız mahkemeye verildi. Biz odaların kentin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Ben de bir mimar olarak oda mensubuyum. Ama ŞPO’daki arkadaşlarımız bu planları nasıl düzeltiriz önerisi getireceklerine mahkemeye gidiyorlar. Mahkeme en son gidilecek yerdir. Ben şöyle düşünüyorum: Nüfus artışı olmadan, kentsel artış olmadan bizim hazırladığımız sosyal donatılar da kalmak şekilde, vatandaşın hakkı yenmeden konutları verilecek şekilde bir plan yapsınlar kabul edelim. Ama yok. Hem emsal artışı olmayacak hem dönüşüm olacak. Biz, kentsel dönüşümde kararlıyız. Biz Narlıdere’de böyle tepkiler değil destek görüştük odalardan” diye konuştu. 

EMSAL ARTIŞI ÖNERİSİ MECLİSE GELECEK

Son olarak ilçe için alınacak emsal artışı kararının ilk mecliste gündeme getirileceği haberini de veren Başkan Batur, şunları söyledi; “Sadece kentsel dönüşüm çalışmaları yapmıyoruz. Ayrıca depremden sonra ilçemizde gerekli alanları K Bölgesi ilan ettik. Şimdi K Bölgelerinde olup bize müracaat eden vatandaşlarımıza inşaat ruhsatı aldıkları dönemdeki bütün imar haklarını veriyoruz. Bu şekilde yüzde 15 bir kazanç oluyor. Ama bunula yetinmedik. Bunun yanında ayrıca parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışını 1 Kasım’da meclisimize getireceğiz Bunu süratle yapmamız gerekiyor.”

KAYITDIŞI İSTİHDAMA ALTERNATİF ÇÖZÜM

Oturumda konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, kayıtdışı istihdamın önüne geçilebilmesi adına İzmir’de önemli bir karara imza attıklarını belitti ve “Bir diğer büyük problem ise nitelikli çalışan bulma zorluğu. Pandemi; uzaktan çalışmayı gündemimize taşıdı. Dolayısıyla bu yeni durumun tüm koşullarıyla ele alınması gerekiyor. Kayıt dışı istihdamla mutlaka mücadele etmeliyiz. Kayıtdışı istihdamla mücadelenin önemli bir ayağını asgari ücret oluşturuyor. Çalışanlarımızın önemli bir kısmı asgari ücret alıyor. Asgari ücretin vergiden muaf olması ile ilgili geçen hafta İzmir’deki il ve ilçe Oda ve Borsaların katılımıyla düzenlenen Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’nda EBSO Başkanımız Sayın Ender Yorgancılar’ın önerisi ile bir karar aldık. Asgari ücretin üzerinde olan çalışanların da asgari ücrete kadar muaf, üstünün vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ve TOBB Başkanımıza ilettik, olumlu sonuç almayı umuyoruz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İKTİDARA KREDİ ÇAĞRISI

Ticaret konusunda yeni alanların üretilmesi üzerinden kentsel dönüşüme de değinen Özgener, “3 gün sonra kentimizi derinden etkileyen depremin birinci yılını geride bırakacağız. Kentimiz için en önemli gündem maddelerinden birinin, kentsel dönüşüm olduğuna inanıyoruz. Kentimiz içinde sıkışmış, üretim kapasitesini geliştirme olanağı bulamayan sektörlerimiz için modern olanaklara sahip yerleri bulmak adına devamlı araştırma halindeyiz, ancak kentimizde alan üretme konusunda çok zorlandığımızı da ilgili her platformda dile getiriyoruz. En büyük dezavantajlarımızdan biri eskiyen yapı envanterimiz. Sadece Konak değil kentimizin büyük ilçeleri olan başta Karabağlar ve Buca olmak üzere Bornova, Karşıyaka, Bayraklı’da da bu ihtiyaç fazlasıyla var. Kentsel dönüşüm konusunda devletimizin kredi olanaklarını geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geniş bir geri ödemesiz dönem, uzun vadeler ve kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı, mevcut evlerde oturan vatandaşlarımızın da ikna olmasına ve harekete geçmesine sebep olacaktır.

HEM ÖĞRENCİLERE HEM ESNAFA DESTEK OLUYOR

Son olarak Konak Belediyesi ile imzalanacak protokole de değinen Özgener, “Bildiğiniz üzere, 2020 yılında İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile “Eğitim Kart” Protokolü imzalamıştık. Bu proje, pek çok sektörümüzde olduğu gibi pandemi sürecinde ciddi anlamda ekonomik ve finansal sıkıntı yaşayan kırtasiye sektörümüz için de can suyu olmuştu. Bugün de Konak Belediye Başkanımız, Çok Değerli Dostum Sayın Abdül Batur ile “Eğitim Kart” Protokolümüzü imzalayacağız. Hem İzmir Büyükşehir hem de Konak Belediyemizin ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdığı Eğitim Kartları, öğrencilerimizin ve ailelerinin yanı sıra esnafımıza ve tüccarımıza da destek oluyor. Tüm faaliyetlerinin merkezine üye iletişimini koyan Odamız için üyelerimizin diğer kurumlarla olan irtibatı ve bilgi akışı da bizler için büyük önem taşıyor. Üyelerimizin en yoğun olduğu ilçemiz Konak’ta faaliyet gösteren üyelerimizin 7/24 Konak Belediyesi’ne ulaşarak, sorun ve çözüm önerilerini iletebilecekleri “Konak-İZTO İletişim Hattı” kurulmasını sayın Başkanımızdan rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.